Το ΕΣΥΝ σχετικά με την ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ και το ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων για τις εξαρτήσεις

«Να στοχεύσουμε στον πραγματικό εχθρό»

12
Ιουλίου / 2019

Το παράρτημα Κέρκυρας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) με αφορμή ανακοίνωση του συλλόγου γονέων και φίλων Κέρκυρας του ΚΕΘΕΑ σχετικά με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων για τις εξαρτήσεις, στην οποία στοχοποιείται ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» και στέλεχος του ΕΣΥΝ κ. Ηλίας Μιχαλαρέας, επισημαίνει τ’ ακόλουθα:

1. Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε από όλες τις κυβερνήσεις την υλοποίηση μιας βάρβαρης αντικοινωνικής πολιτικής που έχει, ανάμεσα στα άλλα, ελαχιστοποιήσει τις όποιες κρατικές δαπάνες για την κάλυψη αναγκών υγείας και πρόνοιας. Μεγάλο μέρος, μάλιστα, από τα όποια ψίχουλα, δίνονται μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ. Προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξης με πολύπλευρα αρνητικά αποτέλεσμα σε ανθρώπινες ζωές. Οι ίδιες, επίσης, αντιλαϊκές πολιτικές αφήνουν χωρίς επαρκές προσωπικό τους φορείς που δρουν στο χώρο της πρόληψης και της θεραπείας από τα ναρκωτικά. Απότοκος αυτής της κατάστασης είναι οι νέοι να μένουν αβοήθητοι απέναντι στις αιτίες και τις συνέπειες της εξάρτησης.

2. Στο νησί μας για πολλά χρόνια ο μοναδικός φορέας που ασχολούνταν με το πρόβλημα των ναρκωτικών στη βάση της πρόληψης ήταν η ΔΗΜΟΠ ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ. Παράλληλα υπήρχε ένα τεράστιο κενό στο χώρο της θεραπείας, αφού απουσίαζε μια δομή ικανή να προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες. Συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν η πολύμορφη επιβάρυνση των οικογενειών που βίωναν το πρόβλημα της εξάρτησης και υποχρεώνονταν να αναζητήσουν λύσεις αλλού. Μολονότι τα τελευταία χρόνια στο νησί μας αναπτύσσει δράση και ο ΟΚΑΝΑ, αυτός όμως ο οργανισμός υλοποιεί προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων που δε λύνουν το πρόβλημα της εξάρτησης αλλά συνιστούν συμβιβασμό με αυτήν.

3. Το αντιναρκωτικό κίνημα στην Κέρκυρα την τελευταία δεκαπενταετία, με πολύμορφες δράσεις, απαίτησε την δημιουργία «Στεγνής» θεραπευτικής μονάδας απεξάρτησης στο νησί, που θα παρέχει αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το ΕΣΥΝέπαιξε  καθοριστικό ρόλο τόσο στην διαμόρφωση του αιτήματος για την δημιουργία της Μονάδας όσο και στην ανάπτυξη αυτού του κινήματος.Αποφάσεις για τη δημιουργία της «Στεγνής» Μονάδας είχαν πάρει ένα τεράστιος αριθμός φορέων από την τοπική διοίκηση, την παιδεία και την υγεία αλλά και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων καθώς και εργατικά, αθλητικά, επιστημονικά και πολιτιστικά σωματεία. Καρπός αυτού του αγώνα υπήρξε ο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ». Ο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» άρχισε να λειτουργεί άτυπα το 2014 με το πάθος πολλών εργαζομένων της ψυχιατρικής κλινικής Κέρκυρας. Τελικά το κίνημα επέβαλε την αναγνώρισή του και την επίσημη ένταξη στους φορείς παροχής απεξάρτησης το 2019. Πρόκειται για μία μεγάλη νίκη που ανακουφίζει ήδη πολλές οικογένειες. Μία νίκη που επιτεύχθηκε, παρά την πολύπλευρη, πολιτική και όχι μόνο, υπονόμευση της προσπάθειας, χάρη σ’ ένα πολύμορφο, ανυποχώρητο και ασυμβίβαστο αγώνα .

4. Το ΕΣΥΝ στηρίζει διαχρονικά το έργο όλων των φορέων που σχετίζονται με το πρόβλημα των ναρκωτικών (ΔΗΜΟΠ ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ, ΚΕΘΕΑ, «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» κλπ), συνεργάζεται μαζί τους και αναδεικνύει τα προβλήματά τους καθώς και τα προβλήματα των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ. Στο πλαίσιο αυτό και πριν δημιουργηθεί ο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» το παράρτημα Κέρκυρας του ΕΣΥΝ είχε προβάλει την πρόταση δημιουργίας δομής στο νησί μας για την απεξάρτηση από το ΚΕΘΕΑ. Με τον ίδιο μάλιστα φορέα έχει πραγματοποιήσει και πολλές κοινές δράσεις, αφού, ανάμεσα στα άλλα, μας αντιπροσωπεύει γενικά η φιλοσοφία του περιεχομένου του έργου απεξάρτησης που προσφέρει.

