Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επτά νέοι υποψήφιοι, επτά προτάσεις του Αλέξ. Αλεξάκη προς την νέα γενιά

Αλέξανδρος Αλεξάκης
18 Απριλίου 2019 / 13:22

Εκδήλωση της «Επτανησιακής Πρωτοβουλίας» στο Καφέ «Μύλος» στην Κέρκυρα.

ΚΕΡΚΥΡΑ.. Στην εκδήλωση έγινε η παρουσίαση 7 προτάσεων της «Επτανησιακής Πρωτοβουλίας» για τους νέους από τον επικεφαλής της Αλέξανδρο Αλεξάκη.
Αναπτύχθηκε ένας ουσιαστικός διάλογος με πολλούς νέους, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της παράταξης και με τις τοποθετήσεις τους συνέβαλαν στη διαμόρφωση των θέσεων του συνδυασμού.
Παρουσιάστηκαν 7 νέοι υποψήφιοι, επιχειρηματίες του τόπου μας, πρόσωπα που σηματοδοτούν τη συσχέτιση του νεανικού ενθουσιασμού με τη δημιουργία, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και τις διεξόδους ανάπτυξης του νησιού μας.
Οι νέοι υποψήφιοι είναι:
 
1. Γραικού Φωτεινή
Πτυχιούχος Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Εργαζόμενη στο Καζίνο Κέρκυρας, 31 ετών από την Στρογγυλή.
2. Νικοπούλου Ελένη Πτυχιούχος Βοηθός Φαρμακοποιού, Επιχειρηματίας, 41 ετών από το Χλωμό.
3. Βλάχος Χρήστος Επιχειρηματίας, 39 ετών από τα Μωραΐτικα. Αντιπρόεδρος Δ.Σ Αστέρα Μωραϊτίκων, πρώην αντιπρόεδρος του Συνδέσμου επιχειρηματιών της περιοχής.
4. Δολιανίτης Σταμάτης Επιχειρηματίας, 40 ετών από το Κοντόκαλι.
5. Κυπριώτης Χριστόφορος Οικονομολόγος, περιφερειολόγος, τελειόφοιτος του Πάντειου Πανεπιστήμιου. Επιχειρηματίας, 25 ετών από το Περιβόλι.
6. Παυλίδης Κωστής Πτυχιούχος Μάρκετινγκ και Διαφήμισης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με σπουδές στο βιομηχανικό σχέδιο. Ελεύθερος επαγγελματίας, ιδιοκτήτης καταστήματος «Ατραπός» στην Κέρκυρα. 30 ετών, από την Αχαράβη.
7. Πετράκης Κώστας Επιχειρηματίας, 32 ετών από τον Άγιο Ματθαίο.
 
