Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η «Εκκίνηση» για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

αδέσποτα
04 Απριλίου 2019 / 13:21

Ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης «Εκκίνηση-αριστερό μέτωπο για το δήμο Κέρκυρας»

Παγκόσμια ημέρα για τα αδέσποτα σήμερα σε ένα δήμο, όπου η διαχείριση και αντιμετώπιση του φαινομένου είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Μόνο κάποια λίγα προγράμματα για τη στείρωσή τους πραγματοποιούνται από το δήμο, χωρίς κανένα σχεδιασμό. Σε ένα νησί, όπου η μόνη διαχείριση γίνεται από ιδιωτικούς φορείς, με μεγάλη προσφορά και συνεισφορά ιδιωτών, όσον αφορά τη διαχείριση και στείρωση των αδέσποτων ζώων.
Σκυλιά και γατιά αποτελούν οικόσιτα ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι το φυσικό τους περιβάλλον είναι να βρίσκονται σε σπίτια, κτήματα και μαντριά, δίπλα σε ανθρώπους, με τους οποίους φτιάχνουν τις δικές τους κοινότητες. Είναι λάθος η αντίληψη ότι τα ζώα αυτά πρέπει να είναι ελεύθερα στη φύση. Πόσο μάλλον στα πλαίσια ενός αστικού οικιστικού περιβάλλοντος, όπου η αναζήτηση της τροφής τους αποτελεί έναν καθημερινό αγώνα για την επιβίωση, και οι κίνδυνοι παραμονεύουν παντού. Από τη άλλη μεριά, ο μεγάλος αριθμός αδέσποτων ή μη ελεγχόμενων οικόσιτων ζώων μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ζώα ανεμβολίαστα φέρουν ασθένειες που μπορεί να μεταδωθούν σε άλλα αδέσποτα ζώα και στον άνθρωπο. Είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη η ευζωία, η υγεία η προστασία και ο περιορισμός του ζώου, ώστε το ίδιο να μην αποτελεί κίνδυνο για τα  αδέσποτα ζώα και τους ανθρώπους.
Αποτελεί ευθύνη και νομική υποχρέωση του δήμου η διαχείριση με τέτοιον τρόπο, ώστε να μηδενιστεί ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων. Αυτό περνάει μέσα από μια σειρά κινήσεις, που θα πρέπει να γίνουν.
·Δημιουργία γραφείου από την πλευρά του δήμου, που σαν αποκλειστική αρμοδιότητα θα έχει τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
·Ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού, στείρωσης και καταγραφής των αδέσποτων ζώων, ώστε το γραφείο αυτό να μπορεί να παρακολουθεί τον αριθμό και να καταγράφει πού βρίσκονται και κινούνται αυτά τα ζώα.
·Πρόγραμμα επισιτισμού των αδέσποτων με ταΐστρες και ποτίστρες, ώστε να μπορούν αυτά να βρουν τροφή.
·Αυστηρή τήρηση και εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση των δεσποζόμενων ζώων. Ο καθένας που αναλαμβάνει την ευθύνη να υιοθετήσει ένα ζώο, αναλαμβάνει και την ευθύνη για την επιβίωση και την καλή υγεία του. Δε μπορεί αυτό να κυκλοφορεί ελεύθερο, και η μόνη υποχρέωση του ιδιοκτήτη να θεωρείται ότι είναι να το ταΐζει.
·Καμπάνια για την υιοθέτηση αδέσποτων ζώων από την πλευρά του δήμου, όπου ο δήμος θα μπορεί να δίνει και κίνητρα για τους νέους ιδιοκτήτες των ζώων αυτών. Τσιπάρισμα, εμβολιασμό και στείρωσή τους με έξοδα του δήμου.
Ας μην αφήσουμε αυτή τη μέρα να προσπεράσει. Ας αποτελέσει την αρχή για όλους να ξανασκεφτούμε τη στάση μας απέναντι στα αδέσποτα. Ας δώσουμε σημασία στο επόμενο αδέσποτο που θα βρούμε στο δρόμο. Ας δώσουμε λίγο φαΐ στο αδέσποτο που κυκλοφορεί στη γειτονιά μας. Πάνω απ’ όλα ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί την επόμενη φορά που θα πιάσουμε το τιμόνι στα χέρια μας. Οι περισσότεροι θάνατοι αδέσποτων ζώων προκαλούνται από τα αυτοκίνητα.
Ας σκεφτούμε τελικά λίγο περισσότερο αν θέλουμε κι εμείς ένα φίλο δίπλα μας στην καθημερινότητά μας. Τον πιο πιστό σύντροφο της ζωής μας. Ας μη διστάσουμε να υιοθετήσουμε ένα αδέσποτο. Όχι μόνο για το δικό του καλό αλλά και για την ψυχική ισορροπία, τη δική μας και των παιδιών μας.