Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η «Εκκίνηση» στο Δημοτικό Συμβούλιο

Εκκίνηση
17 Μαΐου 2019 / 15:46

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης*

Οι εκλογές είναι προ των πυλών και οι διεκδικητές έχουν πάρει θέσεις μάχης. Συνολικά, κατεβαίνουν 18 παρατάξεις, 10 στον Κεντρικό Δήμο Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και 8 στην Περιφέρεια, χωρίς να αναφέρουμε τις 9 δημοτικές παρατάξεις των Δήμων Βορρά και Νότου.
 
Οι παρατάξεις πολλές και με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά η κάθε μία από αυτές. Θα αναφερθώ στον χάρτη του Μητροπολιτικού Δήμου, όπου η κατάσταση παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, μόνο 4 παρατάξεις είχαν δώσει τη μάχη τους, ενώ τώρα έχουμε υπερδιπλασιασμό. Πιο συγκεκριμένα, από τις παρατάξεις του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου, οι 3 είναι εκ νέου στο δρόμο προς την κάλπη και η μόνη που εγκατέλειψε είναι η ΝΕΡΙΚΙ του κ. Νικολούζου, η οποία διαλύεται στα εξ ων συνετέθη, με τις περιβόητες μεταγραφές 4 αντιδημάρχων στο ψηφοδέλτιο της επικεφαλής της τωρινής μείζονος αντιπολίτευσης κ. Υδραίου.
Αν τις 10 παρατάξεις τις τοποθετήσουμε στο γνωστό άξονα αριστερά – κέντρο- δεξιά, η κατανομή είναι, 2 αριστερές (ΛΑ.ΣΥ. και ΕΚΚΙΝΗΣΗ), 6 στο κέντρο πασοκογενείς και δύο στη δεξιά (Κέρκυρα να ζεις και Κερκυραίων Δήμος).
 
Στα δεξιά του χάρτη λοιπόν, έχουμε μία σταθερότητα, που πιθανόν να κρίνει το αποτέλεσμα. Υπάρχει όμως εκεί κάτι το νέο; Η απάντηση είναι όχι, καθώς οι δύο επικεφαλής έχουν διατελέσει, ο μεν του πρώτου συνδυασμού Δήμάρχος, η δε του δευτέρου Αντινομάρχης.
 
Στο κέντρο παρατηρείται ένας πολυκερματισμός άνευ προηγουμένου, όπου προσωπικότητες του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα βγαίνουν μπροστά ως σωτήρες δημιουργώντας παρατάξεις, που συσπειρώνουν  προσωπικούς  οπαδούς, χωρίς να υπάρχουν ούτε δημοκρατικές διαδικασίες ούτε αρχές και θέσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των επικεφαλής τους έχει επίσης διατελέσει σε θέσεις εξουσίας (Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, πρόεδροι δημοτικού συμβουλίου κλπ).
 
Στην αριστερά, εκτός από την ΛΑ.ΣΥ, που έχει χάσει πλέον τα μετωπικά της χαρακτηριστικά, από τη στιγμή που δεν παρέμεινε επικεφαλής η εξέχουσα προσωπικότητα του Μπάμπη Χαραλάμπους, στο προσκήνιο εμφανίζεται η ΕΚΚΙΝΗΣΗ, η οποία αποτελεί την καινοτομία των επερχόμενων εκλογών.
 
Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ ξεκίνησε να συγκροτείται ως μία συσπείρωση ανθρώπων της αριστεράς, που δεν θαμπώθηκαν από το κύμα του ΣΥΡΙΖΑ του 2014 και την προοπτική εξουσίας, που ξανοίγονταν μπροστά του. Οι διαδικασίες των συνελεύσεων που ακολουθήθηκαν και οι προγραμματικές επεξεργασίες που δημιουργήθηκαν από επιτροπές θέσεων και οι οποίες προηγήθηκαν της διαδικασίας ανάδειξης επικεφαλής, αποτελούν σαφή δείγματα ότι κάτι τελείως διαφορετικό από τα τετριμμένα χτίζεται με πολύ μεράκι, αγάπη, πρόγραμμα και όραμα. Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί ότι η νεολαία είναι το κυρίαρχο στοιχείο της κι ότι ο επικεφαλής της Λευτέρης Μαρκάτης, ηλικίας 36 χρονών, ηγείται του όλου εγχειρήματος, δεν αμφιβάλλει κανείς ότι η νέα γενιά έρχεται με φόρα να διεκδικήσει ό,τι της αναλογεί και της το έχουν στερήσει. Το βράδυ της Κυριακής των εκλογών θα είναι ιστορικό, όχι από το πλήθος των παρατάξεων που θα εισέλθουν στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά γιατί για πρώτη φορά η φωνή της νεολαίας και των κινημάτων θα ακούγεται δυνατά.
 
«Η πρόοδος δεν είναι παρά η επανάσταση που γίνεται με φιλικό τρόπο»
 
*Γρηγοριάδης Κωνσταντίνος
Γεωπόνος.
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την ΕΚΚΙΝΗΣΗ – Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο για την Κέρκυρα.