Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΥΛΕΣ ΣΤΟΝ ΣΚΙΝΑΚΑ: Εκεί που μπορείς να… αγγίξεις τα αστέρια!

Πατρίς Ηρακλείου
19 Ιουνίου 2019 / 14:11

ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Μια ρομαντική βόλτα με οδηγό τα άστρα ή μία ξεχωριστή ευκαιρία να γνωρίσει κανείς τι κρύβεται σε αυτό το σεντόνι

που μας σκεπάζει τα βράδια και ονομάζεται έναστρος ουρανός…
Η παρατήρηση του υπέροχου νυχτερινού ουρανού από το Αστεροσκοπείο Σκίνακα είναι μία  από τις πολλές επιλογές εξερεύνησης της φύσης που προσφέρει η ορεινή Κρήτη.
Το Αστεροσκοπείο βρίσκεται περίπου 20χλμ νότια από τα Ανώγεια και σε υψόμετρο 1750 μ. Εκεί από το 1986 ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας μελετούν τα μυστικά του Σύμπαντος όπως αυτά μας αποκαλύπτονται από το αμυδρό φως που τ’ αστέρια μάς στέλνουν.

Ανοιχτές πύλες για νύχτες μαγικές…

Εδώ και 25 χρόνια, όμως, η χαρά αυτής της ανακάλυψης δίνεται και στο ευρύ κοινό αφού πέντε Κυριακές τους καλοκαιρινούς μήνες, κάθε φορά κοντά στην πανσέληνο, το Αστεροσκοπείο και το τηλεσκόπιο 1.3μ είναι προσβάσιμο σε όλους μας.
Έτσι την ερχόμενη Κυριακή 23 Ιουνίου, αλλά και στις 21 Ιουλίου, 25 Αυγούστου και 22 Σεπτεμβρίου, από τις 6 το απόγευμα έως και τις 11 τη νύχτα οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά τις επιστημονικές εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου, την Κρήτη από ψηλά και τον νυχτερινό ουρανό από μία μοναδική οπτική γωνιά.
Η πρόσβαση δεν είναι εύκολη μια που ο δρόμος είναι ιδιαίτερα στενός. Επίσης, λόγω της συνεχούς φθοράς από τα χιόνια του χειμώνα η κατάσταση του οδοστρώματος χρήζει συντήρησης και η οδήγηση απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Το θέαμα όμως στο τέλος της διαδρομής σίγουρα θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς.
Ο ορεινός όγκος του Ψηλορείτη με το βραχώδες σεληνιακό τοπίο, το οποίο αλλάζει χρώμα καθώς ο ήλιος αρχίζει να δύει, το γαλανό της θάλασσας και τα φώτα του Ηρακλείου στο βάθος του ορίζοντα που αρχίζουν να ανάβουν, προετοιμάζουν  τον επισκέπτη για μία μοναδική εμπειρία.
Μέσα στον θόλο του τηλεσκοπίου 1.3μ δύο ειδικοί επιστήμονες αστρονόμοι και φοιτητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας  και του Πανεπιστημίου Κρήτης ξεναγούν τους επισκέπτες. Αρχικά, γίνεται μια παρουσίαση σε Η/Υ από εντυπωσιακές φωτογραφίες ουράνιων αντικειμένων που έχουν ληφθεί από το ίδιο το τηλεσκόπιο: από πλανήτες, αστέρια και νεφελώματα, μέχρι απόμακρους γαλαξίες.
Πρόκειται για γαλαξίες που κάποιοι έχουν εντυπωσιακή σπειροειδή μορφή και άλλοι έχουν στο κέντρο τους υπερμαζικές μαύρες τρύπες, οι οποίες καταβροχθίζουν ό,τι βρίσκεται κοντά τους εκπέμποντας παράλληλα τεράστια ποσά ενέργειας με τη μορφή πίδακα. Πολλές από τις φωτογραφίες αυτές είναι διαθέσιμες και στο λεύκωμα με τίτλο «Αστεροσκοπείο Σκίνακα: Με θέα το Σύμπαν» των Μ. Παλαιολόγου και Γ. Παπαμαστοράκη, το οποίο προσφέρεται από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Οι αστρονόμοι του Αστεροσκοπείου εξηγούν αναλυτικά τα βασικά φυσικά φαινόμενα που καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας του Σύμπαντος και απαντούν σε απορίες και ερωτήσεις του κοινού. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες ανεβαίνουν στο χώρο του θόλου του τηλεσκοπίου, όπου γίνεται μια δεύτερη παρουσίαση της λειτουργίας του τηλεσκοπίου καθώς και του τρόπου με τον οποίο το φως των άστρων καταγράφεται στα επιστημονικά όργανα που είναι συνδεδεμένα με αυτό.
Μετά τη δύση του Ήλιου και ενώ έχει σκοτεινιάσει αρκετά το τηλεσκόπιο στρέφεται σε ένα ουράνιο αντικείμενο, συχνά στον πλανήτη Κρόνο με τους δακτυλίους του, τους οποίους πρώτος ο Γαλιλαίος παρατήρησε πριν από 400 χρόνια, ή σ’ ένα νεφέλωμα ή σε κάποιο σφαιρικό σμήνος, το οποίο περιλαμβάνει χιλιάδες άστρα που γεννήθηκαν όλα μαζί.
Ο κάθε επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να κοιτάξει μέσα από το προσοφθάλμιο φακό του τηλεσκοπίου και να θαυμάσει αυτά τα αντικείμενα με τα ίδια του τα μάτια. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών για το Αστεροσκοπείο Σκίνακα όχι απλά παραμένει αμείωτο αλλά αυξάνεται χρόνο με χρόνο.
Πέρσι, πάνω από 2.500 άτομα κάθε ηλικίας όχι μόνο από την Κρήτη αλλά απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό βρέθηκαν εκεί. Το γεγονός ότι μπορεί να συνδυαστεί η διαδρομή προς το Αστεροσκοπείο Σκίνακα με μια παράλληλη επίσκεψη από τα ιστορικά Ανώγεια με πολλές επιλογές για υπέροχο αντικρυστό και φυσικά το γνωστό σε όλους μας γαλακτομπούρεκο κάνει την επίσκεψη ιδιαίτερη ελκυστική.
 
Πηγή: Πατρίς