Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Τ. Μαυροπούλου την Παρασκευή στην Αναγνωστική

Μαυροπούλου
23 Ιουνίου 2016 / 16:15

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης της κερκυραίας συγγραφέως- ποιήτριας Τίνυς Μαυροπούλου - Μαρτίνι.

Θα μιλήσουν οι: Γιάννης Σ. Πιέρης, Πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, Νάσος Μαρτίνος, Συγγραφέας, Δέσποινα Μαυρογένη, Δημοσιογράφος και Αλίκη Μάτση, Δημοσιογράφος. Απαγγελία: Ναταλία Καποδίστρια. Πιάνο: Αφροδίτη Κογεβίνα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρίας  στις 20:30. 
 
Τίνυ Μαυροπούλου - Μαρτίνι (1939-2015)
 
Η Τίνυ Μαυροπούλου γεννήθηκε το 1939 στην Κέρκυρα, όπου και πρωτοεργάστηκε στην εφημερίδα «Εφημερίς των Ειδήσεων», κρατώντας το καθημερινό χρονογράφημα και στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό δίπλα στον πατέρα της, δημοσιογράφο και εκδότη των τοπικών εφημερίδων «Ελεύθερος» και «Ελεύθερος Λόγος», Διογένη Μαυρόπουλο. Είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με το ελεύθερο ρεπορτάζ, ενώ είχε δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν τα παιδιά και τα ζώα. Παράλληλα, με μία ομάδα νέων ανθρώπων ίδρυσαν το πνευματικό σωματείο «Ιόνιος Πνοή», που άφησε ανεξίτηλη την υπογραφή του στα πνευματικά και καλλιτεχνικά δρώμενα του νησιού.
Στην Αθήνα άρχισε να εργάζεται το 1968 στην εφημερίδα«ΕΞΠΡΕΣ»  και στη συνέχεια στις εφημερίδες «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» και «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ». Συνεργάστηκε επίσης με την «ΕΤ-1», τον «Ant-1», καθώς και με τα περιοδικά «ΠΑΝΘΕΟΝ», «ΕΙΚΟΝΕΣ» και «SYMBOL».
Παράλληλα με τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία ανέπτυξε και πλούσια συγγραφική δραστηριότητα και είχε εκδώσει αρκετά βιβλία, μεταξύ των οποίων: «Λίγο πριν φοβηθούμε», εκδ. Libro, «Ο αριθμός μας άλλαξε», εκδ. Φιλιππότη «Γυναίκες από ζάχαρη», εκδ. Καστανιώτη, το παιδικό «Κύριε Άγιε Βασίλη, η παραγγελία για τα όπλα άκυρη», εκδ. Μοντέρνοι Καιροί, την ποιητική συλλογή «Ξυλάρμενα». Επίσης, ασχολήθηκε με την τηλεόραση, όπου παίχτηκε από τον Ant-1 η τηλεοπτική σειρά «Οι δυο ορφανές», σε σενάριο Τίνυς Μαυροπούλου και Δέσποινας Μαυρογένη. Ανέκδοτα έργα της ήταν: «Οικολογάτα», μιούζικαλ και «Μητέρα, ώρα να πηγαίνετε», μονόπρακτο.
Η Τίνυ Μαυροπούλου, με έντονο το κερκυραϊκό ταμπεραμέντο, έζησε τη ζωή της με αντισυμβατικό τρόπο και πάθος. Είχε πολλούς καλούς φίλους και αφήνει τις καλύτερες αναμνήσεις σε όσους τη γνώρισαν.