Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντιπροσωπεία της «Εκκίνησης» στη Δημοτική Φωλιά του Δήμου Κέρκυρας

Εκκίνηση
18 Απριλίου 2019 / 14:22

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μέλη της δημοτικής κίνησης «Εκκίνηση» επισκέφθηκαν την Τρίτη την Προνοιακή Δομή Κ.Δ.ΑΠ. «Δημοτική Φωλιά» του Δήμου Κέρκυρας, στον χώρο του Κέντρου Ειδικής Αγωγής «Μέλισσα», όπου συστεγάζονται.

Η συζήτηση ήταν πλούσια και ιδιαίτερα διαφωτιστική, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο η δομή, όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτήν.
Η Δομή υποστηρίζει 25 παιδιά ΑμΕΑ διαφορετικών κατηγοριών (αυτισμός, νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down κλπ), όπου τους προσφέρονται υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης όπως χειροκατασκευές, μουσικά μαθήματα, παιχνίδια, φυσικοθεραπεία καθώς και σχολική μελέτη. Η Δομή επιτελεί σημαντικό έργο, καθώς εκεί απασχολούνται τα παιδιά τις απογευματινές ώρες, σε ένα περιβάλλον το οποίο το οποίο είναι απαραίτητο για την εξέλιξη τους.
Ωστόσο, όπως αναφέρει  στην ανακοίνωσή της η «Εκκίνηση», υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, που πρέπει να επιλυθούν. «Καταρχήν η Δομή στεγάζεται σε ιδιωτικό χώρο, χωρίς να έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιεί το σύνολο του. Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός, ότι ενώ υπάρχουν τόσα δημοτικά κτίρια που είναι εγκαταλελειμμένα και δεν αξιοποιούνται ο Δήμος να πληρώνει ενοίκιο σε ιδιωτικούς χώρους. Η ενδεδειγμένη λύση είναι η δημιουργία κατάλληλου χώρου που θα στεγαστεί η Δομή σε κτίριο που ανήκει στον Δήμο.
Για το προσωπικό η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς όταν ξεκίνησε την λειτουργία της η Δομή, στελεχώνονταν από 9 άτομα, ενώ τώρα έχει 6. Επίσης οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνιμοι, αλλά συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου (12 μήνες συμβάσεις), που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Είναι αδιανόητο για εμάς, να μην βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα Κ.Δ.ΑΠ στην ίδια διαδικασία μονιμοποίησης που βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι». 
Από την συζήτηση με τους εργαζομένους, προέκυψε και το ζήτημα της έλλειψης χώρου αυτόνομης διαβίωσης για άτομα ΑμΕΑ. Είναι κρίσιμο να δημιουργηθεί ένας τέτοιος χώρος στον οποίο θα μπορούν να διαμένουν τα άτομα αυτά, είτε για περιορισμένο χρονικό διάστημα, είτε και μόνιμα στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν συγγενείς που να μπορούν να τα υποστηρίξουν.
Ως ΕΚΚΙΝΗΣΗ θεωρούμε ότι άμεσα ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει την μονιμοποίηση του προσωπικού της «Δημοτικής Φωλιάς», με την συμπερίληψη τους στην διαδικασία μονιμοποίησης των εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι». Ακόμα θα πρέπει να αναζητηθεί χώρος, από τα υφιστάμενα δημοτικά κτίρια ο οποίος θα διαμορφωθεί κατάλληλα και στον οποίο θα στεγαστεί η Δομή, ώστε να προσφέρει ακόμα περισσότερα στους συμπολίτες μας ΑμΕΑ
».