Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το φράγμα Γαδουρά

Χρυσόστομος Μπούκας
05 Απριλίου 2019 / 06:57

του Χρυσόστομου Μπούκα

ΠΡΑΞΗ ΠΡΩΤΗ: Υπερχείλισε το φράγμα στο Μελισσούδι και οι δείκτες των ταμιευτήρων λόγω βροχοπτώσεων του προηγούμενου διαστήματος πλησίασαν το 100%
Αυτές τις «ειδήσεις» ακούω περιστασιακά από τον Δημοσθένη Σφήκα στην πρωινή εκπομπή του «Το κεντρί» από το Ράδιο Επτάνησα.
Προφανώς χλευάζει την αβελτηρία τοπικών πολιτικών εκπροσώπων για ένα έργο το οποίο οραματίστηκε η δημαρχία Σαρλή το 1991 (ίσως υπήρξε σοβαρή προεργασία επί δημαρχίας Κούρκουλου. Δεν το θυμάμαι καλά το θέμα. Πέρασαν εξάλλου τόσα χρόνια από τότε. Ζητώ την επιείκεια του αγαπητού δημάρχου Κούρκουλου, αν παρά την θέλησή μου τον αδικώ) και προεδρίας στην ΔΕΥΑΚ του Παπαντωνάτου και στη συνέχεια του αείμνηστου γιατρού Μανωλάτου. Υπήρξε η μελέτη Φορνιέ που έβαζε Υπήρξε η μελέτη Φορνιέ που έβαζε επιστημονικά θεμέλια στον οραματισμό Κούρκουλου-Σαρλή.

ΠΡΑΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που οργανώνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Θεοδ. Γαλιατσάτος) με την παρουσία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και πλειάδας υπουργών στην Κέρκυρα, από 4 μέχρι 7 Δεκεμβρίου του 2017, όπου ο πρωθυπουργός κλείνοντας με τα συμπεράσματα του συνεδρίου, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα φράγματα, αποκαλώντας το συγκεκριμένο έργο «Φαραωνικό».
Τις επόμενες ημέρες έγινε εκτεταμένη αναπαραγωγή της έννοιας του Φαραωνικού έργου από την τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ και (βεβαίως, βεβαίως) από τους δύο βουλευτές κ.κ. Βάκη και Παυλίδη.
Ουσιαστικά κήρυξαν την λήξη ενός έργου που διεκδικούσε ίσως τον τίτλο του μεγαλύτερου σύγχρονου αναπτυξιακού έργου για τον τόπο μας. Το πλέον ώριμο έργο σε όλη την Ελληνική επικράτεια, όπως χαρακτηρίστηκε από όλους τους αρμόδιους φορείς και υπουργεία από άποψη μελετών, ένταξης σε χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα, απαλλοτρίωση αναγκαίων εκτάσεων, έτοιμο καθόλα για την δημοπράτηση. Αλλά αυτοί έμπλεοι υπερηφάνειας πέταξαν ένα κοκαλάκι ενεργοβόρων και λειτουργικά πολυδάπανων σταθμών αφαλάτωσης.
Ποια; Η Κέρκυρα με την μεγαλύτερη βροχόπτωση στη Μεσόγειο να προγραμματίζει λίγο νεράκι, όπως άνυδρα νησιά!
Δεν είναι πολιτική αυτή.
Δεν είναι πολιτικοί αυτοί.

ΠΡΑΞΗ ΤΡΙΤΗ: Υπερχείλισε το φράγμα Γαδουρά στη Ρόδο. Ρεπορτάζ με τις ανάλογες φωτογραφίες μηνός Μαρτίου ενεστώτος έτους 2019 από εφημερίδες της Ρόδου (Ροδιακή, Δημοκρατική, Ρόδος, Πρόοδος) και πλήθος διαδικτυακών σελίδων.
Μάλιστα μόλις προχθές οι δείκτες των ταμιευτήρων κατέγραψαν ποσοστά που εγγίζουν το 100% της πληρότητας. Νερό, άριστης ποιότητας που επαρκεί για τα επόμενα δύο χρόνια για την ύδρευση, αλλά και άρδευση των γεωργικών εκτάσεων όλου του νησιού, ακόμα και αν δεν βρέξει ούτε μια μέρα το χρόνο.

Α, ρε Σφήκα, τι φωτιές ανάβεις!
Διαβάζοντας την ιστορία των φραγμάτων της Ρόδου, γιατί διαθέτει και άλλο φράγμα (φράγμα Απολακκιάς), έχει τα ίδια περίπου τεχνικά χαρακτηριστικά με τα «δικά μας φράγματα» και οι Ρόδιοι άρχισαν την διαδικασία το 2002 και τελείωσαν το έργο το 2014. Τροποποίησαν μια αστοχία κατασκευής και εγκαινίασαν το έργο την 1η Μαρτίου ενεστώτος έτους 2019, με νερό άριστης ποιότητας που ήδη ρέει στις βρύσες των Ρόδιων κατοίκων σήμερα και αύριο ακόμα και στις τουαλέτες των επισκεπτών του νησιού.
Οι ίδιοι οι υπεύθυνοι αφού δημιούργησαν φορέα διαχείρισης που, εκτός των άλλων, διενεργούν όλους τους απαραίτητους ποιοτικούς ελέγχους και βάσει διεθνών κριτηρίων (ISO) ονόμασαν το νερό τους «διάφανο χρυσό» και δικαίως.
Αυτό δεν είναι νησί. Η Αίγυπτος είναι και διοικούνται από Φαραώ. Κατασκευάζουν Φαραωνικά αναπτυξιακά έργα. Τρέχουν προς το μέλλον με ταχύτητα, εξασφαλίζοντας έργα της επόμενης γενεάς.
Και εμείς ούτε φακές δεν μπορούμε να βράσουμε.
Τώρα, τι να ρωτήσω τους δειλούς, μοιραίους και άβουλους αντάμα που προσμένουν ίσως κάποιο θάμα, για να παραφράσω τον ποιητή.
ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ!
Είναι ώρα της ριζοσπαστικής αλλαγής, εκτός αν ο λαός προτιμάει τις.. άβραστες φακές.
 
Κέρκυρα 4/4/2019