Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έργα προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε Κέρκυρα και Παξούς

Υπουργείο Πολιτισμού
28 Ιουνίου 2019 / 08:10

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στα νησιά του Ιονίου βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά έργα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκ.€.

Τα έργα αυτά εντάχθηκαν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ σημαντικά είναι και τα έργα που εντάσσονται σε διασυνοριακά προγράμματα. Τα έργα στοχεύουν, κυρίως, στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στην ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης, μέσω της αύξησης της επισκεψιμότητας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων και της αναβάθμισης του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Τα έργα που υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στα Ιόνια Νησιά και ειδικότερα στην Κέρκυρα και στους Παξούς είναι:

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΕΝΕΤΙΚΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΓΟΥΒΙΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Το έργο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΕΝΕΤΙΚΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΓΟΥΒΙΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014 -2020» με προϋπολογισμό 500.000 € , και εκτελείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας. Στο έργο θα αποκατασταθεί και θα αναδειχθεί το συγκρότημα των Ενετικών ναυπηγείων των Γουβιών της Κέρκυρας, τα μοναδικά που διατηρούνται στο Ιόνιο και τα οποία σχετίζονται άμεσα με της ιστορία της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας, η οποία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και η ανάδειξη τους περιλαμβάνεται στο σχέδιο διαχείρισης της Παλαιάς Πόλης.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΑΝΙΚΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΟΖΙΑ ΠΑΞΩΝ
Το έργο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΑΝΙΚΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΟΖΙΑ ΠΑΞΩΝ»» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014 -2020» με προϋπολογισμό 300.000 € και έχει δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.
Με το έργο θα αποκατασταθούν και θα αναδειχθούν οι δυο ερειπωμένες τρίκλιτες παλαιοχριστιανικές βασιλικών των Παξών, της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Στεφάνου, μέσω ήπιων επεμβάσεων, προκειμένου να καταστούν κατανοητά και προσβάσιμα από το κοινό.

Park of literary travels in Greece and Magna Graecia, με ακρωνύμιο POLYSEMI
Η Πράξη «“Park of literary travels in Greece and Magna Graecia, με ακρωνύμιο POLYSEMI” εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «INTEREGG Ελλάδα – Ιταλία 2014 – 2O20». Από πλευράς ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού στο πρόγραμμα συμμετέχει ως εταίρος η Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού με προϋπολογισμό 170.000 €. Οι λοιποί εταίροι είναι το Πανεπιστήμιο του Μπάρι ως επικεφαλής εταίρος, ο Δήμος Τάραντα, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Στόχος του «POLYSEMI» αποτελεί η ανάπτυξη ενός νέου είδους τουρισμού με έναυσμα τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής εντός και εκτός των συνόρων των δύο χωρών. Μέσω της δημιουργίας (εντύπων και ηλεκτρονικής εφαρμογής) ενός Πάρκου λογοτεχνικών ταξιδιών στην Ελλάδα και στην Magna Graecia, θα προβληθούν οι φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι των τόπων που έχουν αναδυθεί, μέσα από τις περιγραφές συγγραφέων και γνωστών καλλιτεχνών οι οποίοι ταξίδεψαν στην ευρύτερη περιοχή, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο του έργου η Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού θα υλοποιήσει τις παρακάτω δράσεις:
  • Διάχυση καλών πρακτικών στις πύλες του (http://festival.culture.gr) μέσω της τεχνολογικής εφαρμογής live streaming.
  • Εικαστική έκθεση & καλλιτεχνικά εργαστήρια στην Κέρκυρα,
  • Προβολές έργων καλλιτεχνών σε κτήρια στην πόλη του Μπάρι, Ταράντο, Κέρκυρα.
  • Συμπόσιο-συνέδριο στην Αθήνα με θέμα βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
FISHERIES AND CULTURAL HERITAGE, IDENTITY AND PARTICIPATED SOCIETIES - FISH AND C.H.I.P.S
Η Πράξη «FISHERIES AND CULTURAL HERITAGE, IDENTITY AND PARTICIPATED SOCIETIES - FISH AND C.H.I.P.S» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα INTERREG ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2014 – 2020. Στο πρόγραμμα από πλευράς Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού συμμετέχει η ΕΦΑ Κέρκυρας ως Εταίρος με προϋπολογισμό 165.839,50€. Οι λοιποί εταίροι του προγράμματος είναι το Πανεπιστήμιο της Φότζια ως επικεφαλής εταίρος, η Περιφέρεια της Απουλίας – Διεύθυνση Τουρισμού, Πολιτιστικής Οικονομίας και Εδαφικής Αξιοποίησης, η Γενική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών Ιταλίας – Παράρτημα Τάραντα και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Το έργο FISH AND C.H.I.P.S. στοχεύει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των παράκτιων περιοχών της Απουλίας και της Ελλάδας και στην αξιοποίησή της με στόχο την ενίσχυση και διαφοροποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων των αλιευτικών κοινοτήτων. Το έργο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των τοπικών ενδιαφερομένων στον τομέα τις αλιείας αλλά και του τουρισμού στις διαδικασίες ανάπτυξης μιας κοινής διασυνοριακής στρατηγικής που θα συμβάλει στην προσφορά εναλλακτικών τουριστικών επιλογών στους επισκέπτες και θα αναδείξει την πολιτιστική αξία και ταυτότητα των αλιευτικών κοινοτήτων.
Στις δράσεις που θα υλοποιήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας περιλαμβάνονται:
α) Η οργάνωση κοινής θεματικής περιοδικής έκθεσης με το Αρχαιολογικό Μουσείο του Τάραντα και δημιουργία της εικονικής περιήγησής της.
β) Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του Ecomuseum στον οικισμό Πετριτή Κέρκυρας.
  • Δημιουργία ιστοσελίδας με σύστημα WEGIS (Web Enabled Geographic
  • Information System) και εικονικής περιήγησης του Ecomuseum.
  • Δημιουργία εκπαιδευτικών πινάκων και αφισών για το Ecomuseum.
γ) Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση τριών εκπαιδευτικών εργαστηρίων για τις μεθόδους αλιείας και ναυπηγικής από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους.
δ) Η παραγωγή ταινίας (documentaire) για τα θαλάσσια προϊόντα και τις εμπορικές συναλλαγές.
ε) Η ανακατασκευή δείγματος τυπικού αλιευτικού εξοπλισμού.
στ) Η συμβολή στη δημιουργία ψηφιακού χάρτη της πολιτιστικής κληρονομιάς στα παράλια της Κέρκυρας.
ζ) Η δημιουργία βάσης δεδομένων για τα αρχαία λιμάνια της Κέρκυρας.
η) Η σύνταξη και παραγωγή ερωτηματολογίων για την προώθηση στην τοπική κοινωνία του νησιού της επαναπροσέγγισης και του επαναπροσδιορισμού της τοπικής ταυτότητας.

