Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Κώστας Νικολούζος για τις μεταγραφές: Το τίμιο είναι να παραιτηθούν

Δήμαρχος Κέρκυρας
05 Μαΐου 2019 / 17:09

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά την ανακοίνωση της προσχώρησης τεσσάρων αντιδημάρχων της σημερινής δημοτικής αρχής στην παράταξη Υδραίου, ο δήμαρχος Κέρκυρας,

Κώστας Νικολούζος «κάνει ταμείο», ζητώντας παράλληλα τις παραιτήσεις των στελεχών του:

«Τελικά έρχεται η στιγμή που πρέπει να διαλέξεις με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις,  όποιος πόνος ή άλλο οδυνηρό συναίσθημα κι αν γεννιέται. Και ιδιαίτερα στην πολιτική το συναίσθημα μπαίνει πάντα σε δεύτερη μοίρα. Προσωπικά, δεν είχα ποτέ   την αυταπάτη ότι όταν ξεκινάς μια δύσκολη πορεία θα φτάσεις στο τέλος  με όλους τους συνοδοιπόρους με τους οποίους ξεκίνησες.   
Συναντηθήκαμε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων το ‘14 από διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες  που κοινός τόπος ήταν η προσπάθεια για μια ριζοσπαστική αλλαγή στο Δήμο της Κέρκυρας όπου μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες που ζούσαμε από τη μεταπολίτευση και μετά, με διαφάνεια, δημοκρατία,  αλληλεγγύη και συμμετοχή, θα παλεύαμε για να σταθούμε πρώτα απ’ όλα δίπλα στους πιο σκληρά δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας  κι ακόμα να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να προγραμματίσουμε,  να εντάξουμε και να υλοποιήσουμε έργα που θα άλλαζαν την εικόνα και την κατάσταση στα νησιά μας.
Σ’ αυτή την πορεία εμπιστεύτηκα ανθρώπους, τους τίμησα με επιλογές και θέσεις και πολλές φορές τους υπερασπίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τη συνεισφορά τους στην κοινή υπόθεση. Ο δρόμος ήταν δύσκολος. Υπήρξαν καλές και κακές στιγμές. Έγιναν και λάθη και παραλείψεις. Η «ώρα του ταμείου», που θα γίνει πριν αποχωρήσουμε από το Δήμο, θα τα αποτυπώσει όλα με ακρίβεια.   
Ωστόσο, σ’ αυτή την πορεία,  συναντήσαμε μια λυσσαλέα αντίδραση, ενορχηστρωμένη αναμφίβολα από πολιτικούς και κοινωνικούς κύκλους που δεν μπόρεσαν ποτέ να χωνέψουν το γεγονός ότι για πρώτη φορά αναδείχτηκε δημοκρατικά μια αριστερή διακυβέρνηση στο Δήμο της Κέρκυρας, που δεν στηριζόταν σε στρατιές ευνοουμένων ή στην  υπόσχεση ότι θα ευνοηθούν ψηφοφόροι  αλλά που υποσχόταν μια διαφορετική  διακυβέρνηση ή διαχείριση ακριβέστερα.
Η αντίδραση αυτή χρησιμοποιώντας ως  αιχμή χρόνια οξυμένα προβλήματα, που - έτσι κι αλλιώς -  δεν θα μπορούσαν να λυθούν με μαγικό τρόπο, χρησιμοποίησε κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο στην ουσία για να εξοντώσει ηθικά, πολιτικά και αν μπορούσε και φυσικά τον επικεφαλής αυτής της προσπάθειας.
Το δυστύχημα είναι ότι σ’  αυτή την πορεία η αντίδραση αυτή ταυτίστηκε με την σταθερή επιδίωξη μιας ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τη δική μου εξόντωση. Και βέβαια μπορούν να επιχαίρουν,  αφού δε συμμετέχουμε στις εκλογές, η αλήθεια, όμως είναι ότι αυτή τη δύσκολη θητεία τελικά αντέξαμε.
Η δημοτική έκφραση αυτής της αντίδρασης που σε όλους τους τόνους διαλαλούσε την καταστροφική πολιτική για τον τόπο της δημοτικής αρχής και που πλέει πλησίστια για να μας σώσει όλους με τις νεοφιλελεύθερες προτάσεις της μεταγράφει στις τάξεις της πρώτης γραμμής στελέχη της δικής μου, άχρηστης, διχαστικής, καταστροφικής παράταξης κάνοντας την «μεγάλη υπέρβαση».
Οι συνεργάτες μου που έκαναν αυτήν την επιλογή είναι ελεύθεροι άνθρωποι να ακολουθήσουν το δρόμο τους και δεν έχω κανένα δικαίωμα να τους εμποδίσω, όμως,τίμια και παστρικά πρέπει να δεχτούμε ότι οι δρόμοι μας χωρίζουν.
Ο αξιακός κώδικας επιβάλλει η αλλαγή στρατοπέδου να συνοδεύεται από τις ίδιες θαρραλέες αποφάσεις και πράξεις, την παραίτησή σου από τις θέσεις που κατέχεις .
Αυτό αναμένω από τους συνεργάτες μου αφού τους ευχαριστήσω για την μέχρι σήμερα προσπάθεια.
Το πέρασμα στο αντίπαλο στρατόπεδο είναι μια μεγάλη καθοριστική κίνηση.
Σήμερα λοιπόν,  μέρα της κατάθεσης των νέων συνδυασμών σωτηρίας του τόπου, ας ξεκαθαρίσουμε λίγα πράγματα.
Οι μεταγραφόμενοι θέλουν να πουν  ότι το εμπόδιο της εκπλήρωσης των στόχων του προγράμματος μας ήταν ο μη αποτελεσματικός Δήμαρχος; Ότι με άλλον επικεφαλής μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα;
Πως η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας με την ομάδα της «άχρηστης και επικίνδυνης» πλειοψηφίας  θα μας σώσει;
Ή  μήπως τελικά το μόνο ζητούμενο είναι η με κάθε τρόπο επικράτηση,  η με κάθε τρόπο ψηφοθηρία;
Τέλος,  ο ΣΥΡΙΖΑ πώς δικαιολογεί την ανικανότητά του να δημιουργήσει έστω ένα ψηφοδέλτιο σ’  αυτές τις σημαντικές εκλογές την ίδια στιγμή που πολιτική του κόμματος είναι η συστράτευση ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην νεοφιλελεύθερη επέλαση;
 
ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΤΥΧΗ» .