Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κύριε Σαλβίνι, Τι Ψυχή Θα Παραδώσεις;

Κώστας Βέργος
02 Ιουλίου 2019 / 17:36
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Ο Ματέο Σαλβίνι, ισχυρός ανήρ της Ιταλίας σήμερα, εισήγαγε πρόσφατα ένα νόμο, που – κατά τα λόγια καθολικού επισκόπου – «υπερβαίνει τον νόμο της θάλασσας, δηλαδή τον νόμο του ανθρώπου».

Η διάσωση πρόσφυγα στην θάλασσα θεωρείται πλέον στην χώρα, που κάποτε γέννησε τον φασισμό, έγκλημα βαριάς μορφής. Όταν προχθές η Καρόλα Ρακέτε, Γερμανίδα καπετάνισσα ναυαγοσωστικού ποίου, υπέρμαχος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανακάλυψε, ανοιχτά της Λαμπεντούζα, 42 θαλασσοπνιγμένους πρόσφυγες πάνω σε μια τρύπια σχεδία, έκανε αυτό που θα έκανε αυθόρμητα κάθε καλός Σαμαρείτης. Αγνόησε τον νόμο του Σαλβίνι και εφάρμοσε τον νόμο του Θεού. Επί δύο εβδομάδες η Καρόλα αρνείτο να μεταφέρει τους πρόσφυγες στην εμπόλεμη Λιβύη, όπως διατασσόταν, ώσπου ελισσόμενη κατάφερε να καταπλεύσει στο ιταλικό λιμάνι. Συνελήφθη και κρατείται, αντιμετωπίζοντας βαριά ποινή. Μερικά εκατομμύρια υπογραφές για το φετινό Νόμπελ ειρήνης στην καλή Σαμαρείτισσα θα ήταν μια συμβολική απάντηση στην απανθρωπιά του Σαλβίνι και των ομοίων του σε Ευρώπη και Αμερική.
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Οικονομολόγος, διεθνολόγος, Ph.D.. Δίδαξε στην τεε επί 30 έτη, επί 13 διευθυντής επαλ. Συγγραφέας, ‘Γεωπολιτική των Εθνών’, Παπαζήσης, κλπ, και αρθρογράφος στον καθημερινό και ειδικό τύπο, συνεργάτης της ‘Ε’ από το 1990. Ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, ‘Απαρχές της Jazz’, ΕΡΑ Κέρκυρας, και τα πολιτικο--πολιτισμικά ‘Περιγράμματα’, StartTV. Αλεξανδρινός, Κερκυραίος, Έλληνας, πολίτης του κόσμου. Συγγραφέας: Ντοστογιέφσκι. Φιλόσοφος: Χάνα Άρεντ. Απόφθεγμα: «Ζήσε σαν στην τελευταία σου μέρα, μάθαινε σαν να πρόκειται να ζεις αιώνια», Γκάντι.