Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο «Αλάτι της Γης» της ΕΡΤ1, η μουσική παράδοση της υπαίθρου Κέρκυρας

ΕΡΤ1
09 Ιουνίου 2019 / 08:36

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Κυριακή 9 Iουνίου 2019 και ώρα 13:00-15:00, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μας προσκαλούν σ’ ένα μουσικό οδοιπορικό

στο πανέμορφο νησί της Κέρκυρας, ένα νησί με παράδοση πλούσια και πολύμορφη τόσο στη λόγια όσο και στη λαϊκή μουσική.

Η Κέρκυρα είναι γνωστή για τη σημαντική εκπαιδευτική και καλλιτεχνική δραστηριότητα των «Φιλαρμονικών» και για τις μελωδικές αστικές καντάδες, όμως λίγοι γνωρίζουν τη λαϊκή μουσική και χορευτική παράδοση της υπαίθρου που παρουσιάζει εντελώς ξεχωριστά γνωρίσματα.

Αυτό το γοητευτικό ρεπερτόριο προσεγγίζει το κερκυραϊκό «Αλάτι της Γης», καταγράφοντας πέντε διαφορετικά σχήματα από τα χωριά Κάτω Γαρούνα, Κυνοπιάστες, Βαλανειό και Σινιές καθώς και από το τοπικό Λύκειο των Ελληνίδων.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ιδιαίτερη λαϊκή πολυφωνία της υπαίθρου, που συνδέεται με τα τραγούδια της δουλειάς και της τάβλας, καθώς και με τα τραγούδια του γάμου και παλαιές βυζαντινές μπαλάντες.

Ο ερευνητής της τοπικής λαογραφίας Στέφανος Πουλημένος αναφέρεται στη θέση της Κέρκυρας στα δίκτυα πολιτισμικής επικοινωνίας ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, ενώ η Κασσιανή Σκολαρίκη, η Λίζα Αλεξάκη, ο Αλέκος Χαροφύλακας και ο Γιάννης Γαρνέλης μιλούν για τις επιμέρους μουσικές και χορευτικές παραδόσεις που διαφοροποιούνται σε σχέση με τις τρεις βασικές περιοχές του νησιού: Βόρεια, Μέση και Νότια Κέρκυρα.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Θοδωρής Καρύδης, Σωτήρης Ραφτόπουλος: βιολί. Σπύρος Σκορδίλης, Κώστας Γλυκιώτης: ακορντεόν. Κώστας Σουπιώνης, Νίκος Μερτύρης, Δημήτρης Μεταλληνός: κιθάρα. Άγγελος Σκολαρίκης, Γεωργία Σουπιώνη, Άννα Βασιλάκη: τραγούδι.

Χορεύουν και τραγουδούν μέλη του Πολυφωνικού συνόλου Κάτω Γαρούνα «Ανδρονίκη» (πρόεδρος: Κασσιανή Σκολαρίκη), του Λυκείου των Ελληνίδων Κέρκυρας (πρόεδρος: Λίζα Αλεξάκη), του Πολυφωνικού Χορού Κυνοπιαστών «Γειτονία» (πρόεδρος: Γιώργος Ανυφαντής), του Μουσικού Ομίλου Βαλανειού «Το κόρο» (πρόεδρος: Αλέκος Χαρτοφύλακας) και του Μορφωτικού - Πολιτιστικού Συλλόγου Σινιών (πρόεδρος: Γιάννης Γαρνέλης, δάσκαλος χορού: Γιάννης Βλάχος).

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαϊτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR