Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι κάτοικοι των ιστορικών πόλεων της Μεσογείου αποκτούν φωνή!

Σύλλογος Σαν Τζιάκομο
06 Μαΐου 2019 / 19:44

Ξεκίνησε η πρώτη θητεία του Δ.Σ., με Πρόεδρο τον Marco Gasparinetti από τη Βενετία, Αντιπροέδρους την Petra Marcinko από το Dubrovnik και τον Ανδρέα Κατσαρό από την Κέρκυρα, ταμία την Ντανιέλλα Μουγιάννου από την Πάφο και μέλος την Μαρία Γερακιανάκη από την Κρήτη.

ΒΕΝΕΤΙΑ. Στις 2 και 3 Μαΐου 2019, πραγματοποιήθηκε στη Βενετία η τρίτη συνάντηση των Συλλόγων κατοίκων της Ανατολικής Μεσογείου και συστάθηκε σε σώμα το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Πολιτών των Μεσογειακών Ιστορικών Πόλεων. Η πρώτη θητεία με διάρκεια ενός έτους, μόλις ξεκίνησε με Πρόεδρο τον Marco Gasparinetti από τη Βενετία, Αντιπροέδρους την Petra Marcinko από το Dubrovnik και τον Ανδρέα Κατσαρό από την Κέρκυρα, ταμία την Ντανιέλλα Μουγιάννου από την Πάφο και μέλος την Μαρία Γερακιανάκη από την Κρήτη. Η Εκτελεστική Γραμματεία του Δικτύου, βάσει καταστατικού, είναι μόνιμη με έδρα την Κέρκυρα και γραμματέα την Αλίκη Κατσαρού.

Φέρουσα Ικανότητα τουριστικών προορισμών

Στη Βενετία αποφασίστηκε το Action Plan κάτω από τη γενική επικεφαλίδα “Φέρουσα Ικανότητα τουριστικών προορισμών”. Τα κοινά ζητήματα που αποφασίστηκε ότι θα αντιμετωπιστούν, στη βάση ενός κοινού διαλόγου και μιας κοινής συνεργασίας, είναι:
Τα Σχέδια Διαχείρισης των Πόλεων -Μνημείων
Η απευθείας επικοινωνία με φορείς όπως η UNESCO
Η διαχείριση των επισκεπτών κρουαζιέρας -κυρίως στη Βενετία και στο Ντουμπρόβνικ
Η κατοίκηση
Η συνεργασία του Δικτύου με τα Πανεπιστήμια και με άλλα πνευματικά ιδρύματα προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια για τη βιωσιμότητα των ιστορικών κέντρων.
Η επικοινωνία του Δικτύου με τους πολίτες και η ανάπτυξη των Συλλόγων πολιτών και της αποτελεσματικότητάς τους.
Ο Σύλλογος San Giacomo αισθάνεται βαθιά ικανοποίηση γιατί μετά από ένα χρόνο από την πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τους άλλους συλλόγους, ξεκινά δυναμικά την δραστηριότητά του ως μέλος μιας ευρύτερης ομάδας συλλόγων με κοινά προβλήματα και στόχους.
Στόχος είναι η πρόληψη ευρύτερων ζητημάτων που ταλανίζουν σήμερα πόλεις όπως η Βενετία (υπερτουρισμός) και στη λύση ζητημάτων που ταλανίζουν και την Κέρκυρας, όπως η μη εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης και του Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας: «Πάνω από όλα προσπαθούμε να δυναμώσουμε τη φωνή των κατοίκων στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να καλέσουμε στην προσπάθειά μας όλους όσοι με ανιδιοτέλεια επιθυμούν να εργαστούν για την βιωσιμότητα της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας».