Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γιάνης Βαρουφάκης από Κέρκυρα: «Είμαστε η νέα Φιλική Εταιρεία της Ευρώπης» (video-photos)

Γιάνης Βαρουφάκης
18 Μαΐου 2019 / 05:59

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε μια γεμάτη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου με κοινό που τον παρακολούθησε με ενδιαφέρον για τρεις σχεδόν ώρες,

μίλησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάνης Βαρουφάκης το βράδυ της Παρασκευής. Στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, ο γραμματέας του κόμματος Μέρα25 μαζί με τις υποψήφιες ευρωβουλευτές Σοφία Σακοράφα και Δανάη Στράτου "οργώνει" την Ελλάδα, ενόψει των Ευρωεκλογών. Προλόγισε η Σοφία Σακοράφα, η οποία ζήτησε την εμπιστοσύνη των πολιτών «γιατί αυτή η νύχτα κράτησε πάρα πολύ».
Παίρνοντας τον λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης, πληθωρικός, επικοινωνιακός όπως πάντα, μίλησε για το χρέος, την ευρωπαϊκή αποδόμηση, τον κίνδυνο κατάρρευσης της ευρωζώνης. Μίλησε για το πρόγραμμα του Μέρα25, του κόμματος «Ευρωπαϊκής ρεαλιστικής ανυπακοής». Οσο για το τι είναι το DiEM25: «Είναι η νέα Φιλική Εταιρεία των Ευρωπαίων δημοκρατών που ετοιμάζει τη ρήξη με την Ανίερη Συμμαχία του Eurogroup, του EuroWorkingGroup, του βαθέος κατεστημένου που διαλύει την Ευρώπη... Αυτό είναι το DiEM25: Το Κίνημα της Συμφιλίωσης των Ευρωπαίων Δημοκρατών»
Περπατώντας ανάμεσα στο κοινό με το μικρόφωνο στο χέρι, μίλησε, όπως συνηθίζει, για δυσνόητους στο ευρύ κοινό όρους, με εύληπτο τρόπο. Μετά από την αρχική του ομιλία για το πρόγραμμα του κόμματος και τις θέσεις του, έδωσε πολύ χρόνο στις ερωτήσεις του κοινού. Ένα κοινό ετερόκλητο, αποτελούμενο από πολύ νέους ως και αρκετά ηλικιωμένους, υποστηρικτές αλλά και δύσπιστους. Όλοι, όπως φάνηκε, εξαιρετικά προβληματισμένοι. Ο διάλογος απέκτησε ενδιαφέρον που τελικά τον οδήγησε στην απόφαση να ακυρώσει την προγραμματισμένη του τηλεοπτική συνέντευξη, καθώς, όπως είπε, «το στοίχημα είναι να σηκωθεί ο κόσμος οπό τους καναπέδες»

Ολοκληρώνοντας είπε: «Επιτρέψτε μου να κλείσω με μια ιστορία. Το βράδυ που ιδρύθηκε το DiEM25 στο θέατρο Volksbuhne του Βερολίνου, 9η Φεβρουαρίου του 2016, όταν πλέον όλα είχαν πάει καλά, βρεθήκαμε με πολύ κόσμο στα παρασκήνια για να χαλαρώσουμε. Με τον Srecko Horvat πίναμε μια μπύρα συγκινημένοι. Τότε διέκρινα έναν παλιό ακτιβιστή, γερμανό, μεγάλη μορφή στα κινήματα της Γερμανίας. Παλιά καραβάνα με φυλακές και άλλες διακρίσεις στο βιογραφικό του. Ήταν κατσούφης. «Πως είδες την ιδρυτική μας εκδήλωση;» τον ρώτησα όλο περηφάνεια. «Δεν σας δίνω ελπίδες. Θα αποτύχετε. Αυτή η Ευρώπη δεν σώζεται», μου απαντά. Τότε ο Srecko θυμωμένος του λέει: «Γιατί είσαι εδώ τότε;» «Επειδή θέλω να είμαι δίπλα στους συντρόφους που θα κληθούν να τα βάλουν με τα τέρατα που θα φέρει η κατάρρευση της Ευρώπης», ήταν η απάντησή του.

Μπορεί να μην είναι σίγουρο ότι θα πετύχουμε. Όμως, η ρήση του μου έδωσε κουράγιο. Αυτό κάνουμε απόψε εδώ κι εμείς. Μαζευόμαστε, ενώνουμε τις δυνάμεις μας τόσο για να αποτρέψουμε την οριστική κατάρρευση όσο και για να μαζέψουμε τα σπασμένα τους αν έρθει».  


Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση εδώ