Fostering Creativity and Connecting Cultural Assets through
Monuments (RyTHM)

Το έργο «Ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και διασύνδεση των πολιτιστικών αγαθών μέσω ιστορικών μνημείων (Fostering Creativity and Connecting Cultural Assets through Monuments (RyTHM)» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ελλάδα – Αλβανία 2014 – 2020». Από πλευράς ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού συμμετέχει η ΕΦΑ Κέρκυρας με προϋπολογισμό 247.250 €. Οι λοιποί εταίροι είναι το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και ο Δήμος Φοινίκης.
Ο κύριος στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση δύο σημαντικών μνημείων στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Αλβανίας (Κέρκυρα – Φοινίκη) με σκοπό την ενίσχυση της γνώσης σχετικά με την αξία της τοπικής κληρονομιάς, την ενίσχυση της δημιουργικότητας, την ενίσχυση της περιφερειακής ταυτότητας και την αύξηση της ελκυστικότητας των δύο περιοχών για τους επισκέπτες.
Στις δράσεις που θα υλοποιήσει στο Παλαιό Φρούριο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας περιλαμβάνονται:
  • εργασίες για τη βελτίωση πρόσβασης στο χώρο της θαλάσσιας τάφρου
  • ηλεκτροδότηση και φωτισμός του χώρου των εκδηλώσεων στη θαλάσσια τάφρο,
  • εργασίες για τη βελτίωση πρόσβασης στο εσωτερικό του Προμαχώνα Savorgnan
  • αεροφωτογράφιση της περιοχής της θαλάσσιας τάφρου,
  • οργάνωση συναντήσεων και δημοσιότητας του προγράμματος (κατασκευή ιστοσελίδας, ενημερωτικού υλικού),
  • διοργάνωση δύο εκδηλώσεων για την προώθηση του προγράμματος,
  • οργάνωση κοινής έκθεσης και εκδηλώσεων με τους άλλους δύο εταίρους στην περιοχή της τάφρου, στο εσωτερικό του Προμαχώνα Savorgnan και στην πόλη της Φοινίκης (Αλβανία).
Πρόκειται για έργα που αναδεικνύουν και αναβαθμίζουν την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Βασική προϋπόθεση καιμέριμνα για τους πολίτες και το νησί της Κέρκυρας.