Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απινιδωτής στην Πλατεία Ανουντσιάτα, έξω από την Εθνική Τράπεζα

ΕΚΑΒ
16 Απριλίου 2019 / 09:43
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Δωρεά του Συλλόγου Ελληνογερμανικής Φιλίας στο ΕΚΑΒ Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην τοποθέτηση ένος αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (Automated External Defibrillator – AED) προχώρησε σήμερα το ΕΚΑΒ Κέρκυρας σε κεντρικό σημείο της πόλης, στην πλατεία Ανουντσιάτα, έξω από την Εθνική Τράπεζα. 


Ο απινιδωτής είναι δωρεά του Συλλόγου Ελληνογερμανικής Φιλίας προς το ΕΚΑΒ Κέρκυρας. Eίναι ο πρώτος απινιδωτής που τοποθετείται σε κεντρικό σημείο της πόλης, ενώ τέτοια μηχανήματα υπάρχουν επίσης στον ΟΛΚΕ, στο Αεροδρόμιο Κέρκυρας "Ι. Καποδίστριας", στο Κολυμβητήριο, στο κλειστό γήπεδο Μπάσκετ και στο ΕΑΚΚ.

Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής είναι μια φορητή συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στην σωστή συχνότητά του. Σημειώνεται ότι χρήση του μηχανήματος, επιτρέπεται να γίνεται μόνον από πιστοποιημένους ανανήπτες που έχουν εκπαιδευτεί στην παρόχη Πρώτων Βοηθειών και στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Οι περισσότεροι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές είναι σχεδιασμένοι για να χρησιμοποιούνται, υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις, σε έκτακτες περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει άμεση ιατρική βοήθεια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιοδήποτε πολίτη ηλικίας άνω των 12 ετών που έχει παρακολουθήσει ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, δηλαδή, χρήση του αυτομάτου εξωτερικού απινιδωτή και της τεχνητής αναπνοής. 

Παρότι οι πρόοδοι στην επείγουσα καρδιακή φροντίδα συνεχίζουν να βελτιώνουν τις πιθανότητες επιβίωσης από καρδιακή ανακοπή, αυτή παραμένει παγκοσμίως βασική αιτία θανάτου. Οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή συμβαίνουν αιφνίδια, εκτός νοσοκομείου, χωρίς ή με ελάχιστη προειδοποίηση, από ένα σύνδρομο που αποκαλείται αιφνίδιος καρδιακός θάνατος. Το συχνότερο αίτιο της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής είναι μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που ονομάζεται κοιλιακή μαρμαρυγή (Ventricular Fibrillation – VF) και η οποία πρέπει άμεσα (εντός 3 λεπτών) να αναταχθεί (διορθωθεί) με ηλεκτρική απινίδωση (ασυγχρόνιστη κένωση συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος) με την βοήθεια του απινιδωτή ώστε να αποκατασταθεί φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός.

Η ύπαρξη απινιδωτή στο σημείο του συμβάντος, μπορεί να γλυτώσει πολύτιμο χρόνο και να σώσει τη ζωή του ατόμου που το έχει ανάγκη. Ο ενδεδειγμένος τρόπος χρήσης του, σε περίπτωση ανάγκης, είναι να καλείται άμεσα το ΕΚΑΒ, το οποίο έχει πιστοποιημένους διασώστες.

Όπως είπε στο enimerosi.com ο Θωμάς Μπαντάς του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κέρκυρας «η προσφορά του Συλλόγου Ελληνογερμανικής Φιλίας, ήταν πολύτιμη και τους ευχαριστούμε. Ευχής έργον θα ήταν να υπάρξει μέριμνα και απο την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για την προμήθεια μέσω ΕΣΠΑ και άλλων τέτοιων μηχανημάτων, για να τοποθετηθούν και σε άλλα σημεία του νησιού»    


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.