Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ναι ή όχι στα λεωφορεία στο ιστορικό κέντρο;

editorial
18 Απριλίου 2019 / 14:33

Οι κυκλοφοριακές συνθήκες μέσα στο ιστορικό κέντρο, στην παλιά πόλη είναι το αντικείμενο και το προϊόν επικαιροποιημένης μελέτης και κατ΄ επέκταση απόφασης κανονιστικού χαρακτήρα. Η δεύτερη έχει ως προϋπόθεση την πρώτη, προκειμένου ό, τι προβλέπεται να τεκμηριώνεται.

Έτσι η συζήτηση που γίνεται κάτω από την ανάρτηση στο enimerosi.com με αφορμή το έγγραφο αίτημα της Αρχαιολογίας για την απομάκρυνση όλων των βαρέων οχημάτων από την παλιά πόλη, να αντανακλά κυρίως την ατμόσφαιρα από την έλλειψη τους, της μελέτης και της απόφασης. Οι αντιδράσεις είναι κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, δυο ειδών. Εκείνη που αντιπροσωπεύει τους μπαϊλντισμένους που πιστεύουν ότι το συχνό, κυκλοφοριακό κομφούζιο τους καλοκαιρινούς μήνες θα μπορούσε να αποτραπεί από καιρό. Και τη φοβική άλλη, που θεωρεί ότι οι απαγορεύσεις θα μειώσουν την προσβασιμότητα των επισκεπτών στην πόλη μνημείο.

Η οργάνωση της ζωής στην πόλη δεν γίνεται για να την πεθάνει αλλά για να την προστατέψει και να την αναδείξει. Η θέσπιση κανονιστικού πλαισίου μεταφέρει όλες τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες στην τοπική Διοίκηση. Ελλείψει αυτών αρκούν οι γενικές αδειοδοτήσεις, προκειμένου να κάνει ο καθένας ό, τι του καπνίσει. Κι αφήνεται στην αγορά, με τα ελευθεριακά χαρακτηριστικά της ζούγκλας, να ξεκαθαρίσει αυτή την παρτίδα, αποδίδοντας συνήθως το δίκαιο του ισχυροτέρου και πιο ανθεκτικού. Με αυτόν τον τρόπο οι παράπλευρες απώλειες συνήθως δεν υπολογίζονται, υπενθυμίζοντας την παροιμιώδη κατάληξη της συμπλοκής των βουβαλιών στο έλος σε βάρος των βατράχων. 
Η μεταφορά των θεμάτων από την αγοραία αρένα στην συντεταγμένη πολιτική απαιτείται ακόμα ώστε να συγκεράσει δραστηριότητες, όπως την αξιοποίηση και προβολή του μνημείου για την καλλιτεχνική δημιουργία σε συνδυασμό με την επισκεψιμότητα, την περιήγηση και το shopping. Και κάτι τελευταίο: Δεν υπάρχει πλαίσιο κανόνων δίχως την πρόβλεψη της εφαρμογής του και κυρίως την αντιμετώπιση της παραβατικότητας. Χωρίς αυτό το σκέλος, οι αυστηρότεροι κανόνες γίνονται το προνομιακό πεδίο της εκμετάλλευσης από τους θρασύτερους, τους αδίστακτους. Γεννοβολάει μαφίες και προστάτες, απογειώνει τις αποδόσεις των λίγων σε βάρος της ποιότητας ζωής των πολλών.
Αν κάτι θυμίζουν αυτά, τότε η εκλογική χρονιά είναι το ιδανικό περιβάλλον ώστε τα κακώς κείμενα ν' αποτελέσουν μια διδακτική ανάμνηση.