Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Τιμούν» τον Ανδρέα Παπανδρέου «ψηφίζοντας» τον Αλέξη Τσίπρα!

23 Ιουνίου 2016 / 15:44

Είκοσι χρόνια πέρασαν από το θάνατο του Ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου, ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού για μια δεκαετία. «Υπήρξε ο ηγέτης που αγαπήσαμε να λατρεύουμε και λατρέψαμε να μισούμε. Και γι αυτό έγραψε ιστορία. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει το πώς θα μείνει στην ιστορία», όπως σημείωνε χθες ο φίλος Θοδωρής Καλούδης (Newpost.gr).

Στα τελευταία «Μνημονιακά» χρόνια της πολιτικής και οικονομικής κρίσης ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε ο «σάκος του μποξ». Πολιτικοί, ιστορικοί, αναλυτές, δημοσιογράφοι τον στοχοποίησαν ως τον μόνο υπεύθυνο για την κρίση!
Οι διάδοχοι του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τα δύο Ιδρύματα που φέρουν όνομα του τον άφησαν εκτεθειμένο στην άκριτη πολεμική.
Γιατί δεν οργάνωσαν έστω μια εκδήλωση για να αποτιμηθεί το πέρασμα του από την πολιτική; Να αναδειχθούν τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά, που ασφαλώς υπάρχουν;
Και τώρα, είκοσι χρόνια μετά τον θάνατο του, δεν τιμούν τη μνήμη του, αλλά ενταφιάζουν και το όνομα του! Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις εκδηλώσεις από τα «υπόλοιπα» του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ!
Χθες η εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ, στο οποίο προεδρεύει ο Κώστας Σκανδαλίδης, με ομιλητές την Πρόεδρο Φώφη Γεννηματά, τον Βασίλη Βασιλικό και τον καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλο.
Σήμερα η εκδήλωση στην αυλή του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου. Ο γιος Γιώργος, πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατικών Σοσιαλιστών, θα απευθύνει «χαιρετισμό στις νέες και στους νέους». Όχι για να τιμήσει τη μνήμη του Πατέρα του ή να εξηγήσει πως επί της ηγεσίας του διαλύθηκε το ΠΑΣΟΚ. Αλλά για να «συγκροτήσει το Δίκτυο της Νεολαίας του Κινήματος»!
Μωραίνει κύριος…
Εχουμε και τρίτη εκδήλωση σήμερα στο Πολεμικό Μουσείο. Την οργανώνει το «Κίνημα Φίλων Ανδρέα Παπανδρέου». Μετέχουν πρώην βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και φίλοι…
Οι προσχωρήσαντες στον ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ «τιμούν» την μνήμη του άλλοτε αρχηγού τους «πανηγυρίζοντας» με το νέο αρχηγό τους, Αλέξη Τσίπρα, την «τριχοτόμηση» των «υπολοίπων» του ΠΑΣΟΚ!
Προφανώς δεν έχουν συνειδητοποιήσει οι ηγετίσκοι της κληρονομιάς του ΠΑΣΟΚ ότι όχι μόνο δεν συσπειρώνουν τους οπαδούς της κεντροαριστεράς, αλλά συμβάλλουν στην πολιτική αδρανοποίηση της κοινωνίας και την ενίσχυση της ηγεμονίας του Αλέξη Τσίπρα.
Εχουν διερωτηθεί γιατί οι πολίτες δεν κατεβαίνουν στις πλατείες και στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τους φόρους και τη μείωση των συντάξεων, όπως συνέβαινε σχεδόν καθημερινά στα πρώτα Μνημόνια;
Είναι προφανές ότι από τα τρία εκατομμύρια πολίτες, που ψήφισαν το 2009 το ΠΑΣΟΚ (Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 έμειναν 332.000!), πολλοί εξακολουθούν να του αποδίδουν τις ευθύνες για τα Μνημόνια. Αλλά και αυτοί και άλλοι δεν βλέπουν προοπτική ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς.
Συμπέρασμα: Οι πολιτικά άστεγοι πολίτες αδρανοποιούνται και η Δημοκρατία ακρωτηριάζεται. Η πολιτική κρίση διευρύνει και παρατείνει την οικονομική κρίση.
Και η «τριχοτόμηση» της «μνήμης» του Ανδρέα Παπανδρέου μόνο αισιόδοξα μηνύματα δεν εκπέμπει.