Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γόνιμη εκδήλωση για την παλιά πόλη σε μια ξέχειλη από την προσέλευση και το ενδιαφέρον αίθουσα

κέρκυρα
03 Μαΐου 2019 / 18:06
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια προφανής αγωνία και ενδιαφέρον, μια επιτυχημένη ιδέα, μεγάλη ανταπόκριση, τεράστιες οι προσδοκίες. Ο σύλλογος των μονίμων κατοίκων της παλιάς πόλης ήθελε, δεδομένης και της προεκλογικής συγκυρίας, μια εκδήλωση που να τάχει όλα.

Μόνον που αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Εξαιρετική η παρουσίαση των διεθνώς καλών πρακτικών από τον κερκυραϊκής καταγωγής καθηγητή κ. Πρέπη, στέλεχος της Ουνέσκο, που ξεδίπλωσε τις γραφές και τους κανόνες και με πλήθος διαφανειών και σχολίων έκανε απολύτως κατανοητό και πειστικό ότι υπάρχουσας της βούλησης όλα μπορεί να γίνουν. Και όσον αφορά στην παλιά πόλη της Κέρκυρας επικέντρωσε στην ανάγκη πολεοδομικής αναθεώρησης και ανασχεδιασμού της προγραμματικής σύμβασης, και επιτέλους της απομάκρυνσης, με κάθε τρόπο, των οχημάτων από τα σπλάχνα της. Τόνισε ότι το πρόγραμμα παγκόσμιας κληρονομιάς περιέχει ρετσέτες για κάθε προβληματική περίπτωση αρκεί να θελήσει κανείς να το ενστερνιστεί και να τις δοκιμάσει.
Αυτοκριτικός ο δήμαρχος αντικρίζοντας την ξέχειλη αίθουσα παραδέχτηκε πως στην διαρεύσασα πενταετία θα έπρεπε να είχαν οργανωθεί πολλές άλλες τέτοιες εκδηλώσεις. Παρουσίασε το ελληνικό, διοικητικό αλαλούμ, που αποτρέπει εντέλει ν' ακολουθήσει αυτός που έτσι έχει αποφασίσει και θέλει να εφαρμόσει τις καλές πρακτικές. Επικέντρωσε στην εγκεκριμένη επί των ημερών του Ολοκληρωμένη Χωρική Επέμβαση, στην οποία προβλέπονται εφαρμογές και δράσεις, τόσο στο ιστορικό κέντρο και τη ζώνη ανάσχεσης αλλά και σ' ολόκληρη τη νησιωτική επικράτεια. Παρόντες επικεφαλής και εκπρόσωποι σχεδόν όλων των δημοτικών και των περιφερειακών συνδυασμών σε μια συζήτηση, που άγγιξε όλα τα σχετικά ζητήματα. Από την διαχείριση της παλιάς πόλης, ενός από τα 17 ελληνικά μνημεία, παγκόσμιας κληρονομιάς (σ.σ. σε σύνολο 1092 σ' ολόκληρη την Οικουμένη), έως τα σύγχρονα προβλήματα του υπερτουρισμού, που προκαλούν μέτρα και ρυθμίσεις, και ξεσηκώνουν τους μόνιμους κατοίκους των παγκόσμιων τουριστικών προορισμών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.