Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αξιόπλοο χαρακτηρίστηκε το κρουαζιέροπλοιο που προσέκρουσε σε προβλήτα της Βενετίας - Σύντομα στην Κέρκυρα

κρουαζιερόπλοιο
03 Ιουνίου 2019 / 12:44
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Τι λένε στην ΄Ενημέρωση΄ κάτοικοι της Βενετίας

ΒΕΝΕΤΙΑ. Σοκαρισμένη παραμένει η κοινωνία της Βενετίας από το ατύχημα που συνέβη το πρωί της Κυριακής, όταν ένα κρουαζιερόπλοιο 66.000 χιλιάδων τόνων έπεσε πάνω στην προκυμαία (video). Οι μηχανές του τεράστιου πλοίου -που δεν είναι και από τα μεγαλύτερα- αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές του κυβερνήτη. Συνέχισε την τρελή πορεία του, πέφτοντας πάνω σε ένα άλλο τουριστικό πλοίο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε επιβατών, ενώ ο κόσμος στην προβλήτα έτρεχε πανικόβλητος προς κάθε κατεύθυνση για να γλυτώσει. Το κρουαζιερόπλοιο MSC Opera είναι γνωστό και στην Κέρκυρα, όπου συχνά-πυκνά ελλιμενίζεται στο λιμάνι, κσθώς και σε άλλα τουριστικά μέρη της Μεσογείου, όπως η Σαντορίνη, το Kotor και το Dubrovnik. Οι ζημιές στο πλοίο δεν θεωρήθηκαν σοβαρές από τον εκεί νηογνώμονα. Εκτιμήθηκε ώς αξιόπλοο και συνεχίζει το ταξίδι του, ενώ ο ΟΛΚΕ, κατόπιν ενημέρωσης, επιβεβαιώνει ότι το πλοίο θα αφιχθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 7 Ιουνίου. 
"The show must go on", σχολιάζει ειρωνικά ο επικεφαλής του κινήματος για τη βιώσιμη Βενετία Gruppo 25 Aprille, Marco Gasparinetti. «Σαν να μην συνέβη τίποτα, συνεχίζει το ταξίδι του στα ελληνικά νησιά...». 
Oι φωνές διαμαρτυρίας εδώ και είκοσι χρόνια προειδοποιούν για τον κίνδυνο ατυχήματος και καταστροφής των μνημείων αυτού του θησαυρού παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς - αντικειμένου οικονομικής εκμετάλλευσης τέτοιας και τόσης, που η ζωή των πολιτών να έχει γίνει αβίωτη, πνιγμένη στα στίφη των τουριστών. Για όλους όσοι διαμαρτύρονται, το ατύχημα της Κυριακής ήταν η επιβεβαίωση των φόβων τους. Ο Alberto Cotrona, project manager του Marco Polo System, μεταφέρει στην "Ενημέρωση" την πεποίθησή του, ότι από καθαρή σύμπτωση τραυματίστηκαν ελαφρά μόνον πέντε ανθρωποι. «Αν τύχαινε να υπάρχει εκεί κάποιος με κινητικά προβλήματα ή ηλικιωμένος που δεν είχε τη δυνατότητα να αντιδράσει γρήγορα, πιθανόν να θρηνούσαμε θύματα.Τόσα χρόνια προειδοποιούμε, αλλά μας έλεγαν  "Κασσάνδρες" και γραφικούς». Όσο για την αλλοίωση του χαρακτήρα των μνημείων, οι φωτογραφίες με τα γιγάντια πλοία να ξεπερνούν σε όγκο και να καλύπτουν τα μεγαλειώδη βενετσιάνικα παλάτια, έχουν κάνει το γύρο του κόσμου. Εντυπωσιάζουν οι εικόνες του φωτογράφου Gianni Berengo Gardin, στον οποίον  όμως δεν δόθηκε άδεια από τον Δήμο Βενετίας για να εκθέσει τα έργα του. Δείτε τις φωτογραφίες εδώ.
Ο Alberto Cotrona που συνεργάζεται σε πολιτιστικές ανταλλαγές με την Κέρκυρα, ως "αδελφή πόλη" συμπληρώνει «Ο όμιλος μας ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια από τον Pietrangelo Pettenò ακριβώς για σκοπούς προστασίας και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με ρίζες στην Βενετσιάνικη περίοδο, μια κληρονομιά τόσο μοναδική όσο ευαίσθητη.
Η μόνη λύση πλέον είναι τα κρουαζιερόπλοια να μην μπαίνουν καθόλου μέσα στη λιμνοθάλασσα της Βενετιας, χωρίς συμβιβασμούς.  Επίσης, δυστυχώς φαίνεται και πάλι πως η Κέρκυρα και η Βενετία συνεχίζουν να είναι αδερφές, τοσο στην ομορφιά όσο και στους κίνδυνους που βιώνουν»
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.