Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένα το Νοσοκομείο Κέρκυρας, δύο οι οπτικές!

Νοσοκομείο Κέρκυρας
26 Ιουνίου 2019 / 06:40

Αντιπαράθεση του υποψηφίου της ΝΔ Στέφανου Γκίκα με την Ομάδα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με επικεφαλής τους υποψήφιους βουλευτές επισκέφτηκε την Τρίτη το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. Συνομίλησε με τον διοικητή του Νοσοκομείου κ. Φοίβο Κακαβίτσα και κατόπιν με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και με πολίτες που βρίσκονταν στο χώρο.



Κοινή διαπίστωση ήταν τα τεράστια βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της Υγείας και περίθαλψης, ακόμη και μέσα σε συνθήκες μνημονιακής ασφυξίας.
Ενδεικτικά αναφέρθηκαν:
  • Όλοι οι πολίτες έχουν δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των 2.500.000 ανασφάλιστων.
  • Το νοσοκομείο Κέρκυρας, όπως και όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας,  έχει πλέον περισσότερους πόρους, ανθρώπινους και υλικούς.
  • Έχουν ολοκληρωθεί ή είναι δρομολογημένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Έχει προχωρήσει η λειτουργία νέων ή επαναλειτουργία αδρανοποιημένων κλινικών.
  • Έχει προχωρήσει η προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού.
  • Έχουν τακτοποιηθεί τα οικονομικά. Από τα ελλείμματα της προηγούμενης περιόδου φτάσαμε στο ότι πλέον το νοσοκομείο δεν χρωστάει στους προμηθευτές, υπάρχει ομαλός εφοδιασμός με υγειονομικό υλικό και φάρμακα, καλύπτονται με αξιοπρέπεια οι ανάγκες του.
  • Όχι μόνο διασφαλίσαμε την επιβίωσή του αλλά κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις αναβάθμισης που αρχίζουν να αποδίδουν σιγά-σιγά και σε βάθος χρόνου.
 
Οι υποψήφιοι βουλευτές τόνισαν ότι όχι μόνο έχουμε όλοι βιώσει τι έκανε η ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια, ξεκινώντας από το 5ευρο της εισόδου και φτάνοντας μέχρι τη συνολική απαξίωση της δημόσιας υγείας, αλλά και στο τωρινό της  πρόγραμμα η ΝΔ προαναγγέλλει την υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και τη μετακύλιση του κόστους περίθαλψης στον πολίτη.
 
Αντίθετα, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρεται ρητά, δρομολογούνται για το 2019-2023 10.000 προσλήψεις προσωπικού, θα υπάρξει σταδιακή επιπλέον ενίσχυση των δημοσίων δαπανών υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 5% στο 6% σε βάθος τετραετίας, ώστε τελικά να συγκλίνουμε με τους μέσους ευρωπαϊκούς δείκτες: «Δέσμευσή μας είναι ένα ανθρωποκεντρικό και ποιοτικό εθνικό σύστημα υγείας».
 
Σε άλλο μήκος κύματος ο υποψήφιος της ΝΔ Στέφνος Γκίκας

Την ίδια μέρα το νοσοκομείο Κέρκυρας επισκέφθηκε ο υπ. Βουλευτής της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας. Ο κ. Γκίκας είχε ενημερωτική συνάντηση με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Φοίβο Κακαβίτσα, συνομίλησε με εργαζόμενους, ενώ επισκέφθηκε Κλινικές καθώς και τα Εξωτερικά Ιατρεία.



