Προεκλογικοί διαξιφισμοί Γαλιατσάτου-Μπαλού για το περιβάλλον

ΚΕΡΚΥΡΑ. Fake news χαρακτηρίζει o περιφερειάρχης τις αιτιάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Αλεξ. Μπαλού,

09
Μαΐου / 2019

για το επίκαιρο ζήτημα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.  "Σηκώνοντας το γάντι", η Αλεξ. Μπαλού, επανέρχεται με χωματερές Κέρκυρας και Ζακύνθου,  Ερημίτη, Ίσσο, ανεμογεννήτριες. 

Η αντίδραση Γαλιατσάτου

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος και εκ νέου υποψήφιος για την Περιφέρεια αναφέρει χαρακτηριστικά «Νέα ήθη στην προεκλογική εκστρατεία της ΛΑΣΥ Ιονίων Νήσων και της κας. Μπαλού με αποκλειστικά εναντίον Γαλιατσάτου!»
 

«Με μεγάλη έκπληξη παρακολουθήσαμε το προεκλογικό βίντεο που διακινεί η ΛΑΣΥ Ι.Ν. το οποίο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στον επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ και Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο.
Στο βίντεο αυτό επιχειρείται να παρουσιαστεί ο Θ. Γαλιατσάτος ως ανακόλουθος στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος σχετικά με την προοπτική της εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.
Εμφανίζονται μάλιστα δύο δημόσιες τοποθετήσεις του, η πρώτη το 2014 στη Ζάκυνθο και η δεύτερη το 2019 στο Αργοστόλι όπου, κατά την ΛΑΣΥ, αναιρεί τις απόψεις του για την χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα ή όχι ενός Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου.
Μόνο που οι σύντροφοι της ΛΑΣΥ συγκρίνουν ανόμοια πράγματα και συγκεκριμένα:
1. Το 2014 ο Θ. Γαλιατσάτος μίλησε αμφισβητώντας το επιχείρημα της άλλης πλευράς ότι τα περιβαλλοντικά Παρατηρητήρια των ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ στις περιοχές “Δυτικού Πατραϊκού” και “Κατακόλου” θα κάλυπταν τις απαιτήσεις και τις ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος, πράγμα που βεβαίως αμφισβητεί και σήμερα.
2. Το 2019 ο Θ. Γαλιατσάτος μιλούσε υπερασπιζόμενος την προοπτική ύπαρξης του Περιφερειακού Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου στο Ιόνιο, για την θεσμοθέτηση του οποίου είχε τεθεί αίτημα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων τον Απρίλιο του 2017, όταν συζητείτο η ΣΜΠΕ για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Το Περιφερειακό Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο θα ήταν υπό την πολιτική καθοδήγηση της Περιφέρειας και θα συμμετείχαν επισήμως τοπικοί φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Προφανής η λαθροχειρία της ΛΑΣΥ και της κας. Μπαλού. Άραγε από προχειρότητα ή από σκοπιμότητα; Εμείς επιλέγουμε την πρώτη εκδοχή και ελπίζουμε να είναι έτσι. Με την ευκαιρία όμως ας μιλήσουμε επί της ουσίας για τις θέσεις του καθενός και για το ποιος υπερασπίζεται ή όχι το περιβάλλον και τους πολίτες.
►Η Περιφερειακή Αρχή της ΑΝΑΣΑ ήταν η μόνη από τις Περιφέρειες που γνωμοδότησε αρνητικά για την ΣΜΠΕ έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο θέτοντας πέντε συγκεκριμένους όρους που η υλοποίησή τους θα εξασφάλιζε το περιβάλλον, την τοπική οικονομία, την ασφάλεια αλλά και την προστασία των κοινοχρήστων αγαθών, όπως είναι ο ορυκτός πλούτος της χώρας. (Απόφαση 79-08/2017 ΠΣ Ι. Νήσων).
►Το Περιφερειακό Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο, βασικό εργαλείο στα χέρια των τοπικών κοινωνιών, θεσμοθετήθηκε πρόσφατα με τον Ν. 4602/2019. γεγονός που αποτελεί μεγάλη επιτυχία της σημερινής Περιφερειακής Αρχής της ΑΝΑΣΑ.
►Αλήθεια ποια ήταν η θέση της ΛΑΣΥ όταν συζητούντο τα θέματα αυτά στο Περιφερειακό Συμβούλιο; Η μόνη αντίρρησή της για την εξόρυξη ήταν αν θα γίνονται από ιδιώτες ή από το Κράτος! Αυτή είναι η μεγάλη περιβαλλοντική ευαισθησία της ΛΑΣΥ και της κας. Μπαλού.
 
Ελπίζουμε τέλος, η προεκλογική τακτική της ΛΑΣΥ και της κας. Μπαλού να γίνεται από εδώ και στο εξής με όπλο την αλήθεια και τα πραγματικά περιστατικά και όχι με κατασκευασμένα σενάρια. Και κυρίως ελπίζουμε ο προεκλογικός λόγος της κας. Μπαλού να συμπεριλάβει και τους δυο υποψήφιους του νεοφιλελεύθερου συντηρητικού χώρου».            

Η απάντηση Μπαλού 
 
Γλαφυρή και η απάντηση  της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Αλεξάνδρας Μπαλού:
«Εκεί που μας χρωστάγαν, μας ζητάνε και το βόδι!», δήλωσε με τη σειρά της  η υποψήφια περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων με τον συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων» Αλεξάνδρα Μπαλού, σχολιάζοντας ανακοίνωση του κ. Γαλιατσάτου και του συνδυασμού του: «Δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη η ανακοίνωση του κ. Θ. Γαλιατσάτου και της παράταξής του «ΑΝΑΣΑ», με την οποία εγκαλούν τη «Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων» και εμένα προσωπικά για «fake news και αντιπαράθεση χωρίς επιχειρήματα». Για εκείνους που έχουν κοροϊδέψει έναν ολόκληρο λαό, ένα ακόμα ψέμα δεν κοστίζει τίποτα. Δεν θα μείνουμε λοιπόν στο γεγονός ότι το περιβόητο spot δε βρίσκεται στη σελίδα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», όπως λένε. Θα μείνουμε στην ουσία.  
Δεν είναι fake news, κύριοι, η παράδοση του δημόσιου ορυκτού πλούτου με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική που εξειδικεύετε και προωθείτε εσείς στα νησιά μας από τη θέση της περιφερειακής Αρχής.
Η πολιτική που πρώτα καταστρέφει το περιβάλλον και μετά δήθεν το προστατεύει δεν κρύβεται πίσω από πρόστιμα και περιβαλλοντικούς όρους, που είναι τις περισσότερες φορές απολύτως και σκανδαλωδώς προσαρμοσμένοι στις ανάγκες των επιχειρηματιών, ενώ τις υπόλοιπες φορές παραβιάζονται από αυτούς ασύστολα και ατιμώρητα.
Αφού λέτε ότι θέλετε επιχειρήματα, επαναλαμβάνουμε την καθαρή, κρυστάλλινη και χιλιοδιατυπωμένη θέση μας εναντίον της εξόρυξης υδρογονανθράκων, επειδή διαφωνούμε με την παράδοση του ενεργειακού πλούτου της χώρας στα μονοπώλια και γνωρίζουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από αυτή την επιλογή για το Περιβάλλον, αλλά και για τον άνθρωπο, σε μια τόσο σεισμογενή περιοχή.
Κι αφού κόπτεστε για το Περιβάλλον, απαντήστε: Εμείς ή εσείς φτιάξατε τη νέα χωματερή στη Λευκίμμη και κάνατε το Τεμπλόνι σαν τις ιδέες σας περί Περιβάλλοντος; Εμείς ή εσείς ξεπουλήσατε, με κροκοδείλια δάκρυα, τον Ερημίτη μας; Εμείς ή εσείς απλώς δεν προλάβατε να κάνετε το ίδιο, δήθεν υπό όρους, με άλλες προστατευόμενες και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχές μας σε όλα τα νησιά μας, όπως στην περιοχή Λίβας της Ζακύνθου και στον Ίσσο στην Κέρκυρα, από κοινού με αυτούς που σας έδωσαν το χρίσμα; Γνωρίζετε κάτι για τις ανεμογεννήτριες, την καταστροφή του Περιβάλλοντος και των καλλιεργειών και τα πλημμυρικά φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων στις περιοχές της Αγίας Ευφημίας και στα Καμιναράτα στην Κεφαλονιά, όπως και αλλού;
