Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έρευνα … «κλίματος» για την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
15 Ιουλίου 2019 / 11:18

Εταιρεία που προσέλαβαν τα χρυσωρυχεία πραγματοποιεί επαφές με τις τοπικές αρχές σε Έβρο και Ροδόπη, προκειμένου να ανιχνευθεί αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μία τέτοια επένδυση

Εταιρεία που προσέλαβαν τα χρυσωρυχεία πραγματοποιεί επαφές με τις τοπικές αρχές σε Έβρο και Ροδόπη, προκειμένου να ανιχνευθεί αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μία τέτοια επένδυση.

Ένταση στο γραφείο του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη με εκπρόσωπο ης εταιρείας που αντέδρασε στην παρουσία ΜΜΕ.

Την ολική επαναφορά τους και στη Θράκη επιχειρούν οι εξορυκτικές εταιρείες, αφού μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, πλέον, το πολιτικό περιβάλλον, κεντρικά τουλάχιστον, θεωρείται ιδανικό, όχι μόνο για το έργο στις Σκουριές, αλλά και για άλλα ανοικτά projects, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τα κοιτάσματα της Θράκης.
Έτσι, έχει ανατεθεί σε μία εταιρεία να πραγματοποιήσει επαφές με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και κοινωνιών, σε Έβρο και Ροδόπη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει περιθώριο επενδύσεων στην περιοχή, κι αν τυχόν, έχουν καμφθεί οι αντιδράσεις και παρατηρείται αντιστροφή του κλίματος…

Σε αυτό το πλαίσιο, χθες το μεσημέρι, δύο εκπρόσωποι της συγκεκριμένης, μεσάζουσας εταιρείας, επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, στο γραφείο του στο Δημαρχείο. Ωστόσο, στη θέα των τοπικών ΜΜΕ που είχαν προσκληθεί για να καλύψουν τη συνάντηση, υπήρξε αντίδραση. Ο Δήμαρχος επέμεινε πως είναι υποχρέωση τόσο του Δήμου, όσο και των ΜΜΕ, να ενημερώσουν τους δημότες για ένα από τα σημαντικότερο θέματα που διαχρονικά απασχολούν τον τόπο. Η αντιπαράθεση των δυο πλευρών κράτησε αρκετά λεπτά και δεν οδήγησε σε κάποια συμφωνία, με αποτέλεσμα, οι εκπρόσωποι της εταιρείας να αποχωρήσουν, διαμηνύοντας πως δεν δίνουν άδεια στα ΜΜΕ που ήταν παρόντα να μεταδώσουν όσα μόλις είχαν διαμειφθεί, σε ό,τι αφορά τους ίδιους.

Σε δήλωσή του, στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, σημείωσε πως στους εκπροσώπους της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία «πληρώθηκε από τις εταιρείες χρυσού για να μιλήσει με τους θεσμικούς της Ροδόπης και του Έβρου, εξήγησα πως ο Δήμαρχος, δεν είχε την υποχρέωση μόνο, αλλά και το δικαίωμα, να ενημερώσει τους δημότες ότι υπάρχει αυτή η κίνηση από την εταιρεία χρυσού, που βέβαια νόμιμα υφίσταται, και πλέον, μετά βεβαιότητας, επανενεργοποιείται. Τους είπα ότι δενέχω να κρύψω τίποτα στις ερωτήσεις που θα μου κάνουν και στις απαντήσεις που θα δώσω». Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα ότι «οι χρυσοθήρες έχουν κατά νου να κάνουν μία τεράστια εκστρατεία προκειμένου να πείσουν, να εξαγοράσουν και να εκμεταλλευτούν συνειδήσεις για να αρχίσουν την εξόρυξη του χρυσού με τη χρήση κυανίου και μετά από 8 χρόνια να μας αφήσουν με 12,5 εκ κυβικάτελματούχο κυάνιο, που θα μας κρατά συντροφιά για πάνω από 200 χρόνια, καταστρέφοντας τη ζωή και την οικονομία δύο νομών».

Παράλληλα, σημείωσε πως «το γεγονός ότι η φτώχεια μας συνεχίζεται, αποτελεί ένα όπλο παραπάνω για τους χρυσοθήρες, για να προχωρήσουν σε αυτή την προσπάθεια και το γεγονός ότι ο Λαμπάκης έχασε τις εκλογές και ενδεχομένως-και λέω ενδεχομένως γιατί είναι σε εξέλιξη δικαστική διένεξη μέσα στον Αύγουστο- να μην είναι δήμαρχος από 1/9, τους βόλεψε πάρα πολύ όλουςαυτούς τους τύπους και νομίζουν ότι θα ξεγελάσουν τους πάντες, και, ει δυνατόν, θα πάρουν τον χρυσό καταστρέφοντας τη ζωή μας. Τους λέω όμως ότι εγώ θα είμαι όμως εδώ, είτε με το αξίωμα του δημάρχου, είτε με το αξίωμα του ανθρώπου που αγαπά τον τόπο του και το λαό του και τον υπηρέτησε 9 χρόνια… Λέω λοιπόν σε όσους νομίζουν ότι θα υποχωρήσω, επειδή δεν θα έχω αξιώματα, ότι έχω μάθει να λειτουργώ χωρίς αξιώματα και να κερδίζω τους αγώνες, μέσα ακριβώς από αυτόν τον μανδύα του ανθρώπου. Ο άνθρωπος είναι αυτός που θα νικήσει ό,τι πάει να τον κατατροπώσει και να χαλάσει τη ζωή του». Τέλος, κάλεσε το λαό να είναι σε ετοιμότητα για να δώσει νέους αγώνες, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, ώστε, όλοι μαζί,συστρατευμένοι, να τους διώξουμε μια και καλή, ειδάλλως, είναι βάσιμος ο φόβος ότι θα φύγουμε όλοι εμείς κι είναι κρίμα».

Πηγή: Η Γνώμη της Θράκης/Κική Ηπειρώτου