Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εδώ μένει κόσμος … (7) - Δροσιά τέλος το καλοκαίρι

Γιώργος Ζούμπος
28 Ιουνίου 2016 / 12:45

Τα προβλεπόμενα από τον «Κανονισμό» για τα κλιματιστικά, δεν αφήνουν αμφιβολία ότι ο συντάκτης (ή οι συντάκτες) αγνοούν όχι μόνο το οικονομικό επίπεδο των κατοίκων της Παλιάς Πόλης, αλλά και το ότι η πόλη εγκαταλείπεται.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι η παρουσία των εξωτερικών μονάδων στους τοίχους είναι ότι καλύτερο αισθητικά για την πόλη, αλλά από το γεγονός αυτό μέχρι τα προτεινόμενα  και επιβαλλόμενα …
Σύμφωνα  λοιπόν με τον «Κανονισμό»:
ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ η ανάρτηση εξωτερικών μονάδων κλιματισμού στις όψεις των κτηρίων της παλιάς πόλης, ενώ η τοποθέτησή τους προϋποθέτει την έκδοση σχετικής άδειας από τις κατά το νόμο αρμόδιες Υπηρεσίες.
Για την κάλυψη της ανάγκης κλιματισμού των κτηρίων μπορούν να έχουν εφαρμογή μονάδες σύγχρονης τεχνολογίας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ως εξής:
Για τα καταστήµατα:
Αντλίες θερμότητας διαιρούμενου τύπου, με τις εξωτερικές μονάδες εγκιβωτισμένες στο δάπεδο των βιτρινών, ή των λοιπών ανοιγμάτων, με τρόπο που να εξασφαλίζεται η ασφαλής και αποδοτική λειτουργία τους. Η κάλυψη του ανοίγματος μπορεί να γίνει με εξώφυλλο γερμανικού τύπου βαμμένο στην ίδια απόχρωση με τα υπόλοιπα εξώφυλλα του κτιρίου.
Για τα κτήρια, που επισκευάζονται:
Μονάδες κεντρικού κλιματισμού στο δώμα, ή στην υποστέγη, ή σε υφιστάμενα ανοίγματα. Η κάλυψη του ανοίγματος μπορεί να γίνει με εξώφυλλο γερμανικού τύπου βαμμένο στην ίδια απόχρωση με τα υπόλοιπα εξώφυλλα του κτιρίου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην στάθμη θορύβου (χαμηλή) των εξωτερικών μηχανημάτων, στην αποφυγή δημιουργίας ανεπιθύμητων ρευμάτων αέρα από τη λειτουργία τους και στη διοχέτευση των συμπυκνωμάτων. Για κάθε μία από τις ανωτέρω περιπτώσεις θα πρέπει να κατατίθεται μελέτη από αρμόδιο μηχανικό. που θα περιλαμβάνει την τεχνική περιγραφή των συστημάτων, λεπτομέρειες τοποθέτησης κλπ.
Και βέβαια ακολουθεί η κλασική επωδός: « Ισχύουν μεταβατικές διατάξεις για υφιστάμενα κλιματιστικά που δεν πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές και ορίζεται περίοδος δώδεκα (12) μηνών για τη συμμόρφωσή τους με αυτές.
Μετά την πάροδο της μεταβατικής περιόδου, για τα κλιματιστικά που δεν πληρούν τις πιο πάνω προδιαγραφές και αφού προηγουμένως ο μη συμμορφούμενος έχει ενημερωθεί και κληθεί σε ακρόαση, σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, θα επιβάλλονται πρόστιμα (κατά τον Ν.2946/2001) για την εγκατάσταση και την διατήρηση (ανά μήνα διατήρησης) της αυθαίρετης κατασκευής, το οποίο βεβαιώνεται στο ταμείο του Δήμου και τα αυθαίρετα κλιματιστικά θα αφαιρούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και συνεργεία του Δήμου.»
Ίσως οι συμπολίτες δεν κατανοούν ότι αυτά που απαιτεί ο Δήμος Κερκυραίων συνεπάγονται τεράστιο οικονομικό κόστος για την κάθε οικογένεια και επιβάρυνση του κάθε σπιτιού (γκρεμίσματα για τις … νέες τεχνολογίες και αλλοίωση του κατοικούμενου χώρου της οικογένειας). Να μην αναφερθούμε στα κλιματιστικά μιάς τετραόροφης (έστω) ξύλινης πολυκατοικίας όπου θα πάνε, κατά τον «Κανονισμό» όλα τα κλιματιστικά και ο (οι) συντάκτης (συντάκτες) ισχυρίζονται ότι σοβαρολογούν.
Επιπλέον ο Δήμος και ο συντάκτης (συντάκτες) του «Κανονισμού» φαίνεται να αγνοούν  ότι η Παλιά πόλη κατοικείται από μεσαία και κάτω οικονομικά στρώματα με ελάχιστες δυνατότητες να εφαρμόσουν όσα προβλέπονται.
Είναι εύκολα αντιληπτό ότι αν όσα έχουμε επισημάνει στα προηγούμενα σημειώματά μας (και όσα θα ακολουθήσουν) εφαρμοστούν από το Δήμο, θα σημάνουν επιτάχυνση της εγκατάλειψης της πόλης.  Εκτός αν αυτός είναι ο απώτερος σκοπός, ώστε η Παλιά Πόλη να μεταβληθεί σε άδειο Μνημείο-Σκηνικό με νέους χρήστες (όχι φυσικά κατοίκους), νέους ιδιοκτήτες και νέες χρήσεις - τουριστικού προφανώς τύπου από ξένους επενδυτές με αντίστοιχα κεφάλαια.
Εκτός από τη μόστρα της πόλης υπάρχουμε και εμείς, αλλά ποιος λογαριάζει τους κατοίκους και τα προβλήματά τους!