Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Κέρκυρας: Ταξίδι πολιτισμού, γαστρονομίας & κρίκετ!

Λογοτεχνικό Φεστιβάλ
18 Ιουλίου 2019 / 12:39

23-30 Σεπτεμβρίου 2019

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην εκπνοή του καλοκαιριού, κάτω από τις τελευταίες αχτίδες του ήλιου, θα πραγματοποιηθεί το «Λογοτεχνικό Φεστιβάλ της Κέρκυρας», μια γιορτή του κόσμου της λογοτεχνίας.
Το άκρως ενδιαφέρον πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις για την ιστορία, τη λογοτεχνία, τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και το κρίκετ που θα διαρκέσουν περισσότερο από μια εβδομάδα και θα λάβουν χώρα στην πόλη της Κέρκυρας.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του Φεστιβάλ αποτελεί η παρουσία της διάσημης ομάδας κρίκετ –γνωστής ως Authors XI (Συγγραφείς ΧΙ)- που επιστρέφουν στο νησί για μια ακόμα αναμέτρηση με τις τοπικές ομάδες. Αυτοί, μαζί με τους τοπικούς λογοτέχνες θα έχουνε τη δυνατότητα να πάρουνε μέρος σε μια σειρά ομιλιών, συζητήσεων, αναγνώσεων ποίησης, δοκιμάζοντας παράλληλα τοπικά κρασιά και παρακολουθώντας μουσικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας, με χρονικό πλαίσιο αργά το απόγευμα. Μέχρι ο ήλιος να δύσει και αφού προσφερθούν ποτά και φαγητό σε όλους τους συμμετέχοντες του φεστιβάλ, οι διοργανωτές του φεστιβάλ ευελπιστούν ότι η διαχωριστική γραμμή κοινού και λογοτεχνών θα έχει πια πέσει και θα αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει τους αγώνες κρίκετ, είτε να εξερευνήσει τους κρυμμένους θησαυρούς του νησιού και το βράδυ είναι βέβαιο πως θα ενθουσιαστεί με τις ομιλίες του Sebastian Faulks, της Sofka Zinoviev, του Tom Holland για το νέο του βιβλίο «Εξουσία», της Elizabeth Speller, του Frances Edmonds, του Peter Francopan, του Adam Nicolson και άλλων.
Το «Λογοτεχνικό Φεστιβάλ» ξεκίνησε το 2018, με πρωτοβουλία του Κερκυραίου Νίκου Λούβρου, της Αγγλίδας συζύγου του Άναμπελ και του συγγραφέα Άλεξ Πρέστον σε μια προσπάθεια να μοιραστούν οι Άγγλοι και οι Κερκυραίοι πολίτες το κοινό πάθος τους για τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Άνναμπελ Λούβρου
Η Άναμπελ Λούβρου επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα, μικρό κορίτσι την δεκαετία του 1960 και ξαναγύρισε για διακοπές τη δεκαετία του 1980. Η αγάπη της για το νησί της Κέρκυρας μεγάλωσε κι έγινε ακόμα πιο δυνατή όταν έμεινε και δούλεψε εδώ για κάποιο χρονικό διάστημα. Με καταγωγή από το Λονδίνο, έχει εργαστεί σε καλλιτεχνικές εκδόσεις, σε διεύθυνση εστιατορίων με πείρα σε finefoods και σε γραφεία διαχείρισης ακινήτων. Ωστόσο την κύρια έμπνευσή της την αντλεί από την επαφή με το κοινό και αναλαμβάνοντας κυρίως πρωτότυπα πρότζεκτ που ξεφεύγουν από τις παραδοσιακές τεχνικές. Το πάθος της αυτό και την ενέργειά της επιθυμεί να τα μεταφέρει στο νησί της Κέρκυρας προωθώντας το πλούσιο φυσικό κάλλος και τον πολιτισμό του σε ένα ευρύτερο κοινό, προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους επισκέπτες στον τόπο που τόσο αγάπησε. Βασικός της σκοπός είναι η γιορτή των τεχνών στην Κέρκυρα, τοπικών ή ακόμα και προσκεκλημένων από άλλα μέρη, που θα τραβήξουν την προσοχή και θα εντυπωσιάσουν με έναν απροσδόκητο, διαφορετικό και μοναδικό τρόπο.

Άλεξ Πρέστον
Ο Άλεξ Πρέστον είναι ο βραβευμένος συγγραφέας τριών μυθιστορημάτων, ανάμεσα στα οποία και το «Αγάπη και Πόλεμος», που επιλέχθηκε από τη ζώνη Book at bedtime του ραδιοφωνικού προγράμματος του BBC 4. Παρουσιάζεται συχνά σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες και περιοδικά. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος με θέμα: «Η βία στο σύγχρονο μυθιστόρημα» και διδάσκει δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Το τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Όταν οι Αλκυόνες πιάνουν φωτιά (Whenkingfisherscatchfire): Πουλιά και βιβλία» είναι μια συναρπαστικά εικονογραφημένη εξερεύνηση για το ρόλο των πουλιών στη λογοτεχνία, από τον Οβίδιο μέχρι και τον Τεντ Χιούζ. Ο Άλεξ τρέφει μια σταθερή και βαθιά αγάπη για την Ελλάδα, και για την Κέρκυρα ειδικότερα. Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, ενώ διατηρεί και μια μόνιμη μηνιαία στήλη στο περιοδικό των Αθηνών Έψιλον.

Νίκος Λούβρος
Γεννημένος στην Κέρκυρα, συνιδρυτής παλαιότερα του «Κρίκετ Κέρκυρας» και τώρα του «Λογοτεχνικού Φεστιβάλ» μαζί με τη σύζυγό του Άναμπελ. Εμπνευσμένος σεφ, ταξιδευτής, οργανωτής εκδηλώσεων και ταξιδιωτικός σύμβουλος ζει πολλά χρόνια πλέον στο Λονδίνο, χωρίς όμως ποτέ να ξεχνά τη γενέτειρά του την Κέρκυρα, θεωρώντας το πρώτο σαν την ερωμένη του, μα το νησί του σαν τη μητέρα του. Στα τελευταία δύσκολα χρόνια της κρίσης και με αυξημένη την ανησυχία του για τον υπερτουρισμό έχει αφιερώσει το χρόνο του στο να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει τον τοπικό πολιτισμό αναπτύσσοντας τις υπάρχουσες προσφορές, αναδεικνύοντας τις ομορφιές του νησιού σε ένα ευρύτερο και διαφορετικό ταξιδιωτικό κοινό, παρέχοντας και προτείνοντας μια εναλλακτική δυναμική στους ίδιους τους Κερκυραίους πολίτες. Στην Ελλάδα υπάρχουν αμέτρητα μέρη για διακοπές κοντά στη θάλασσα, μα η Κέρκυρα σίγουρα έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο: Τη μουσική της, τις τέχνες, τη λογοτεχνία, τις ευκαιρίες για άθληση, την ιστορία της και τη γαστρονομική της κληρονομιά μέσα σε ένα περιβάλλον απίστευτης φυσικής ομορφιάς, το οποίο ωστόσο απαιτεί φροντίδα, προστασία και ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μπορέσουν όλοι να το απολαύσουν και να ωφεληθούν ουσιαστικά από αυτό