Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Super league

editorial
13 Απριλίου 2019 / 08:35

Η έλευση και η επένδυση μεγάλων παικτών στο σώμα της Κέρκυρας είναι φανερό πως αλλάζουν τα δεδομένα. Fraport, Ikos, Angsana κ.α., αύριο κάποιος από τους ενδιαφερόμενους να διαχειριστεί το προνομιακό για τις κρουαζιέρες λιμάνι αλλά και οι πετρελαϊκοί κολοσσοί που φρονίμως ποιούντες αφήνουν να παρέλθει η ευρεία εκλογική περίοδος για ν΄ αρχίσουν τις έρευνες στα νερά της Κέρκυρας, είναι όλοι πολύ μεγαλύτεροι παίκτες από τους τοπικούς διοικητικούς θεσμούς.

Η είδηση της κατακύρωσης υπέρ του Ομίλου Ikos του διαγωνισμού για τη διαχείριση του δημοτικού εστιατορίου στο νησί του Βίδο, είναι μόνον η αφορμή. Η έλευση και η επένδυση μεγάλων παικτών στο σώμα της Κέρκυρας είναι φανερό πως αλλάζουν τα δεδομένα. Fraport, Ikos, Angsana κ.α., αύριο κάποιος από τους ενδιαφερόμενους να διαχειριστεί το προνομιακό για τις κρουαζιέρες λιμάνι αλλά και οι πετρελαϊκοί κολοσσοί που φρονίμως ποιούντες αφήνουν να παρέλθει η ευρεία εκλογική περίοδος για ν' αρχίσουν τις έρευνες στα νερά της Κέρκυρας, είναι όλοι πολύ μεγαλύτεροι παίκτες από τους τοπικούς διοικητικούς θεσμούς. Το ερώτημα δεν είναι πως θα τους αντιμετωπίσει κανείς αλλά τουλάχιστον πως θα καταστεί συζητητής αναλόγου ισχύος ώστε να μην στολίζει απλώς τις φωτογραφίες με τους εκπροσώπους τους. Η διαχείριση της δωρεάς Χανδρή αλλά και η εξέλιξη στο έργο επέκτασης του αεροσταθμού και της εν συνεχεία χρήσης του, είναι περιπτώσεις που για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια ηχούν σαν καμπανάκια για τους αδαείς ντόπιους.
Είναι φανερό ότι η γεωγραφική θέση της Κέρκυρας, μαζί με την ομορφάδα και τον πλούτο της παραπέμπει εκτός της νήσου των Φαιάκων και στην ομηρική αναφορών για τις Σειρήνες, τις μειξογενείς εκείνες οντότητες με κεφάλι και μισό σώμα γυναίκας και μισό σώμα αρπακτικού που ξεγελούν κα δελεάζουν, προσελκύουν και παραπλανούν. Στην προκείμενη περίπτωση προσελκύουν επενδύσεις, που κατά κανόνα εξάγουν τις αποδόσεις τους. Έτσι προκαλείται το αντιφατικό της προφανούς αναπτυξιακής τροχιάς με τον τόπο να φτωχαίνει.
Μόνο μια γενναία δημόσια επενδυτική προσπάθεια συνεπικουρούμενη από την ισχύ στιβαρών τοπικών πολιτικών/διοικητικών θεσμών θα μπορούσε ίσως να ισορροπήσει κάπως τα οικονομικά πράγματα. Όμως τόσο δημοσιονομικά όσο και δημοσιολογικά ο χώρος βρίσκεται υπό το καθεστώς της εποπτείας/ομηρίας εξ αιτίας της πανθομολογούμενης πτώχευσης. Οι εκλογές θα μπορούσε να είναι μια πρώτης τάξεως αφορμή για την ανάδειξη πολιτικών σχημάτων και σκέψεων τέτοιων και τόσων που θα αντιστοιχηθούν με το υψηλό ενδιαφέρον και την ισχύ των ιδιωτικών επενδύσεων. 
Ο καλόπιστος παρατηρητής οφείλει να περιμένει την εμφάνιση μιας τέτοιας ατζέντας και την εκπροσώπησή της.