Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η «Πορεία προς το Bοριά» υπογράφει το αίτημα μεταφοράς απορριμμάτων

Μεταφορά απορριμμάτων
14 Ιουνίου 2019 / 09:43

Διευκρινίζει όμως ότι η μεταφορά δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη λύση παρά μόνο μέτρο ανάγκης για την αποσυμφόρηση του προβλήματος.

Η δημοτική παράταξη του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας «Πορεία προς το Βοριά» προσυπογράφει το αίτημα του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου   για προσωρινή μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας. «Πιστεύουμε ότι είναι ένα απόλυτα δίκαιο και αιτιολογημένο αίτημα των κατοίκων όπου για πάρα πολλά χρόνια υφίστανται μια απαράδεκτη μεταχείριση τόσο κοινωνικά όσο και περιβαλλοντικά. Το θέμα των συσσωρευμένων απορριμμάτων είναι ένα μέρος του προβλήματος που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης στα πλαίσια ενός συνολικού και μόνιμου σχεδιασμού.» Στην ανακοίνωση επιπλέον αναφέρεται:

Ωστόσο θεωρούμε αναγκαίο να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Η μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη λύση παρά μόνο μέτρο ανάγκης για την αποσυμφόρηση του προβλήματος. Καμία προσωρινή λύση δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν δεν υπάρξει ταυτόχρονα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια.
Η διαχείριση αυτή πρέπει να στηρίζεται απαραίτητα στους εξής άξονες:
Επεξεργασία με βάση την παραγωγή όσο το δυνατόν μικρότερου υπολείμματος. Από τη στιγμή που το όλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί διαχρονικά από την αδυναμία απορρόφησης του όγκου των απορριμμάτων, δεν μπορεί να συνεχίζεται πλέον η τακτική της αδιαφορίας για το υπόλειμμα που παράγεται. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη η προτεραιότητα στην επεξεργασία των βιοαπόβλητων-κομποστοποίηση παράλληλα με τη διασφάλιση της ανακύκλωσης και το σχεδιασμό νέων ΧΥΤΥ.
Η δρομολογούμενη λύση της κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) όχι μόνο δεν οδηγεί στη μείωση του υπολείμματος αλλά το αυξάνει μιας και ουσιαστικά απαιτεί παραγωγή μεγάλου όγκου αποβλήτων.
Ο σχεδιασμός της επίλυσης του προβλήματος πρέπει να είναι απαραίτητα Δημόσιου χαρακτήρα, μιας και οποιαδήποτε εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα απαιτεί ουσιαστικά μεγάλη παραγωγή αποβλήτων για λόγους κερδοφορίας.
Είναι τουλάχιστον ανησυχητικό το γεγονός ότι ΚΑΜΙΑ από τις εκλεγμένες Δημοτικές αρχές στο νησί δεν έχει σαφείς θέσεις και προτάσεις για τη διαχείριση του προβλήματος. Δείχνουν να αγνοούν τόσο το υπάρχον αδιέξοδο όσο και την διόγκωση του αλλά και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται από την Ε.Ε. από 1/1/2020 τα οποία θα επιμερίζονται σε δημοτικά τέλη!


Η πορεία προς το βοριά έχει καταθέσει τόσο προεκλογικά σαφείς θέσεις και επιφυλάσσεται για περαιτέρω επεξεργασμένες προτάσεις αλλά και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τόσο εντός όσο εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου.