Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ας αναλογιστούμε ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών

Εύφη Τσαγκαλίδου
05 Ιουλίου 2019 / 11:59

Της Εύφης Τσαγκαλίδου

Ανέκαθεν πίστευα ότι η ενασχόληση με τον πολιτικό βίο αποτελεί (ηθικό) καθήκον. Άλλωστε, σύμφωνα με τη ρήση του Αριστοτέλη: «ο άνθρωπος είναι φύσει πολιτικό ον», είναι συνεπώς χρέος του να ασχολείται και να ενδιαφέρεται και να μάχεται για την πρόοδο και την ευημερία της πόλης και του συνόλου, που μοιραία οδηγεί και στη δική του πρόοδο και ευημερία.
Δέχθηκα την πρόταση βουλευτικής υποψηφιότητας, που μου έγινε από το ΣΥΡΙΖΑ/Προοδευτική Συμμαχία, με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και με ειλικρινή διάθεση και όρεξη να συμβάλλω το δικό μου μερίδιο στην ανάπτυξη του τόπου και των ανθρώπων, που υπήρξαν για εμένα ευεργετικοί στο ξεκίνημα της καριέρας μου ως δικηγόρου Κέρκυρας.

Πιστεύω στη δυναμική της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε κατά την τετραετία, που πέρασε, έχει αφήσει πασιφανή και αδιαμφισβήτητα δείγματα γραφής. Το Γενάρη του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ένα κράτος και ένα λαό εξαντλημένο από τις οδυνηρές συνέπειες, που επέφεραν οι κυβερνήσεις των προηγούμενων δεκαετιών. Αντιμαχόμενη τις ήδη ειλημμένες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και εν πολλοίς αναπόφευκτες υποχρεώσεις και τους ήδη επιβληθέντες καταναγκασμούς κατόρθωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη χώρα από τη μνημονιακή κόλαση και να τη θέσει σε τροχιά ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.
Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στα ασφυκτικά περιθώρια, με τα οποία βρέθηκε αντιμέτωπη, δεν κατόρθωσε να νομοθετήσει όλα εκείνα τα φιλολαϊκά μέτρα, που είχε προγραμματικά εξαγγείλει και ότι για την αντιμετώπιση ορισμένων άφευκτων αναγκών για την ανάκαμψη της χώρας χρειάστηκε να λάβει και μέτρα, που δεν ευχαρίστησαν όλους.

Παραλαμβάνοντας όμως ο ΣΥΡΙΖΑ μια χώρα, που αιμορραγούσε σε κάθε τομέα της, έπρεπε μοιραία να επιλέξει από που θα αρχίσει να επουλώνει τις πληγές της. Και άρχισε από τα κομμάτια της χώρας και του πληθυσμού, που ασφυκτιούσαν περισσότερο: έλαβε μέριμνα για την ανακούφιση των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων, των ομάδων, που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας, των ανέργων, των απόρων, αυτών, που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση. Θέσπισε μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, για την αύξηση και προστασία του βασικού μισθού, για την αύξηση των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων, για την πρόβλεψη κοινωνικών επιδομάτων, για την παροχή δυνατότητας ρύθμισης χρεών προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ.
Μέσα στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα στους περισσότερους τομείς της ζωής της χώρας πήραν μια ρότα ανόδου και ανάκαμψης και ήδη η χώρα και οι πολίτες έχουν αρχίσει και πάλι να ευημερούν.
Μένουν πολλά ακόμη να γίνουν και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η παράταξη, που έχει αποδείξει και καθημερινά αποδεικνύει ότι μπορεί και υλοποιεί κάθε αναγκαίο μέτρο κάνοντας αργά μεν αλλά σταθερά και ορθολογικά βήματα στο δρόμο της ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης.

