Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υπό τους ήχους της «Μάντζαρος» η τελετή έπαρσης της Ελληνικής Σημαίας στη Νέα Υόρκη (video - photos)

Μάντζαρος
12 Απριλίου 2019 / 17:38

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στο Bowling Green του Νοτίου Μανχάτταν, ξεκίνησαν οι τελετές εορτασμού της εθνικής ανεξαρτησίας,

Με την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στο Bowling Green του Νοτίου Μανχάτταν, ξεκίνησαν οι τελετές εορτασμού της εθνικής ανεξαρτησίας, που θα κορυφωθούν την Κυριακή 14 Απριλίου με την παρέλαση στην 5η Λεωφόρο, που έχει ταυτιστεί με το πιο σημαντικό γεγονός για τη ζωή της ομογένειας στη Νέα Υόρκη. Από το 1938 πραγματοποιείται μια ξεχωριστή παρέλαση, για χάρη της οποίας κλείνει ένα μέρος της ξακουστής 5ης Λεωφόρου δίπλα στο Σέντραλ Παρκ.
Την πομπή ανοίγει κατά παράδοση το άγημα των Ευζώνων της προεδρικής φρουράς που έρχεται από την Ελλάδα, με τα τσαρούχια τους να αντηχούν στην άσφαλτο και να προκαλούν εθνικό ρίγος σε όσους ακούν τον ήχο.





Φέτος το ελληνικό γαλάζιο έχει τις αποχρώσεις της Φιλαρμονικής Μάντζαρος από την Κέρκυρα, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη μαζί με κερκυραϊκή αντιπροσωπεία, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος, ο Πρόεδρος και μέλη του Εμπορικού Επιμελητηρίου. 



Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Bowling Green Association, Αρθουρ Πίκολο, τόνισε ότι η Ελληνική κοινότητα έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το Bowling Green, καθώς η Ελληνική ήταν η πρώτη σημαία ξένου κράτους που υψώθηκε στο πάρκο, ενώ επανέλαβε ότι “η τελετή αυτή κατέστη δυνατή χάρη σε τρεις μεγάλους Ελληνοαμερικανούς, τον Ντένη Λυμπεράτο, το Θεόδωρο Παυλάκο και τον Ντίνο Ράλλη.”Οπως ανέφερε ο κ. Πίκολο, χάρη στις προσπάθειες και την επιμονή τους, κατάφερε ο ίδιος να πείσει την Υπηρεσία Πάρκων της Νέας Υόρκης για την τοποθέτηση ενός δεύτερου ιστού, τον οποίο δώρισε η Ελληνική Ομοσπονδία.

Video: Σπυρίδων Σπαής