Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Πύργος μια δεκαετία με τα δέματα ...αμανάτι!

ΠΥΡΓΟΣ
22 Ιουλίου 2019 / 15:03

Λύσεις αναζητάει μια τεράστια περιβαλλοντική πληγή στην ανατολική είσοδο του Πύργου,

η οποία  «αφορμίζει»  εδώ και μια δεκαετία περίπου, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν γίνει παρεμβάσεις για την επούλωσή της.
Πρόκειται για τη συσσώρευση εκατοντάδων  χιλιάδων  μπαλών  με σκουπίδια στη θέση «Ποτόκι» Πύργου, τα οποία εκτός  από την ωρολογιακή «βόμβα» που αποτελούν για το περιβάλλον, δίνουν και μια έντονα αντιαισθητική εικόνα, σε ένα πραγματικά ειδυλλιακό τοπίο.
Ανάμεσα στις λύσεις που προτείνονται, αφού πρώτα  γίνει μελέτη από ειδικούς στη διαχείριση των απορριμμάτων,  είναι η επεξεργασία των διαφόρων ανακυκλώσιμων υλικών (μέταλλα, γυαλιά, πλαστικά) κι εν συνεχεία η επιχωμάτωση και η δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου.
Η νεοεκλεγείσα  δημοτική αρχή Πύργου με επικεφαλής το  νέο δήμαρχο  Τάκη Αντωνακόπουλο,  παρουσιάζεται αποφασισμένη  να τερματίσει το πρόβλημα που ακούσει στο όνομα «Ποτόκι», το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο έχει δαιμονοποιηθεί στη διάρκεια του χρόνου.
 Στα σχέδια του νέου δημάρχου εξάλλου, μετά την εξεύρεση  λύσης για την τεράστια μάζα σκουπιδιών, είναι η δημιουργία στην περιοχή  ενός επισκέψιμου πάρκου σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και συλλόγους που έχουν δείξει ενδιαφέρον για το μέρος.

Ταυτόχρονα ο κ. Αντωνακόπουλος επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες  στην τότε Δ.Α., κάνοντας λόγο για «μια κακή συνειδητά επιλογή και μια ανεπάρκεια μιας κακής δημοτικής αρχής που δημιούργησε στην κυριολεξία μια αποθήκη σκουπιδιών δίπλα στο δέλτα του Αλφειού…».
Από την πλευρά του εξάλλου ο τότε αρμόδιος αντιδήμαρχος Πύργου. Βασίλης Παναγόπουλος, επισημαίνει ότι βάσει του περιφερειακού σχεδιασμού τα σκουπίδια του δήμου θα πήγαιναν στο εργοστάσιο στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς το 2010, κάτι που όμως  δεν υλοποιήθηκε με συνέπεια να παραμείνουν στο «Ποτόκι».
Επίσης ο κ. Παναγόπουλος, διευκρινίζει ότι βάσει μετρήσεων που έγιναν σε πιστοποιημένα εργαστήρια , τις οποίες προσκόμισε στο δικαστήριο που ήταν κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος για το περιβάλλον,  η ρύπανση είναι σε λογικά πλαίσια και δεν έχει επιβαρυνθεί ούτε ο υδροφόρος ορίζοντας, ούτε το χώμα στην περιοχή.
Ακόμα  χαρακτηρίζει  το «Ποτόκι»  σαν έναν οργανωμένο ΧΑΔΑ, που μπορεί να αποκατασταθεί μέσα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», όπως έχει συμβεί και με πολλούς ακόμη σε όλη την Ελλάδα.
Ν’ αναφερθεί ότι η αρχική σύμβαση για την προσωρινή παραμονή του δεματοποιητή σε έκταση 35 στρ. στο «Ποτόκι», υπεγράφη το 2009, οπότε και συσσωρεύτηκαν τεράστιες ποσότητες από σκουπίδια σε μπάλες από τους δήμους Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας…
 
Πηγή: Πρώτη Πύργου/Κώστας Αντωνόπουλος