Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιστορική επίσκεψη του Τσίπρα και δέκα υπουργών την Τρίτη στα Σκόπια

Σκόπια
01 Απριλίου 2019 / 08:05

Πάνω από 120 επιχειρηματίες θα συνοδεύουν τον έλληνα πρωθυπουργό.

Ιστορική χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού την Τρίτη στα Σκόπια, καθώς εγκαινιάζει στρατηγική συμμαχία της Αθήνας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Αλ. Τσίπρας, είναι ο πρώτος έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τα Σκόπια μετά τουλάχιστον τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, ενώ θα συνοδεύεται από δέκα στελέχη της κυβέρνησης: τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, τους υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Σπίρτζη, Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη και Υγείας Ανδρέα Ξανθό, την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, τους υφυπουργούς Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη και Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Ποιοι επιχειρηματίες θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό

Πάνω από 120 επιχειρηματίες που θα εκπροσωπούν πάνω από 100 επιχειρήσεις είχαν συμφωνήσει μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι να συνοδεύσουν τον έλληνα πρωθυπουργό στα Σκόπια, προκειμένου να υπογράψουν συμφωνίες ή προσύμφωνα με εταιρείες της Βορείου Μακεδονίας. Άλλωστε η Ελλάδα το 2018 υπήρξε ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας μετά την Γερμανία, από τέταρτος που ήταν το 2016.

Μεταξύ των επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό έχουν εκφράσει την επιθυμία να είναι προσωπικά οι κ.κ. Μυτιληναίος, Περιστέρης, Κοντομηνάς, Στασινόπουλος, πιθανόν δε και οι κ. Κούτρας και Ντίνος Κόκκαλης. Επίσης θα συμμετάσχουν κορυφαία στελέχη των ομίλων Βαρδινογιάννη και Κοπελούζου, καθώς και πολλοί από τους επιχειρηματίες που συνάντησε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Πέμπτη.

Ποιες συμφωνίες θα υπογραφούν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Συνεργασίας

Στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να υπογραφούν σειρά διμερών συμφωνιών.

Μεταξύ των σημαντικότερων εξ αυτών αναμένεται να είναι η συμφωνία μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δυο χωρών, καθώς η χώρα μας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, θα αναλάβει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Βορείου Μακεδονίας.

Στα Σκόπια αναμένεται ακόμα να επιτευχθούν συμφωνίες για την απάλειψη του αλυτρωτισμού από τα σχολικά βιβλία, τα εμπορικά σήματα, αλλά και τον τρόπο εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών στα σημεία εκείνα που υπάρχουν ακόμα προβλήματα.
Πηγή: News24/7