Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κραυγή αγωνίας για τα Φρούρια, μας έπνιξαν τα γκράφιτι! (photo gallery)

φρούρια
26 Ιουλίου 2019 / 08:30
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Μνημεία, οχυρώσεις και μεγάλες επιφάνειες, ένας απέραντος καυγάς να εκδηλώνεις την καψούρα και το ταξικό σου πάθος! Η αποκατάσταση των τειχών καταστρέφει τις επιφάνειες, λένε οι ειδικοί.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Αρχαιολογία, για την κατάσταση στην οποία συχνά και τώρα περιέρχονται οι οχυρώσεις εξαιτίας των γκράφιτι, που τις βεβηλώνουν. Η υπόθεση έχει πάρει πλέον χαρακτήρα επιδημίας εφόσον κάθε μέρα εμφανίζονται και νέα κρούσματα. Κι όπως επισημαίνεται αρμοδίως, οι επιφάνειες των οχυρώσεων, δεν καθαρίζονται εύκολα από τις μπογιές κι όταν αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα λίγο, λίγο, καταστρέφονται. 
 
Ανήμπορων (;) και μη ακουόντων
 
Εντύπωση προκαλείται από το ατελέσφορο μέχρι στιγμής των ενεργειών της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που σε έγγραφό της από το Μάιο, προς τη Δ/νση β΄θμιας εκπαίδευσης και την Εισαγγελέα υποδεικνύει την προέλευση των δραστών και δηλώνει ότι απαγορεύει την είσοδο ανηλίκων χωρίς συνοδό, στον αρχαιολογικό χώρο του Παλαιού Φρουρίου! Στο έγγραφο επισημαίνεται «Οι αρχαιοφύλακες του χώρου κάνουν επανειλημμένως συστάσεις στους νεαρούς μαθητές, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου η Υπηρεσία μας αναγκάζεται να ζητά τη συνδρομή του Αστυνομικού Τμήματος και να γίνονται συλλήψεις και προσαγωγές». 
 
Ράβε-ξήλωνε
 
Αλίμονο το φαινόμενο εξαπλώνεται σαν ιός και σε άλλους χώρους πολιτισμού αλλά και σε δημόσια κτήρια, υποχρεώνοντας την Εφορεία να επανέλθει προς τις διωκτικές και τις εισαγγελικές Αρχές «ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλα μνημεία και κτίρια της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας, η οποία είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο και μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και βρίσκεται εντός του ενιαίου αρχαιολογικού χώρου της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας και της Παλαιόπολης. Την τελευταία φορά που καθαρίστηκαν οι επιφάνεις στην Σπιανάδα από δημοτικά συνεργεία και εθελοντές, το αποτέλεσμα δεν κράτησε πολύ. Τα γκράφιτι επανήλθαν κακοποιώντας κα. χώρους όπως το δημοτικό θέατρο, την Εθνική Τράπεζα κα.

Δείτε τις φωτογραφίες εδώ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.