Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εδώ μένει κόσμος…(6)- Να χαίρεστε τον Ήλιο γιατί σκιά δεν έχει

Γιώργος Ζούμπος
15 Ιουνίου 2016 / 09:49

Στην τοποθέτηση στεγάστρων και τεντών αναφέρεται το υποκεφάλαιο 8 (σελ. 52-59) του περιβόητου (ή «διαβόητου» αν θέλετε) Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας της Παλιάς Πόλης.

Άφθονα και εδώ τα «απαγορεύεται», ελάχιστα τα «επιτρέπεται» και βέβαια τα πρόστιμα καραδοκούν μετά από … συνεννόηση με τους λεγόμενους χρήστες του Μνημείου (σύντομα Μουσείου).
 
Καταστήματα
 
Επιβάλλεται μαζική καθαίρεση των μεταλλικών στεγάστρων που έχουν τοποθετηθεί νόμιμα τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι είναι τοποθετημένα νόμιμα και έχουν κοστίσει στους ιδιοκτήτες δεν λαμβάνεται υπόψιν και φυσικά πρέπει προφανώς να ξαναπληρωθούν σε ένα άθλιο οικονομικά περιβάλλον. Είναι αξιοσημείωτο ότι γλύτωσαν τα καταστήματα της Γεωργίου Θεοτόκη.
Οι περιπτώσεις «απαγορεύεται» θα δυσχεράνουν τη λειτουργία πολλών καφενείων και εστιατορίων καθώς είναι αδύνατο να καθήσει κάποιος να φάει και να πιεί καφέ κάτω από τον καλοκαιριάτικο Ήλιο. Εδώ να επισημάνουμε ότι – τουλάχιστον στη Σπιανάδα - η τακτική του Δήμου, στο κόψιμο δέντρων, έχει σαν αποτέλεσμα σημεία που λόγω παρουσίας δέντρων δεν χρειάζονταν ούτε μια ομπρέλα για τον Ήλιο, τώρα να χρειάζονται αρκετές. Και εδώ, όπως σε κάθε σημείο του «Κανονισμού», οι υπερβολές δείχνουν – στην καλύτερη περίπτωση - άγνοια της ζωής της πόλης.
 
Σπίτια
 
Όσον αφορά μπαλκόνια και ταράτσες στους ορόφους, «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η τοποθέτηση σταθερής ή κινητής τέντας ή οποιουδήποτε είδους στεγάστρου στα κτήρια της παλιάς πόλης». Φυσικά στη συνέχεια ακολουθεί το στερεότυπο περί συνεργασίας των χρηστών του Μνημείου (Μουσείου), δηλαδή: «Ισχύουν μεταβατικές διατάξεις για τα υφιστάμενα σταθερά στέγαστρα και υφιστάμενες τέντες που δεν πληρούν τις πιο πάνω προδιαγραφές και ορίζεται περίοδος δώδεκα (12) μηνών για τη συμμόρφωση με αυτές».
Ενώ «Μετά την περίοδο της μεταβατικής περιόδου, στέγαστρα και τέντες που δεν πληρούν τις πιο πάνω προδιαγραφές θα αφαιρούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Κερκυραίων, αφού προηγουμένως ο μη συμμορφούμενος έχει ενημερωθεί και κληθεί σε ακρόαση, σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας. Συγχρόνως επιβάλλονται πρόστιμα (κατά τον Ν. 2946/2001) για την εγκατάσταση και τη διατήρηση (ανά μήνα διατήρησης) της αυθαίρετης κατασκευής επιγραφής, το οποίο βεβαιώνεται στο ταμείο του Δήμου».
Το ότι πολλά σπίτια το καλοκαίρι είναι  όλη μέρα στον Ήλιο και  κυριολεκτικά … βράζουν, είναι ψιλά γράμματα και όποιος κάτοικος διαφωνεί, … κακό του κεφαλιού του.
Χωρίς καμιά υπερβολή, ο «Κανονισμός» απευθύνεται σε μια μελλοντικά άδεια πόλη, διαφορετικά οι συντάκτες του πρέπει να δούλεψαν με τα κλιματολογικά δεδομένα  της Στοκχόλμης ή … του Μουρμάνσκ.  Επιπλέον, ουδείς δημοτικός σύμβουλος, ειδικά από όσους με κάθε ευκαιρία βγαίνουν στα Κανάλια και αναφέρονται σε διάφορα, έχει βγει ως τώρα να τοποθετηθεί στο ζήτημα του «Κανονισμού». Τόσο ενδιαφέρον υπάρχει για την καθημερινότητα αυτής της πόλης!