Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προς Unesco επιστολή: Να τι κάνει η Βενετία για την τουριστική κίνηση στην πόλη!

Βενετία
02 Ιουλίου 2019 / 08:11

ΒΕΝΕΤΙΑ. Ο Δήμος έχει στείλει μια νέα λίστα με «πράγματα που έγιναν» στην UNESCO, ώστε να μην εγγραφεί στη μαύρη λίστα, ένα επικίνδυνο προοίμιο απέλασης από τον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Μια απειλή που σοβεί εδώ και μερικά χρόνια. Ωστόσο, τα αγκάθια παραμένουν και η επιτροπή Unesco τις επόμενες μέρες θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά. Υπάρχει ο κίνδυνος να μην δοθεί νέα αναβολή για την ολοκλήρωση των οδηγιών προστασίας του μνημείου.
"Αν η Βενετία καταλήξει στη μαύρη λίστα της Unesco κάτι που ελπίζω ότι δεν θα συμβεί, θα είναι μόνο υπαιτιότητα του Υπουργού Toninelli", δήλωσε ο δήμαρχος της Βενετίας Luigi Brugnaro, αναφερόμενος στην επιστολή, την οποία πρόκειται να στείλει στην UNESCO με δράσεις που έχει πραγματοποιήσει.
Ο κατάλογος των δράσεων που έγιναν, από τα λεωφορεία που λειτουργούν στο Lido, τα οποία από το 2020 θα λειτουργούν μόνο με ηλεκτρική πρόωση, ενώ τα βαπορέτα θα κινούνται με βιο-ντίζελ. Για την ασφάλεια, αυξήθηκε ο αριθμός των τοπικών αστυνομικών ενώ το νοσοκομείο αναβαθμίστηκε σε πρώτης τάξης νοσηλευτικό ίδρυμα.
Για το πρόγραμμα κατοικίας, πρόσθεσε ο Brugnaro, ανακαινίστηκαν και αποκαταστάθηκαν όλα τα σπίτια ιδιοκτησίας του Δήμου, ευνοώντας την παραχώρησή τους σε νεαρά ζευγάρια με παιδιά. Αλλά και ο χάρτης των λιμανιών και ο δημοτικός χώρος στάθμευσης με ασφαλείς χώρους για ποδήλατα έχουν επίσης επανασχεδιαστεί. Στο τουριστικό μέτωπο εφαρμόστηκαν πειραματικά, «τουρνικέ» στις εισόδους ενώ ένα πληροφοριακό σύστημα λειτουργεί για να ρυθμίζεται η κίνηση κατά τις μέρες τουριστικής αιχμής. Επιβλήθηκε "τέλος πρόσβασης" υπέρ του δημοτικού προϋπολογισμού.
Παραμένει όμως το μεγάλο αγκάθι, λέει ο δήμαρχος Brugnaro, η μετακίνηση των μεγάλων πλοίων από τη λεκάνη San Marco και από το κανάλι Giudecca, το οποίο διατηρείται από το Comitatone το 2017, στο νέο λιμάνι της Marghera.