Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδηλώσεις για το ελαιόδεντρο-μνημείο της Στρογγυλής

Ελαιώνας
05 Ιουνίου 2019 / 11:04

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την έναρξη εργασιών καταγραφής, ανάδειξης και αξιοποίησης (και) του περίφημου υπεραιωνόβιου μνημειακού ελαιόδεντρου της Στρογγυλής,

ανακοίνωση το Δ.Σ. της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας. Η «Ευδοκία» (το όνομα, σύμφωνα με το μύθο της ποιήτριας, Ελένης Λουκά), πλησίον της οικίας του Γεράσιμου Μαρκορά, συγκαταλέγεται στα αρχαιότερα και ογκωδέστερα δέντρα της Ευρώπης και του κόσμου, συγκριτικά με τα υπόλοιπα γνωστά αρχαία ελαιόδεντρα σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μαυροβούνιο για τα οποία δεν έχει γίνει ακόμη επιστημονική ολοκληρωμένη μέτρηση ή εκτίμηση της ηλικίας τους.
Σ’ αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο, το διήμερο 13-14 Ιουνίου, η Ένωση, σε συνεργασία με τη δημοτική κοινότητα και τον πολιτιστικό σύλλογο Στρογγυλής διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις για την «Ευδοκία». Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν (13/6, 19:00) με ξενάγηση στο Μουσείο Ελιάς & Ελαιολάδου των αδελφών Μαυρούδη στα Βραγκανιώτικα και διαλέξεις με θέματα: «Κερκυραϊκός ελαιώνας και ελαιόλαδο» (ομιλητής, ο γεωπόνος - ερευνητής, πρώην Διευθυντής Ινστιτούτου ελαίας, Α. Κάντας) και «Παλιά ελαιοτριβεία στην Κέρκυρα» (ο λαογράφος -ερευνητής, Δ. Κάντα). Προτού ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Ενώ στις 14/6 (18:00), στην περιοχή Καναβιά, θα υπάρξει επίσκεψη στο σημείο που βρίσκεται το μνημειακό ελαιόδεντρο και ομιλίες του καθηγητή του Πανεπιστήμιου Βοτανολογίας και Ζωολογίας του δάσους της Δρέσδης, Andrea Roloff και της βοτανολόγου, ποιήτριας, Ελένης Λουκά, αναφορικά με την έρευνα και τον μύθο της ελιάς, με τις απαγγελίες ποιημάτων και πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Στρογγυλής Κέρκυρας.