Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κ. Παυλίδης: Σημαντικό γεγονός η διοργάνωση συνεδρίου TEDx στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
08 Απριλίου 2019 / 10:47

Ενόψει του πρώτου συνεδρίου TEDx στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στις 18 Μαΐου 2019, ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε:

«Ένα διαφορετικό, πρωτοποριακό και ελπιδοφόρο γεγονός θα πραγματοποιηθεί, στην Ιόνιο Ακαδημία στις 18 Μαΐου 2019 με την υποστήριξη του Τμήματος Πληροφορικής. Το πρώτο συνέδριο TEDx στο Ιόνιο είναι γεγονός χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλλαν οι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου.   
 
Εισαγωγικά, το TEDx είναι ένα πρόγραμμα τοπικών και αυτόνομα οργανωμένων θεματικών εκδηλώσεων με μεγάλη διεθνή απήχηση και συμμετοχή. Σκοπός ο διάλογος, η διάδοση ιδεών και η σταδιακή αλλαγή συνειδήσεων και νοοτροπιών. Η φοιτητική κοινότητα της Κέρκυρας συμβάλλει σ’ αυτή την προσπάθεια πρωτοπορώντας και οργανώνοντας το δικό της TEDx event. Είναι πολύ σημαντικό ότι φοιτητές από όλα τα τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου (Τμήμα Πληροφορικής, Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Τμήμα Ιστορίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας και Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας) συγκεντρώθηκαν με στόχο να προωθήσουν την γνώση και να κινητοποιήσουν την σκέψη. Άλλωστε αυτός είναι και είναι από τους βασικούς σκοπούς της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης: η ανεμπόδιστη και ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων. Η σύνθεση σκέψεων και η ζύμωση αυτών πάνω σε προβληματισμούς και θέματα που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο. Και το TEDx αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο σε αυτή τη προσπάθεια.
 
Το θέμα του φετινού συνεδρίου είναι οι διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης μιας κατάστασης και αντίληψης της πραγματικότητας. Για να διερευνηθούν οι προβληματισμοί αυτοί, επιλέχθηκε σαν θεματική του TEDx Ionian University ο διεθνής όρος “PRISMA” και οι διαφορετικές έννοιες που αυτός έχει στην καθημερινότητα μας. Το ευρύ φάσμα της συγκεκριμένης θεματικής αφήνει το περιθώριο έκφρασης απόψεων και συζητήσεων μεταξύ των συμμετεχόντων. Άλλωστε η νεολαία έχει αποδείξει διαχρονικά ότι μπορεί να πάρει μια ιδέα και ένα όραμα, να παλέψει γι’ αυτό, να διεκδικήσει και να τη πάει παρακάτω.
 
Πραγματικό ζητούμενο ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα και τα γεγονότα, η σκοπιά. Αυτή μας επιτρέπει να δρούμε, να εξελισσόμαστε και τελικά να ορίζουμε την πορεία μας. Από την αλληλεπίδραση επομένως πολλών διαφορετικών πρισμάτων δημιουργούνται νέες αναζητήσεις, αμφισβητήσεις και διαταράσσονται πράγματα που εμφανίζονται ως νομοτελειακά. 
 
Πολλές φορές, η διαφορετική πλευρά που προσεγγίζεις και φωτίζεις ένα πρόβλημα ή μία κατάσταση είναι και αυτή που μπορεί να σε οδηγήσει στη υπέρβαση. Ιδιαιτέρως δε όταν συνδυάζονται οπτικές και σκέψεις με τη χρήση ενός πρίσματος.
 
Εύχομαι και πιστεύω πως το εγχείρημα αυτό θα στηριχθεί και θα στεφθεί από πλήρη επιτυχία».