Μετά την επίσκεψη έκανε την ακόλουθη Δήλωση:
«Χωρίς να είναι στις προθέσεις μου να μηδενίσω ή να υποβαθμίσω τις προσπάθειες κανενός, θέλω να τονίσω ότι η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου της Κέρκυρας – παρά τα όποια θετικά βήματα έχουν γίνει - απέχει από το επίπεδο που προσδοκούν οι πολίτες και οι επισκέπτες του νησιού μας.
Οφείλουν να γίνουν πολλά τόσο στην Β-άθμια υγεία, όσο και στην Α-άθμια, ώστε οι κάτοικοι του νησιού και οι επισκέπτες να απολαμβάνουν σύγχρονες και αξιόπιστες ιατρικές υπηρεσίες.
Κατ’ αρχάς όπως έχει δεσμευθεί ο Πρόεδρος του κόμματός μας και αυριανός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επανασυσταθούν οι 13 Υγειονομικές Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Υγειονομική Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Ο καθένας μας αντιλαμβάνεται ότι αυτό το καθοριστικής σημασίας βήμα θα αποτελέσει την αφετηρία για μια σειρά άμεσων βελτιωτικών παρεμβάσεων, τόσο στην Β-άθμια, όσο και στην Α-άθμια υγεία,  για να καλυφθούν σημαντικά ελλείμματα που καταγράφονται σήμερα.   
Στο πλαίσιο αυτό θα καταβληθεί προσπάθεια να επανέλθει η έδρα του ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα, ή σε κάθε περίπτωση να αναβαθμιστεί η λειτουργία του ΕΚΑΒ και να μην υπάρχουν τα σημερινά προβλήματα και κενά, κυρίως σε υποστελέχωση, με άμεσο αποτέλεσμα την μη εύρυθμη και επαρκή λειτουργία του.
Όσον αφορά στο δευτεροβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα, πρέπει να στελεχωθεί με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπών ειδικοτήτων προσωπικό. Μόνον έτσι θα ανακοπεί το κύμα των εσωτερικών «μεταναστών υγείας», που κινείται προς άλλα νοσοκομεία κυρίως προς Ιωάννινα και όχι μόνο. Δυστυχώς χιλιάδες συμπολίτες μας κάθε χρόνο, εξαναγκάζονται εκ των συνθηκών να αναζητούν σε γειτονικά νοσοκομεία την ίαση και την θεραπεία…
Για να απαλειφθεί όμως το καθόλου κολακευτικό φαινόμενο της «μετανάστευσης υγείας» που έχει και κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στην Κερκυραϊκή κοινωνία θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το άριστο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και με την ενίσχυσή του να γίνονται περαιτέρω ιατρικές πράξεις στο Νοσοκομείο μας. Επί παραδείγματι, η δημιουργία Αιμοδυναμικού Τμήματος θα βοηθήσει σημαντικά προς τούτο. Θα πρέπει φυσικά να προσληφθούν παρεμβατικοί καρδιολόγοι, θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί η αποδεκατισμένη σήμερα Παθολογική κλινική, θα πρέπει να αποκτήσει επιτέλους μετά από δύο χρόνια Διευθυντή – Συντονιστή η Πνευμονολογική κλινική, θα πρέπει να λειτουργούν με αυτονομία και επάρκεια τα Τ.Ε.Π. (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) και άλλα πολλά. Όπως επίσης θα πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό και η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου, όπου και εκεί καταγράφονται πολλά προβλήματα.
Τέλος αντιλαμβάνομαι ότι έγιναν προσπάθειες για την αναβάθμιση του εξοπλισμού, όμως απέχουμε πολύ από το επιθυμητό επίπεδο, π.χ. δεν είναι αποδεκτό, να λειτουργεί το Νοσοκομείο μας επί τόσα χρόνια, με ένα προβληματικό αξονικό τομογράφο…  
Ανάλογες κινήσεις με κατεύθυνση την ποιοτική αναβάθμιση και την σύγχρονη λειτουργία οφείλουμε να κάνουμε και για την Πρωτοβάθμια Υγεία.
Επιθυμώ να επαναλάβω, ότι η Νέα Δημοκρατία έχει εκπονήσει ένα εκτενές και πλήρες σχέδιο δράσης και δέσμης εφηρμοσμένων πολιτικών για την Υγεία που θα εφαρμόσει την επόμενη μέρα και σε ότι με αφορά δεσμεύομαι ότι από την θέση του Βουλευτή θα εξαντλήσω τις δυνατότητές μου, για να προωθήσω τα ζητήματα του Νοσοκομείου μας με πρώτο την καλύτερη στελέχωσή του.».

