Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστολή διαμαρτυρίας Κοντονή σε UEFA για το αλβανικό πανό

Σταύρος Κοντονής
11 Ιουνίου 2016 / 20:57

ΑΘΗΝΑ. Με αφορμή την προκλητική ανάρτηση πανό με περιεχόμενο κατά της Ελλάδας στον σημερινό αγώνα του EURO 2016, μεταξύ των εθνικών ομάδων Αλβανίας - Ελβετίας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον γενικό γραμματέα της UEFA Θεόδωρο Θεοδωρίδη.

Η επιστολή, η οποία κοινοποιείται στην FIFA και την ΕΠΟ, αναφέρει τα εξής:
«Σας εκφράζω την εντονότατη διαμαρτυρία της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάρτηση πανό με περιεχόμενο προκλητικό, συκοφαντικό, ανιστόρητο και προσβλητικό για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του σημερινού αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016.
Διερωτώμεθα, πως είναι δυνατό να υλοποιήθηκε η παραπάνω ιταμή ενέργεια, με την οποία καταστρατηγήθηκαν οι αυστηρότατοι σχετικοί κανονισμοί της ΟΥΕΦΑ, απόλυτα γνωστοί σε όλες τις Εθνικές Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες, και ακόμα περισσότερο, πως συνέβη κάτι τέτοιο εν μέσω εφαρμογής αυστηρότατων ελέγχων ασφαλείας και υλοποίησης ενός ευρύτατου σχεδιασμού λήψης προληπτικών μέτρων για την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών.
Αναμένουμε, εκ μέρους της ΟΥΕΦΑ τη σαφή καταδίκη της ενέργειας αυτής, την άμεση και αυστηρή εφαρμογή των προβλεπομένων από τους κανονισμούς κυρώσεων για τα φαινόμενα αυτά και τους υπευθύνους, και κυρίως τη λήψη μέτρων εκ μέρους σας, ως διοργανώτρια αρχή, προκειμένου να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες προβοκατόρικες ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας».
 
Η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών

Σε UEFA, Αλβανία και οργανωτική Επιτροπή του Euro 2016 απευθύνθηκαν οι άνθρωποι του Υπουργείου Εξωτερικών εξαιτίας του προκλητικού πανό που ανέβηκε στις κερκίδες του "Μπολάρ Ντελελίς", κατά τη διάρκεια του αγώνα Αλβανία - Ελβετία.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Ευστράτιος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο περιεχόμενο στον ποδοσφαιρικό αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας δήλωσε τα εξής:

"H ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο και προκλητικό περιεχόμενο στον αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας συνιστά θρασύτατη ενέργεια. Η πρόκληση αυτή καταφανώς παραβιάζει τους κανονισμούς της UEFA που είναι υπεύθυνη για την αποτροπή ανάρτησης συνθημάτων με προκλητικό περιεχόμενο και η οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων.

Η Ελληνική Κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε αυστηρές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την UEFA και τους Γάλλους διοργανωτές από τους οποίους αναμένουμε εξηγήσεις γιατί, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν απετράπη η είσοδος του συγκεκριμένου προκλητικού πανό. Παράσταση γίνεται, επίσης, και προς την Αλβανική κυβέρνηση, από την οποία αναμένουμε να καταδικάσει την απαράδεκτη και προκλητική αυτή ενέργεια.

Είναι ολοφάνερο ότι αυτές οι προβοκατόρικες ενέργειες γίνονται από περιθωριακούς κύκλους που είναι δυσαρεστημένοι από την προσέγγιση Ελλάδας-Αλβανίας και από την επίσημη παραδοχή από το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα Τσαμουριάς".