Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βαρουφάκης: Οι υδρογονάνθρακες να μείνουν στα έγκατα της γης!(video)

Γιάνης Βαρουφάκης
22 Ιουνίου 2019 / 15:17

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τις επτά τομές του προγράμματος του ΜέΡΑ25 παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης,

κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψης του στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας. Οι τομές αφορούν στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, τη δραστική μείωση των πλεονασμάτων, τους φορολογικούς συντελεστές (μείωση ΦΠΑ, κατάργηση της προκαταβολής φόρου), δημιουργία δημόσιου εξωτραπεζικού συστήματος πληρωμών, τα κόκκινα δάνεια, τη μισθωτή αργασία και την επιχειρηματικότητα, τη δημόσια περιουσία.



Παράλληλα παρουσίασε τους υποψηφίους του κόμματός του: τον Νίκο Βεντούρα, τον Σπύρο Σαββανή, την Μαρία Μπιτσάκη και την Λίτσα Αλεξάκη (στο ψηφοδέλτο επικρατείας). Δίνοντας έμφαση στους λόγους για τους οποίους, το ΜέΡΑ25 πρέπει να μπει στο Εθνικό Κοινοβούλιο, είπε «Είμαστε η μοναδική φωνή που λέει "όχι" στη χρεωδουλοπαροικία, είμαστε το μόνο κόμμα των υπεύθυνων, μετριοπαθών, ρεαλιστικών προτάσεων για τη χώρα. Τέλος στην ανεύθυνη υπακοή, τέλος το "ναι σε όλα". Οι πολίτες έχουν αρχίζει να πείθονται ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τα μνημόνια, εμείς θέλουμε να τους δείξουμε ότι υπάρχει». Μάλιστα εκτιμά πως η δεξαμενή των ψηφοφόρων του είναι όσοι ψήφισαν "όχι" στο δημοψήφισμα του 2015, ενώ κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τον «μονομέτωπο ανένδοτο αγώνα αντίστασης» απέναντι στη «ρεβανσιστική ολιγαρχία» της ΝΔ. «Ο μόνος τρόπος για να μην πάρει αυτοδυναμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι να ψηφίσει εμάς» είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το ζήτημα των εξορύξεων υδρογονανθράκων, που προβληματίζει έντονα τις τοπικές κοινωνίες ήταν απόλυτος: «Οι υδρογονάνθρακες θα πρέπει να παραμείνουν στα έγκατα της Γης. Οι εξορύξεις είναι καταστροφικές. Ήρθε η ώρα οι κάτοικοι της Κέρκυρας να ξεσηκωθούν. Σε όσες περιοχές υπάρχουν πετρέλαια οι λαοί καταστρέφονται. Οι μόνοι που θα πλουτίσουν θα είναι τρεις ολιγάρχες ενώ οι κοινωνία δεν θα έχει κανένα όφελος. Δεν υπάρχει καν οικονομικός λόγος, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πολύ φθηνότερες!»
Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε το ΜέΡΑ25 ως το μοναδικό πράσινο και αντιμνημονιακό κόμμα το οποίο έχει τη δυνατότητα να καταθέσει σχέδια νόμου από την επομένη των εκλογών.
Στο τέλος της ομιλίας του δεν παρέλειψε να εκφράσει και πάλι την ευγνωμοσύνη του προς τους Κερκυραίους ψηφοφόρους, που τον εμπιστεύτηκαν στις Ευρωεκλογές και του έδωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα.