Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομιλία της Βασιλικής Φατούρου - Πούλου, στην Αναγνωστική Εταιρία

Αναγνωστική Εταιρία
10 Μαΐου 2019 / 14:59
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας σάς προσκαλεί στην ομιλία της Ιατρού, Δρος Βιοπαθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρίας Βασιλικής

Φατούρου - Πούλου  
με θέμα: «Προσεγγίζοντας ένα νοσοκομειακό αρχείο. Το αρχείο του Νοσοκομείου Λευκάδας, 1900-1940».
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρίας, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019, ώρα 20:00.
 
 
Βιογραφικό Σημείωμα:
 
Η κ. Βασιλική Φατούρου - Πούλου, γεννήθηκε στη Λευκάδα όπου και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές. Εισήχθηκε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου απεφοίτησε το 1979.
Το 1980 διορίστηκε στην παθολογική κλινική στο νοσοκομείο Αργοστολίου  Κεφαλληνίας. Το 1981 υπηρέτησε  στο αγροτικό ιατρείο Στρογγυλής Κέρκυρας και το 1982 υπηρέτησε στο νομαρχιακό νοσοκομείο Κερκύρας. Κατά τα έτη 1983- 1986 εργάστηκε ως ειδικευόμενη στην Μικροβιολογία στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρας στην Αθήνα, όπου συμμετείχε σε πολλές εργασίες και εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή με θέμα: «Συγκριτική μελέτη των μεθόδων, σύνδεση συμπληρώματος, ανοσοφθορισμού, ELISA  στην διάγνωση του κυτταρομεγαλοϊού» το 1987. Έκτοτε εργάζεται στην Κέρκυρα διατηρώντας Μικροβιολογικό, Βιοχημικό, Ανοσολογικό  Εργαστήριο.
Το 2010 ολοκλήρωσε έναν μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με επόπτη καθηγητή τον κύριο Ανωγιάτη-Πελέ και με θέμα της πτυχιακής εργασίας: «Δημογραφική καταγραφή των ασθενών του νοσοκομείου Λευκάδας 1900-1940», ενώ τα τελευταία χρόνια ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών στην Ομοιοπαθητική Ιατρική.
Εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την ιατρική εξέλιξη καθώς και για τα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας είναι μέλος με ενεργή συμμετοχή των κάτωθι Εταιρειών: Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας, Μικροβιολογικής Εταιρείας Βορειοδυτικής Ελλάδος, Ανοσολογικής Εταιρείας Ελλάδος, Ιατρικού Συλλόγου Κερκύρας, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κερκύρας και της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας από το 1988. Επίσης,  είναι μέλος στον Σύλλογο « Διάπλους»  που ασχολείται με την πρόληψη από κάθε είδους εξαρτήσεις, και πέτυχε την ίδρυση στεγνού προγράμματος κατά των ναρκωτικών στην Κέρκυρα. Ακόμη, υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου Λευκαδίων.
 
 
 
Ορισμένα στοιχεία για την ομιλία
 
Η εν λόγω παρουσίαση εντάσσεται στα ενδιαφέροντα της Δημογραφικής Νοσολογίας και, κατ’ επέ­κταση, της Ιστορίας της Ιατρικής. Το θέμα που πραγματεύεται αφορά την αποτύπωση της περίθαλψης στην Λευκάδα από το 1900-1940, έτσι όπως αναφέρεται στα τετράδια κινήσεως των ασθενών του νοσοκομείου αυτήν την περίοδο.
Η μελέτη επικεντρώθηκε στη δημογραφική αποτίμηση των ασθενών του Νοσοκομείου και των περιστατικών που νοσηλεύθηκαν σε αυτό καθώς και στην εξέλιξη και την πορεία της ασθένειας των νοσηλευθέντων την περίοδο 1900-1940. Επιχειρεί επίσης την καταγραφή της νοσολογικής εικόνας των ασθενών καθώς και των θεραπευτικών αποτελεσμάτων, με στόχο την αποτίμηση της λειτουργίας ενός μικρού περιφερειακού  νοσηλευτικού Ιδρύματος της χώρας και της συμβολής του στην αντιμετώπιση των ασθενειών. Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι προσέφερε τις υπηρεσίες του στους τραυματίες των Βαλκανικών πολέμων, σε πρόσφυγες και στους κατοίκους του νησιού και των κοντινών περιοχών που δεν διέθεταν τότε νοσοκομεία.
 
Η ενασχόληση με το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστήμιου και κυρίως με την Ιστορική Δημογραφία  και η κατεύθυνση της εν λόγω μελέτης, προέκυψε από το γεγονός ότι, όπως είναι πλέον γνωστό, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι πρωτογενείς πληροφορίες για παρόμοιες εργασίες είναι πενιχρές, κυρίως για το πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα, αλλά ακόμη και αργότερα, αφενός διότι οι φορείς που συγκέντρωναν το αντίστοιχο υλικό δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία στη στατιστική αξιοποίηση του νοσοκομειακού υλικού που διέθεταν, αφετέρου διό­τι παρόμοιες μελέτες προσκρούουν στην ανυπαρξία συστηματικών εργασιών που θα εμπλούτιζαν περαιτέρω την κατανόηση της πορείας της νοσηρότητας και τη θεραπεία των ασθενών στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας κατά το παρελθόν.
 
 

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.