5. Το ΕΣΥΝ υποστηρίζει σήμερα την αναβαθμισμένη λειτουργία των διάφορων δομών που υφίστανται στην Κέρκυρα. Αναβάθμιση σημαίνει μόνιμο προσωπικό, δημιουργία υποδομών, σταθερές χρηματοδοτήσεις και παροχή έργου έξω από το πνεύμα της χορήγησης ουσιών (Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης) ή της χορήγησης υποκατάστατων. Αναβάθμιση όμως δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής καθώς και με προγράμματα με ημερομηνία λήξης. Αυτό η κοινωνία το ξέρει καλά από διάφορα παραδείγματα, όπου ανάγκες έγινε προσπάθεια να καλυφθούν από το ΕΣΠΑ και μετά ήρθε το αδιέξοδο. Το ΚΕΘΕΑ το γνωρίζει ακόμη καλύτερα, αφού το 2013 λειτούργησε με τέτοιο τρόπο 7 Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα, τα οποία έκλεισε το 2016, όταν δηλαδή τελείωσε το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

6. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αποφάσισαν, πριν ένα χρόνο περίπου, να δημιουργήσουν στην Κέρκυρα ένα Συμβουλευτικό Σταθμό για θέματα εξάρτησης στο πλαίσιο του ΚΕΘΕΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ με πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Ο Σταθμός αυτός λειτουργεί από τις αρχές του 2019 κάθε 7 μέρες για κάποιες ώρες στην ουσία ως «γραφείο κίνησης» εξαρτημένων προς τα Ιωάννινα και έχει ημερομηνία λήξης. Ως ΕΣΥΝ εκφράσαμε την αντίθεσή μας σε αυτό το πρόγραμμα για 2 λόγους: α) επειδή διαφωνούμε με τη λογική του εφήμερου, αφού η κοινωνία και τα παιδιά μας δεν έχουν ημερομηνία λήξης και β) επειδή θα έπρεπε να προταχθεί η στήριξή, σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής, των υφιστάμενων δομών της Κέρκυρας και των υπόλοιπων Ιόνιων νησιών.

7. Ο σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων του ΚΕΘΕΑ με πρόσφατη ανακοίνωσή του άσκησε δημόσια, επώνυμη κριτική, στα όρια της στοχοποίησης, εναντίον του κ. Μιχαλαρέα (επιστημονικού υπεύθυνου του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» και μέλους του ΕΣΥΝ) για τη θέση που έχει προβάλει, ως επιστήμονας αλλά και ως εκπρόσωπος των παραπάνω φορέων, για τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Σε σχέση με αυτό, με την πλέον καλόπιστη διάθεση, θέλουμε να τονίσουμε ότι θεωρούμε πως ο συγκεκριμένος σύλλογος κάνει λάθος τόσο απέναντι στα προγράμματα ΕΣΠΑ όσο και απέναντι σε αυτούς που τα αντιπαλεύουν. Ο αντίπαλος της κοινωνίας και όσων βιώνουν το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι άλλος! Είναι η πολιτική που υποχρηματοδοτεί την πρόληψη και την απεξάρτηση. Είναι η πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα της νεολαίας και του λαού. Είναι η πολιτική που σκορπάει στους νέους την απογοήτευση, την υποκουλτούρα και την αλλοτρίωση και την σπρώχνει στα ναρκωτικά. Είναι η πολιτική που αποποινικοποιεί τη χρήση, που προωθεί τα υποκατάστατα και εμπορευματοποιεί την ανθρώπινη ζωή. Αυτή η πολιτική, και όσοι τη στηρίζουν, πρέπει να βρεθούν στο στόχαστρό του λαού. Και πρέπει να βρεθούν, μάλιστα, με το νου και με την καρδιά. Με τα όπλα, δηλαδή, που διαθέτουν κυρίως όσοι ζουν τον πόνο του προβλήματος!

8. Ως ΕΣΥΝ θεωρούμε ότι σήμερα στην κοινωνία μας διεξάγεται ένας πόλεμος γύρω από τα ναρκωτικά. Σε αυτόν τον πόλεμο υπάρχουν δύο «στρατόπεδα»: αυτό που συντηρεί και ενισχύει το πρόβλημα των ναρκωτικών και αυτό που το αντιπαλεύει. Στο δεύτερο στρατόπεδο αντικειμενικά ανήκει και το ΕΣΥΝ και το ΚΕΘΕΑ και ο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» και όσοι θέλουν μια κοινωνία και μια νεολαία όπου θα ζει την ουσία της ζωής και όχι με ουσίες. Σε αυτόν το στρατόπεδο ιδιαίτερη θέση έχουν οι γονείς, ο σύλλογος γονέων και φίλων του ΚΕΘΕΑ, αλλά και οι μάχιμοι, ανιδιοτελείς ειδικοί επιστήμονες όπως ο κ. Μιχαλαρέας. Θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτό τον πόλεμο είναι επιλογή μας, ως ΕΣΥΝ, να τον πάμε, με τη συμβολή του ευρύτερου λαϊκού κινήματος, μέχρι τέλους.
 
 
Κέρκυρα 10/7/2019
Ο πρόεδρος, Κώστας Ρούσσινος
Η γραμματέας Έφη Κάντα