Η απάντηση της Ομάδας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας

«Κατανοούμε τη δύσκολη  θέση του κ. Γκίκα, ο οποίος στην ανακοίνωση του δεν μπορούσε να μην αναγνωρίσει δημόσια  τα όσα θετικά έχουν γίνει στο νοσοκομείο την τελευταία 4ετία. Τα βλέπει κάθε Κερκυραίος.
 
Κατανοούμε την αναγκαιότητα για προεκλογικούς σκοπούς να αναφέρει ότι ακόμα δεν έχει γίνει το νοσοκομείο ένα ίδρυμα που να αποτρέπει πλήρως την ιατρική μετανάστευση των Κερκυραιών. Κανένας δε μπορεί να το ισχυριστεί άλλωστε αυτό, παρότι η μετανάστευση αυτή έχει σαφείς πτωτικές τάσεις, καθώς αυξάνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες του νοσοκομείου, λόγω της καλύτερης στελέχωσης, που ήδη είναι γεγονός.
 
Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικά από όσα ο κ. Γκίκας ‘ξέχασε’ να αναφέρει:
 
  • την αύξηση 28% στο ιατρικό προσωπικό, 11% στο μη ιατρικό,
  • τις επιπλέον 22 μόνιμες θέσεις ιατρών που θα καλυφθούν μέσα στο επόμενο 8μηνο, τις 19 ακόμα μόνιμες μη ιατρών,
  • το νέο τμήμα επειγόντων που λειτουργεί,
  • το μαγνητικό τομογράφο,
  • τον ψηφιακό μαστογράφο,
  • τους 2 νέους αξονικούς 16 και 64 τομών που εγκαθίστανται στο επόμενο 6μηνο, με τον πρώτο την επόμενη βδομάδα,
  • το μηχάνημα μετρήσεως οστικής πυκνότητας,
  • το νέο ογκολογικό τμήμα,
  • το νέο καρδιολογικό υπέρηχο,
  • τα 19 έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και άλλα.
 
Αυτό όμως που δε μας ανέφερε στην ανακοίνωση το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ήταν,
  • πώς οραματίζεται το μέλλον της δημόσιας υγείας, εφόσον οι κυβερνήσεις της ΝΔ οδήγησαν το νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας στην Κέρκυρα  στη διάλυση που τις  παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015.
  • πώς οραματίζεται το μέλλον της δημόσιας υγείας, όταν είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ, που οδήγησαν στο λουκέτο του πρώην ΙΚΑ και στην ανυπαρξία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην πόλη της Κέρκυρας. Να θυμίσουμε μόνο ότι μόλις σε 4 χρόνια  στο Κέντρο Υγείας Κέρκυρας, υπηρετούν ξανά από 7 γενικοί γιατροί και παθολόγοι, 2 μικροβιολόγοι, με πλήρες μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο, και με το θεσμό του οικογενειακού ιατρού στη νεοσύστατη ΤΟΜΥ,
  •  Πώς οραματίζεται το μέλλον η ΝΔ, όταν αυτή οδήγησε το ΕΚΑΒ της Κέρκυρας να έχει μόνο 2 ασθενοφόρα σε κίνηση σε κάθε βάρδια. Όταν το αεροπλάνο των αεροδιακομιδών, που πλέον εξυπηρετεί τα έκτακτα περιστατικά του νησιού, μέχρι το 2015 ήταν όνειρο θερινής νυκτός…
 
Δυστυχώς ο λαός δε μπορεί να ξεχάσει το χάλι εκείνων των χρόνων και δε θέλει να το ξαναζήσει», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.