Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρεσβεία ΗΠΑ: Όποιος δεν συμφωνεί με τα αποτελέσματα στην Αλβανία ας προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο (όταν συσταθεί)!

αλβανία
02 Ιουλίου 2019 / 06:59

ΤΙΡΑΝΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τα συμπεράσματα της αποστολής παρατήρησης των εκλογών του ΟΑΣΕ, η οποία διαπίστωσε ότι οι δημοτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου διεξήχθησαν με γενικά ειρηνικό και ομαλό τρόπο και έδωσαν συνολική θετική αξιολόγηση της καταμέτρησης των ψήφων.

Αναγνωρίζουμε, ωστόσο, όπως σημείωσε η αποστολή του ΟΑΣΕ ότι η πολιτική στάση και η πόλωση συνέβαλαν σε εκλογές, στις οποίες οι ψηφοφόροι δεν είχαν ουσιαστική επιλογή. Παρά τα εμπόδια, ο αλβανικός λαός - τόσο όσοι συμμετείχαν στις εκλογές όσο και όσοι επέλεξαν να απόσχουν - άσκησαν ειρηνικά τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και τους συγχαρούμε γι 'αυτό.
Τώρα παροτρύνουμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σέβονται το κράτος δικαίου και να εργάζονται μέσα στα καθιερωμένα θεσμικά όργανα για να καθορίσουν την πορεία προς την κατεύθυνση της δημοκρατίας της Αλβανίας και να συμπεριλάβουν την πρόοδο στις σημαντικές εκλογικές μεταρρυθμίσεις που συνιστά το ΟΑΣΕ. Όσοι επιθυμούν να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών μπορούν να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο ελπίζουμε ότι σύντομα θα συσταθεί με δικαστές που έχουν περάσει από μια αυστηρή διαδικασία εξέτασης. Όπως πάντα, οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται μαζί με το λαό της Αλβανίας ως εταίρος, φίλος και σύμμαχος. Δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε στην ενίσχυση του κράτους δικαίου και στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης δημοκρατίας και ενός καλυτέρου μέλλοντος για όλους τους Αλβανούς.