Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Εκπαιδευτικοί και μαθητές πάλι στους δρόμους (video)

ΕΛΜΕ
12 Απριλίου 2019 / 08:57

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΛΜΕ για κινητοποιήσεις με αίτημα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο.




Η ΕΛΜΕ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει «Όσοι ζούμε και αναπνέουμε μέσα στις σχολικές αίθουσες αντιλαμβανόμαστε ότι  με την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας:

- Το Λύκειο «χάνει», τουλάχιστον, μια τάξη, την Γ΄Λυκείου, η οποία μετατρέπεται  σε προπαρασκευαστική  τάξη για την εισαγωγή στην Γ/θμια.

- Διπλασιάζονται οι εξεταστικοί φραγμοί ,αφού οι ενδοσχολικές εξετάσεις για το απολυτήριο μετατρέπονται σε «μίνι πανελλαδικές»,( τύπου τράπεζας θεμάτων) ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης και όσοι μαθητές επιθυμούν την εισαγωγή σε σχολές υψηλής ζήτησης δίνουν και πανελλήνιες.Έτσι, ένα μέρος των μαθητών θα εγκαταλείψει πολύ νωρίς αυτήν την κούρσα των αλλεπάλληλων εξετάσεων και θα οδηγηθεί σε μια περισσότερο υποβαθμισμένη τεχνικο-επαγγελματική εκπαίδευση, στην πρώιμη κατάρτιση προκειμένου να καταστεί φθηνό εργατικό δυναμικό.

- Ένα άλλο μέρος των μαθητών θα περικόψει τις προσδοκίες του δηλώνοντας τα εκάστοτε τμήματα χαμηλής ζήτησης, με την ελπίδα πως έτσι θα εξασφαλίσει μια θέση στην τριτοβάθμια. Αυτοί οι μαθητές δεν θα αποφύγουν τη βάσανο των πανελλαδικών που θα οργανώνονται σε τοπική κλίμακα και που από την επιτυχία τελικά σ’ αυτές θα εξαρτάται η εισαγωγή στο τμήμα που είχαν επιλέξει. Επί της ουσίας δηλαδή, δεν θα υπάρχουν σχολές «ελεύθερης πρόσβασης», αφού οι μαθητές θα πρέπει να δώσουν κεντρικού τύπου εξετάσεις, για να πάρουν το απολυτήριο, ώστε να εισαχθούν στα κατ’ ευφημισμόν τμήματα «ελεύθερης πρόσβασης».

- Τα πολλαπλά εξεταστικά φίλτρα θα αυξήσουν τα φροντιστήρια και όχι το αντίθετο όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.

- Οι μαθητές στα 16 τους καλούνται να επιλέξουν  τα τμήματα που επιθυμούν να εισαχθούν, με περιορισμένο εύρος σχολών και ΜΟΝΟ από ένα επιστημονικό πεδίο.

- Η Γενική Παιδεία, η οποία ήδη έχει πληγεί, εξοβελίζεται  από τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου

- Διευρύνονται οι μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες. Το Σχολείο γίνεται ακόμα πιο ταξικό και  οι μαθητές περικόπτουν τις μορφωτικές τους προσδοκίες.
Το Νέο Λύκειο  δεν είναι καθόλου νέο. Έρχεται από τα παλιά. Το σχέδιο αυτό το είχαν υπηρετήσει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έχουν δώσει δείγματα γραφής με τις μεταρρυθμίσεις τους και  το υπηρετεί  τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, οι αλλαγές αυτές δεν είναι τίποτε άλλο παρά εφαρμογή και υλοποίηση μέρους των κατευθύνσεων ΕΕ – ΟΟΣΑ για ένα σχολείο της αγοράς, με μαζικότερη και πιο πρόωρη στροφή στην κατάρτιση και στις δεξιότητες».