Στην τοποθέτησή του ο Αλέξανδρος Αλεξάκης είπε:
«Ποτέ άλλοτε αυτοδιοικητική παράταξη δεν είχε τόσο μεγάλη συμμετοχή νέων ανθρώπων στα ψηφοδέλτιά της και δεν υποστηρίχτηκε από τόσα πολλά νέα παιδιά που πλαισιώνουν και βοηθούν σε αυτή την προσπάθεια. Για να μην μακρηγορώ θα σας παρουσιάσουμε τις προτάσεις της «ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» για τη νεολαία των Ιονίων, τις οποίες θέτουμε από σήμερα σε έναν δημόσιο διάλογο, που θα σεβαστεί και θα επιζητά τις διορθώσεις, τις προσθέσεις, ακόμα και επιχειρήματα για αφαιρέσεις.
Γιατί εμείς έτσι αντιλαμβανόμαστε τον πολιτικό διάλογο. Όχι με ξύλινες απόψεις που ακούγονται από έδρας, τυπώνονται σε ένα χαρτί και δεν έχουν έπειτα καμία αξία.
Συνοπτικά ποια είναι τα ζητούμενα για τον σύγχρονό νέο;
- Διασφάλιση ισότητας για όλους (ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες, ίση μεταχείριση και σεβασμός της διαφορετικότητάς τους).
- Ενδυνάμωση των νέων και ενίσχυση της αυτονομίας τους.
- Ενθάρρυνση της ατομικής και κοινωνικής υπευθυνότητας.
- Προαγωγή της ενεργούς συμμετοχής των νέων σε διαδικασίες και κέντρα λήψης αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν.
- Αλληλεγγύη.
Οι προτάσεις μας συνοπτικά είναι:
ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Βασική ανάγκη των νέων των Ιόνιων νησιών για να μείνουν στον τόπο τους και να προχωρήσουν στη ζωή είναι η εύρεση αξιοπρεπούς εργασίας. Αρχικά βασικό μας μέλημα είναι οι δράσεις για αύξηση της απασχόλησης, μέσω του ευρύτερου οικονομικού κλίματος, αλλά και μέσω ευρωπαϊκών ή και εθνικών προγραμμάτων. Με συνθήκες βέβαια ισονομίας. Μέλημά μας είναι να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ και διεκδικούμε τη σύσταση διακριτών δομών της περιφέρειας ανά νησί που:
• Θα ενημερώνουν τους νέους που θέλουν να επιχειρήσουν για όλες τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες και θα τους υποστηρίζουν στην εξεύρεση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων.
• Θα ενημερώνουν για τις νέες μεθόδους και ευκαιρίες που ενσωματώνουν τη διάσταση της οικολογίας, του περιβάλλοντος και της ποιότητας, για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
• Θα υποστηρίζουν και θα διαθέτουν όλα τα στοιχεία πληροφόρησης για καλές επιχειρηματικές πρακτικές, ανοικτές για όλους και αναρτημένες και στο διαδίκτυο.
• Θα παρέχουν τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη για τις διαδικασίες ίδρυσης νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, θα κατευθύνουν τους νέους προς σύγχρονους τομείς με προοπτικές βιωσιμότητας.
Παράλληλα θα διοργανώνουμε ημερίδες στα νησιά για ενημερώσεις καλών πρακτικών νέων επιχειρηματιών από την περιφέρειά μας ή αλλού, για να ενημερώνουν τους νέους που ενδιαφέρονται.
 
ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Πλήρης εγρήγορση για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατάρτισης και δια βίου μάθησης για όλους τους νέους σε τομείς όπου υπάρχει ανάγκη στα Ιόνια Νησιά και προώθησή τους στην αγορά εργασίας . Συνέργειες με τα τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου για ένταξη σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας νέων που ενδιαφέρονται. 
 
ΤΡΙΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Σημαντικό για το πρόγραμμά μας είναι οι νέοι που θέλουν να ασχοληθούν με τη γη μας, να έχουν τις δυνατότητες και τα κίνητρα να το κάνουν. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τη λειτουργία ενός αποτελεσματικού δικτύου παροχής πληροφόρησης και τεχνικής στήριξης προς τους νέους αγρότες προωθώντας την εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών, ενισχύοντας την υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής από την επιστημονική έρευνα.
 
ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Επενδύουμε στον αθλητισμό ως μέσο ψυχαγωγίας της νέας γενιάς. Προχωράμε τις υποδομές, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου η διαφορά μας από τις άλλες περιφέρειες της χώρας είναι χαώδης. Ενώ σε όλη την ελληνική επικράτεια τα κλειστά γυμναστήρια και οι ανοικτοί αθλητικοί χώροι υπάρχουν παντού, η αθλούμενη νεολαία των
 
ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Επενδύουμε στον αθλητισμό ως μέσο ψυχαγωγίας της νέας γενιάς. Προχωράμε τις υποδομές, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου η διαφορά μας από τις άλλες περιφέρειες της χώρας είναι χαώδης. Ενώ σε όλη την ελληνική επικράτεια τα κλειστά γυμναστήρια και οι ανοικτοί αθλητικοί χώροι υπάρχουν παντού, η αθλούμενη νεολαία των Ιονίων ασφυκτιά σε παλιούς μη λειτουργικούς πολλές φορές χώρους.
Υποστηρίζουμε και παρέχουμε τα κίνητρα στα αθλητικά σωματεία για την ενίσχυση των τμημάτων υποδομής.
Στηρίζουμε τους δήμους της περιφέρειας για τον εξοπλισμό αθλητικών χώρων για πολίτες με ειδικές ανάγκες.
Προωθούμε το σχολικό αθλητισμό, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, μέσω ετήσιων σχολικών αγώνων, μία χρονιά σε κάθε νησί, που θα ενισχύσει και την περιφερειακή συνείδηση των μαθητών των νησιών.
Προωθούμε και ενισχύουμε τις προσπάθειες του δρομικού κινήματος στα νησιά μας με την συνέργεια στη διοργάνωση ανοικτών αγώνων δρόμου και πεζοπορίες στο θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον μας.
Ενισχύουμε το μαζικό αθλητισμό μέσω μέριμνας- σε συνεργασία με τους δήμους- για όλους τους χώρους αναψυχής.
 
ΠΕΜΠΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Προωθούμε τις συνεργασίες είτε ανάμεσα στους νέους των νησιών της περιφέρειας, είτε με άλλες περιφέρειες της χώρας ή της ευρωπαϊκής ένωσης με κοινά πολιτιστικά, πολιτισμικά ακόμα και οικονομικά χαρακτηριστικά (π.χ. τουριστικές περιφέρειες) μέσω διοργανώσεων συνεδρίων ή αλληλοεπισκέψεων πολιτιστικών σωματείων.
Σκοπός αυτών των δράσεων είναι η ανάπτυξη συγκεκριμένων σχεδίων από νέους πολίτες, τα οποία θα συνδέσουν την ιστορική κληρονομιά και τις τουριστικές εγκαταστάσεις, με τις προοπτικές ανάπτυξης, άλλα και η εν γένει εξωστρέφεια και κινητικότητα του πολιτισμού μας.
 
ΕΚΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Συνεργαζόμαστε στη δημιουργία ή ενισχύουμε δομές εθελοντισμού των νέων σε σχέση με τα προβλήματα του τόπου ή άλλες ανάγκες. Θέματα βοήθειας σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στην αρωγή απροστάτευτων κατοικίδιων ζώων, αλλά και περιβάλλοντος, ανακύκλωσης κτλ μπορούν να προχωρήσουν πιο συντεταγμένα αν η τοπική αυτοδιοίκηση στο σύνολό της οργανωθεί καλύτερα, χωρίς καπελώματα βέβαια.
 
ΕΒΔΟΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Βασικός στόχος της προσπάθειάς μας είναι η επιστροφή των νέων στη συμμετοχή και στην πολιτική.
Η όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν ευνοεί και απωθεί τους νέους από την ενασχόλησή τους με τα κοινά.
Σε αυτό βοηθάει το άνοιγμα των κέντρων λήψεως των αποφάσεων μακριά από τα κλειστά γραφεία. Αλλά η καχυποψία θα υπάρχει πάντα.
Ο μόνος τρόπος να αλλάξει αυτό είναι να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύοντας στη μαθητιώσα νεολαία.
 
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ τη διαρκή συμμετοχή σχολικών τάξεων στα περιφερειακά συμβούλια και σε επιτροπές, όπου είναι δυνατόν. Ακόμα και ξεχωριστών περιφερειακών συμβουλίων με θέματα των σχολικών κοινοτήτων με παρουσία και δυνατότητα λόγου στους μαθητές (για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας αλλά και για ευρύτερα θέματα των εφήβων και μαθητών)
 
Αυτές συνοπτικά είναι οι προτάσεις μας.
Θέλω να σημειώσω ότι όλες αυτές οι προτάσεις θα προχωρούν και θα εξελίσσονται ανοικτά για όλους και μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ e_youth_ionio) από όπου θα μπορεί να ενημερώνεται ο κάθε νέος της περιφέρειας.
Δε θα επιτρέψουμε να γίνουν τα ίδια πράγματα που γίνονταν μέχρι σήμερα. ‘Ολοι οι νέοι μας θα έχουν πρόσβαση σε όλα. Χωρίς αποκλεισμούς και ευνοούμενους.
Εμείς λέμε όχι στην παρεοκρατία των περασμένων δυο περιφερειακών αρχών. Όλοι μας αξίζουμε να είμαστε κάτω από τον ίδιο ήλιο».