Προκαλείτε και προσβάλλετε τη νοημοσύνη των πολιτών των νησιών μας, όταν εγκαλείτε εμάς ότι δεν αντιπολιτευόμαστε τους «νεοφιλελεύθερους συνδυασμούς», αυτούς δηλαδή με τους οποίους εσείς συμπορεύεστε στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, των αεροδρομίων, στο όραμα της μεγάλης επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων με τις μεγάλες τσέπες!
Είμαστε απέναντι στην παράδοση του δημόσιου πλούτου, γιατί ανήκει στον λαό και πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελός του. Είμαστε απέναντι στην πολιτική που χρηματοδοτεί κατά προτεραιότητα τις επιδιώξεις των ισχυρών, αφήνοντας για τον λαό τα ψίχουλα. Δεν αθωώνουμε τη βάρβαρη αυτή πολιτική ανάλογα με το αν φέρει πρόσημο «νεοφιλελεύθερο», «σοσιαλδημοκρατικό» ή «ψευτοαριστερό». Την αντιπαλεύουμε με όποιον μανδύα και αν περιβάλλεται, επειδή είναι εχθρική για τον λαό και τα δικαιώματά του.
Αλήθεια, συγκρίνονται στο spot ανόμοια πράγματα όπως λέτε; Άλλο το παρατηρητήριο σε «Κατάκολο» και «Δυτικό Πατραϊκό» και άλλο στο Ιόνιο; Το ότι διαχωρίζετε τη θάλασσα σε πετρελαϊκά οικόπεδα, όπως κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί, δεν αλλάζει την ουσία.
Δεν μας εκπλήσσει ότι έχετε ξεχάσει τι λέγατε πριν να εκλεγείτε. Όσοι δεν πιστεύουν αυτά που λένε εύκολα τα ξεχνάνε.
Με δικά σας λόγια: «Το Περιβάλλον στα νησιά μας, που είναι στολίδι, κινδυνεύει. Και κινδυνεύει περισσότερο απ' αυτούς που προχωρούν την υπόθεση των υδρογονανθράκων. Έκαναν, υποτίθεται, μια παραχώρηση ότι θα κάνουν Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο. Έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα!». Και «Η ΑΝΑΣΑ επισημαίνει την ανάγκη ανατροπής της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής, προκειμένου τα Ιόνια νησιά μας να αναπνέουν καθαρό αέρα κι όχι πετρελαϊκές αναθυμιάσεις».
Η διαφορά είναι ότι εσείς πήγατε με τον «λύκο», ενώ εμείς παραμένουμε με τα «πρόβατα».
Προσπαθήσατε να μας λερώσετε κύριοι της «ΑΝΑΣΑ»! Δεν μπορείτε!
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» και οι υποψήφιοί της πορεύονται με καθαρότητα, σταθερότητα, πολιτικά επιχειρήματα, ανιδιοτέλεια και αγωνιστικότητα. Δε θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά, αφού την υποστηρίζει το ΚΚΕ.
Απ' όποια θέση κι αν μας τάξει ο λαός στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές στις 26 Μάη και στις 2 Ιούνη, είτε της πλειοψηφίας είτε της μειοψηφίας, θα αγωνιστούμε σθεναρά για να αποτρέψουμε τη μετατροπή του Ιονίου μας σε προτεκτοράτο των κολοσσών του «μαύρου χρυσού» και θα δώσουμε μάχη απέναντι στην ΕΕ, στις κυβερνήσεις της αρεσκείας της και στο πολιτικό προσωπικό τους σε Περιφέρειες και Δήμους, προκειμένου να αποκτήσουν προτεραιότητα και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού των Ιονίων νήσων.
ΥΓ.
Προς ενημέρωσή σας η παράταξή μας έχει την ιστοσελίδα lascorfu.wordpress.com. Χαιρόμαστε που υπάρχουν και ιστοσελίδες φίλων της παράταξής μας που αποκαλύπτουν τις πολιτικές του δικού σας συνδυασμού και των συνδυασμών της κ. Κράτσα, του κ. Σπύρου και του κ. Αλεξάκη, με δημιουργικά σατιρικό τρόπο, χωρίς κατ' ελάχιστο να τις διαστρεβλώνουν. Προσωπικά ως Επτανήσια δεν ενοχλούμαι καθόλου από την πολιτική σάτιρα. Αυτό που απεχθάνομαι είναι η διγλωσσία και ο καιροσκοπισμός στην πολιτική».