Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Με φως και χρώμα κερκυραϊκό» εγκαινιάστηκε η έκθεση έργων του Άγγελου Γιαλλινά (photos)

Πινακοθήκη
27 Ιουλίου 2019 / 07:46

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής

η μεγάλη αναδρομική έκθεση ζωγραφικής “Άγγελος Γιαλλινάς (1857 – 1939) - Με φως και χρώμα κερκυραϊκό...”, που διοργανώνει η Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας σε συνεργασία με το Ίδρυμα “Πινακοθήκη Άγγελου Γιαλλινά”, με αφορμή τα 80 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Κερκυραίου καλλιτέχνη.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική έκθεση που αξίζει κανείς να επισκεφθεί, αφού παρουσιάζονται 125 έργα, ένα μεγάλο μέρος του συνόλου των έργων του σπουδαίου Κερκυραίου εικαστικού που ανήκουν στη συλλογή του Ιδρύματος Γιαλλινά, ενώ πολλά από αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Στην έκθεση γίνεται θεματική παρουσίαση, συνδυασμένη με τεκμηρίωση από προσωπικά αντικείμενα του καλλιτέχνη.

Η επιμελήτρια του παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα κ. Μαρίνα Παπασωτηρίου που επιμελείται την έκθεση του Άγγελου Γιαλλινά, αναφέρει:

«Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα από το μεγαλύτερο μέρος της πλούσιας, σε παραγωγή, διαδρομής του μεγάλου δημιουργού ξεκινώντας από τα πρώτα βήματα και φτάνοντας έως την περίοδο της καλλιτεχνικής του ωριμότητας. Η πόλη, η ύπαιθρος και οι άνθρωποι, οι κήποι, τα τοπία και οι εκκλησίες της Κέρκυρας, συνομιλούν με τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά μνημεία της Ελλάδας αλλά και με ιδιαίτερα τοπία των χωρών τις οποίες ο καλλιτέχνης επισκέφθηκε. Σε αυτές τις διαδρομές τέχνης ο Άγγελος Γιαλλινάς δεν ξεχνά το κερκυραϊκό φως, την ποιητική ατμόσφαιρα με τη χαρακτηριστική υγρασία και τα ιριδίζοντα χρώματα και τα αποτυπώνει στις περίφημες ακουαρέλες του με τη διαφάνεια, την ακρίβεια και την αλήθεια τους. 
Παράλληλα, προσωπικά του αντικείμενα, αλληλογραφία και μαρτυρίες σύγχρονων συνοδοιπόρων του και μαθητών του, θα φωτίσουν την ανθρώπινη πλευρά του καλλιτέχνη και δασκάλου, σκιαγραφώντας ταυτόχρονα μία εποχή κατά την οποία η Κέρκυρα υπήρξε το επίκεντρο πρωτοπόρων καλλιτεχνικών και πνευματικών αναζητήσεων, αφομοιώνοντας τις πιο πρωτοποριακές τάσεις από την Ευρώπη».


Η έκθεση υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και θα παρουσιαστεί στο Τμήμα Μόνιμης Συλλογής της Πινακοθήκης, σε αίθουσες διαμορφωμένες για τον σκοπό αυτό.

Για τους επισκέπτες θα υπάρχει διαθέσιμος ο σχετικός κατάλογος, καθώς και περιορισμένος αριθμός αντιγράφων του έργου προβολής “Άποψη της πόλης της Κέρκυρας από ψηλά”, ακουαρέλα (1917-1918).

Με διάρκεια έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την έκθεση κατά τις ημέρες Τρίτη έως και Κυριακή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 4:00 μ.μ. (Δευτέρα & αργίες κλειστά).

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