Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Το ίντερνετ των φυτών»: Το Πολυτεχνείο Κρήτης πρωτοπορεί

ΚΡΗΤΗ
13 Ιουνίου 2019 / 13:35

Το επιστημονικό περιοδικό Scientific American, στο νέο τεύχος Ιουνίου 2019, φιλοξενεί στην ενότητα ADVANCES (κατηγορία Environmental Tech),

άρθρο με τίτλο ‘The Internet of Plants’: Scientists turn lemons into tiny “radio stations” that signal when a tree needs watering”.
 
Το άρθρο αναφέρεται στην έρευνα της ομάδας του Άγγελου Μπλέτσα, Καθηγητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης.
 
Ηλεκτρομαγνητικά τηλεπικοινωνιακά σήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον ανακυκλώνονται, χρησιμοποιώντας τεχνικές ανάκλασης και επαναδιαμορφώνονται, «κουβαλώντας» νέα πληροφορία σχετικά με το περιβάλλον, που μπορεί να ληφθεί από έναν συμβατικό και φτηνό δέκτη, συμπεριλαμβάνοντας ένα κινητό ή ένα smartphone, χωρίς καμία μετατροπή. Οι ασύρματοι αισθητήρες που αναπτύχθηκαν είναι τόσο απλοί (εξαιτίας της επαναχρησιμοποίησης/ανακύκλωσης προϋπαρχόντων ηλεκτρομαγνητικών σημάτων), που δεν χρειάζονται μπαταρία αλλά μπορούν να τροφοδοτηθούν ενεργειακά από ένα λεμόνι.
 
 Το “Ίντερνετ των Φυτών” (IoP) χτίζει στην έννοια ότι καθημερινά αντικείμενα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αισθανθούν το περιβάλλον γύρω τους και για την επικοινωνία. Διάφοροι ερευνητές έχουν προσπαθήσει να αναπτύξουν νανοαισθητήτες ικανούς για να ενδυναμώσουν τις δυνατότητες φυτών να επικοινωνούν, να συλλαμβάνουν και να αποστέλουν πληροφορία μέσα από ένα δίκτυο γειτονικών κυβερνοφυτών. Το “Ίντερνετ των Φυτών” θα αποτελείται από μία σειρά από κυβερνοφυτά που θα λειτουργούν ταυτόχρονα ως κεραίες που θα μεταφέρουν πληροφορία σε άλλα φυτά. Η ενέργεια για τη λειτουργία των αισθητήρων θα επέρχεται μέσω των ηλεκτροχημικών διαδικασιών που συμβαίνουν εντός του φυτού.
 
Πηγή: Αγώνας Κρήτης