Είμαι σίγουρη και το εντοπίζω καθημερινά, μέσα από την επαφή μου με τους Κερκυραίους πολίτες, ότι όλοι αναγνωρίζουν την προσφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην πρόοδο της χώρας και όλοι θα αναλογιστούν πηγαίνοντας στην κάλπη της 7ης Ιουλίου, ποίο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών. Μπορεί στις εκλογές της 26ης Ιουνίου για την ανάδειξη των αντιπροσώπων του Ευρωκοινοβουλίου και των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο κόσμος να θέλησε να στείλει στο ΣΥΡΙΖΑ ένα μήνυμα αφύπνισης, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αφουγκράστηκε και σεβάστηκε, τώρα όμως, σε αυτές τις εκλογές θα αναδειχθεί πρωθυπουργός και κυβέρνηση της χώρας. Πρόκειται για μια εκλογική μάχη, στην οποία ο λαός θα αποφασίσει με την ψήφο του ποια θέλει να είναι η πορεία της χώρας, θα αποφασίσει για τη ζωή του και για το μέλλον του. Πρέπει ο κόσμος και είμαι σίγουρη ότι θα το πράξει, να αναλογιστεί τις συνέπειες της ανόδου των πολιτικών δυνάμεων του χθες, στιγματισμένων από τη διαφθορά, από τα οικονομικά σκάνδαλα, από τον εκμαυλισμό και την κατάπτωση του δημοσίου βίου, που βύθισαν τη χώρα στα άκρα όρια της εξαθλίωσης και από την άλλη πλευρά πόσο αξίζει να δοθεί στο ΣΥΡΙΖΑ όχι μια δεύτερη ευκαιρία αλλά η δυνατότητα να συνεχίσει το έργο του για την πλήρη ανάκαμψη, ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας.

Σε τοπικό επίπεδο τα προβλήματα της καθημερινότητας των Κερκυραίων πολιτών είναι πολλά και ουσιαστικά και η ανάγκη άμεσης επίλυσής τους είναι επιτακτική.
Βασικές προτεραιότητες αποτελούν η διαχείριση των απορριμμάτων, για την οποία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και για την οριστική επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας και χρηματοδότησης των βιολογικών καθαρισμών, η βελτίωση του οδικού δικτύου, ιδιαίτερα στη Βόρεια Κέρκυρα, όπου η κατάσταση των επαρχιακών δρόμων αλλά και της κεντρικής αρτηρίας, που συνδέει το Βορρά με το Κέντρο της Κέρκυρας αγγίζει τα άκρα όρια της επικινδυνότητας, η ενίσχυση του Νοσοκομείου της Κέρκυρας αλλά και των λοιπών μονάδων υγείας με υποδομές και με ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της υγείας, η βελτίωση των κτιριακών υποδομών και με την ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού στον τομέα της παιδείας, η αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας του τόπου κλπ.

Κανένα πρόβλημα δεν είναι ανεπίλυτο. Το κλειδί για τα πάντα είναι η θέληση και η διάθεση για αρμονική συνεργασία. Αν όλοι μαζί θέσουμε ως στόχο την πρόοδο και ευημερία του τόπου και ο καθένας μας συμβάλλει το δικό μου μερίδιο για την επίτευξη αυτού του στόχου, τότε θα έχουμε ήδη πετύχει κατά το εν δεύτερον.
Καθ’ όσον αφορά το ερώτημα, τι μπορώ να προσφέρω εγώ από τη θέση του αιρετού κοινοβουλευτικού αντιπροσώπου στον τόπο και στους Κερκυραίους πολίτες, μπορώ μόνο να σας πω ότι ανέκαθεν αφιερώνομαι με πάθος και με πείσμα σε ό,τι καταπιάνομαι. Ομοίως και η ενασχόλησή μου με την πολιτική και εν προκειμένω η υποψηφιότητά μου ως βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι προϊόν ώριμης και συγκροτημένης σκέψης και απόφασης να συμβάλλω στη συνέχιση της πορείας ανάπτυξης της χώρας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Κέρκυρας. Η επαγγελματική μου ιδιότητα και η εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια ενεργούς άσκησης της δικηγορίας αποτελεί χρήσιμο θεωρώ εργαλείο για την ουσιαστική συμβολή μου στην ορθολογική, αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου. Η καθημερινή επαφή μου με μεγάλο αριθμό Κερκυραίων πολιτών, στο πλαίσιο της άσκησης των επαγγελματικών μου καθηκόντων (έχω ένα πελατολόγιο, που αριθμεί 3.100 υποθέσεις), μου έχει δώσει την ευκαιρία εις βάθος γνώσης των προβλημάτων, που ταλανίζουν την Κέρκυρα, για την επίλυση των οποίων έχει συμβεί πολλές φορές να συμβάλλω, υπερασπιζόμενη τα δίκαια των πελατών μου. Εν κατακλείδι, το μόνο, που σίγουρα μπορώ να υποσχεθώ στον κερκυραϊκό λαό είναι ότι και από τη θέση του αιρετού κοινοβουλευτικού αντιπροσώπου θα κάνω αυτό, που ξέρω και κάνω τόσα χρόνια καλά: σκληρή δουλειά.

Εύφη Τσαγκαλίδου, υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