Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρόεδρος Συνδέσμου Καθαριότητας: Απολογισμός, κριτική και ...αυτοκριτική (video)

Σύνδεσμος Καθαριότητας
22 Απριλίου 2019 / 13:13

«Χωρίς προσωπικό και χωρίς στήριξη από την κυβέρνηση, δεχθήκαμε με το δήμαρχο όλη την τοξικότητα της κοινωνίας»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη σημερινή εικόνα στο τοπία της διαχείρισης απορριμμάτων περιέγραψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Κέρκυρας Σπύρος Ασπιώτης στο πλαίσια συνέντευξης Τύπου. Παράλληλα έκανε και έναν απολογισμό της θητείας του, επιρρίπτοντας μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση, που τους "κρέμασε", όπως είπε χαρακτηριστκά, ειδικά με το θέμα των προσλήψεων του μόνιμου προσωπικού.
Ήδη, όπως είπε έχει τοποθετηθεί η δεύτερη συστοιχία του δεματοποιητή, η λειτουργία της οποίας παρέχει τη δυνατότητα μεγαλύτερης ημερήσιας παραγωγής.
Ο κ. Ασπιώτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα αποτελέσματα της ενδιάμεσης διαχείρισης, η οποία θα εφαρμόζεται για τα επόμενα δύο χρόνια, σημειώνοντας ότι, πριν απ’ αυτήν, τα απορρίμματα συσσωρεύονταν μέσα στα κύτταρα του ΧΥΤΑ Τεμπλονιού, τα οποία ήταν εδώ και καιρό κορεσμένα. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι «η διαχείριση είναι ομαδικό “σπορ”, είτε σε επίπεδο Δήμου είτε σε επίπεδο Περιφέρειας, είτε σε επίπεδο Κράτους», αναφερόμενος στα εμπόδια που εμφανίζονται (γραφειοκρατικά και άλλα) στην προσπάθεια να προχωρήσει με σωστούς ρυθμούς η ολοκληρωμένη διαχείριση. «Όταν ο Σύνδεσμος δρομολογεί κάποια πράγματα και οι αρμόδιες υπηρεσίες που καλούνται να αδειοδοτήσουν δεν ανταποκρίνονται άμεσα, έχουμε τα σημερινά αποτελέσματα και δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς επαρκούς ποσότητας δεμάτων», σημείωσε.
«Έργο πνοής» για το Τεμπλόνι και για το σύνολο της κερκυραϊκής κοινωνίας χαρακτήρισε, επίσης, την αποκατάσταση των τριών κυττάρων του ΧΥΤΑ Κεντρικής Κέρκυρας, η οποία υπολογίζεται να ξεκινήσει εντός Μαΐου, ενημερώνοντας ότι επόμενες ημέρες υπογράφεται η σύμβαση, η οποία βρίσκεται στο Ελεγκτικό και αναμένεται η έκδοση των περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη.
Όσον αφορά στο Εργοστάσιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, ενημέρωσε ότι προσεχώς αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου, επαναλαμβάνοντας ότι, επί προηγούμενης διοίκησης, δεν υπήρχε καμία εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω ΣΔΙΤ. Τα νέα δεδομένα, προβλέπουν εργοστάσιο βάσει ΠΕΣΔΑ, με μειωμένο όγκο εισερχόμενων απορριμμάτων, πιο σύγχρονες προδιαγραφές, μειωμένο κόστος κατασκευής και χαμηλό λειτουργικό κόστος, αυξημένη περιβαλλοντική προστασία και ασφάλεια κατασκευών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ ενημέρωσε για τα καλά αποτελέσματα της εδώ και περίπου τέσσερις μήνες λειτουργίας του βιολογικού στο Τεμπλόνι, καθώς και της μονάδας καύσης του βιοαερίου επί εξάμηνο. Με την πλήρη αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι θα γίνει και η συλλογή του βιοαερίου.
Επίσης, μετά την αγορά του νέου οικοπέδου των 52 στρεμμάτων, το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν η αδειοδότηση και τα έργα υποδομής για τη μεταφορά της ενδιάμεσης διαχείρισης, προκειμένου να ελευθερωθεί ο χώρος στον οποίο προβλέπεται η κατασκευή του εργοστασίου της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
Με αφορμή τη λειτουργία της ενδιάμεσης διαχείρισης, ο Σπ. Ασπιώτης έκανε και έναν σύντομο απολογισμό πεπραγμένων όχι μόνο σε σχέση με τη λειτουργία του ΣΥΔΙΣΑ, αλλά επίσης του τομέα της Καθαριότητας, όπου είχε την ευθύνη για μεγάλο διάστημα, καθώς και της υπηρεσίας Πρασίνου.
Αναφορικά με τη λειτουργία της Υπηρεσίας Καθαριότητας, ο Σπ. Ασπιώτης παρατήρησε ότι τόσο ο ίδιος, στο διάστημα της ευθύνης του, όσο και ο δήμαρχος Κέρκυρας έγιναν αποκλειστικοί αποδέκτες της έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας. Οι δυσκολίες συνίσταντο στο γεγονός ότι η Υπηρεσία λειτουργεί επί μακρώ με μειωμένο προσωπικό, παρά τις διαβεβαιώσεις της κεντρικής πολιτικής ηγεσίας ότι επίκεινται προσλήψεις μονίμων. Ο κ. Ασπιώτης σημείωσε ότι ούτε οι προσλήψεις έγιναν ούτε επετράπησαν εργολαβίες που θα κάλυπταν μέρος των αυξημένων αναγκών. Παρ’ όλ’ αυτά, επί της τριετούς θητείας του μπήκαν τα θεμέλια για την ορθή λειτουργία της Καθαριότητας, στη βάση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης, επενδύοντας στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των παιδιών μέσω της χρήσης των ειδικών κάδων στα σχολεία.
Όσον αφορά στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης, που αποτελεί κατευθυντήριο άξονα και προβλέπει διαλογή στην πηγή, ο Δήμος είχε καταθέσει προτάσεις έργων ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- προμήθεια απορριμματοφόρων και κάδων διαφόρων ρευμάτων, επίσης τη δημιουργία κεντρικού Πράσινου Σημείου στο κέντρο της Πόλης, την προμήθεια κοινόχρηστων κάδων και press container.

Το έργο της υπηρεσίας Πρασίνου

Ως εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις που αφορούν στην προστασία του Αστικού Πρασίνου, ο Σπ. Ασπιώτης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της αρμόδιας Υπηρεσίας. Μεταξύ άλλων, από το 2016 λειτουργεί το σύγχρονο Δημοτικό Θερμοκήπιο παραγωγής 60.000 – 70.000 φυτών ετησίως, τα οποία φυτεύονται κυρίως εντός αστικού ιστού, αλλά διανέμονται και στην κερκυραϊκή περιφέρεια.
Η Υπηρεσία έχει παρέμβει με δράσεις της στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο Μον Ρεπό και στο Άλσος των Φυλακών, με δεντροφυτεύσεις, καθαρισμούς και γενικότερο ευπρεπισμό, επίσης έχει τοποθετήσει νέα παρτέρια και φυτά, ενώ προμηθεύεται και θα τοποθετήσει σταδιακά στις Δημοτικές Ενότητες εκατοντάδες υπαίθρια καθίσματα παραδοσιακού κερκυραϊκού τύπου.