Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η απάντηση Νικολούζου για την διαρροή της επιστολής του

Τεμπλόνι
10 Ιουνίου 2016 / 14:57

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Τεμπλονίου μετά τη διαρροή εμπιστευτικού εγγράφου προς το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Αποτελεί μείζον θέμα  η  συνύπαρξη στο ίδιο πρόσωπο των ιδιοτήτων του Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του  συμβούλου του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Τεμπλονίου (κατά δήλωση του ιδίου όπως αναφέρω και στην επίμαχη επιστολή μου). Διότι  συνεπάγεται  σύγκρουση αρμοδιοτήτων, την οποία ως Δήμαρχος  έχω όχι μόνον δικαίωμα αλλά και υποχρέωση  να καταδικάσω. Ανεξαρτήτως του τυπικού της υποθέσεως (δηλαδή αν ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας επιτρέπει ή όχι αυτή τη διπλή ιδιότητα), υπάρχει θέμα ουσίας: ποιος   καλοπροαίρετος  δημότης   πιστεύει πως ένας δημόσιος λειτουργός  μπορεί να λειτουργεί αντικειμενικά και αμερόληπτα σε μιαν υπό κρίση υπόθεση όταν ο ίδιος είναι - ταυτόχρονα -  σύμβουλος της «άλλης»  πλευράς;  Ως γνωστόν, ο Σύλλογος του Τεμπλονίου διαφωνεί με τις αποφάσεις τόσο του Δημοτικού όσο και του Περιφερειακού Συμβουλίου επί του θέματος. Συνεπώς – σε κάθε περίπτωση -  υπάρχει τουλάχιστον  ηθικό ασυμβίβαστο στη διπλή ιδιότητα του συγκεκριμένου δημοσίου λειτουργού.
 
Ο χαρακτηρισμός του εγγράφου ως «εμπιστευτικό» οφείλεται στο γεγονός ότι μας ενδιαφέρει η αντιμετώπιση του  προβλήματος  της διαχείρισης των απορριμμάτων και όχι η δημόσια  στοχοποίηση    οποιουδήποτε υπαλλήλου.  Θεωρούμε δε  «λογικό  άλμα»  τον ισχυρισμό του Συλλόγου πως οφείλεται στην επιστολή μας   η υπηρεσιακή μετακίνηση του εν λόγω υπαλλήλου  για την οποία καλύτερα να ερωτηθεί ο πολιτικός του προϊστάμενος. Άλλωστε, δεν αποκαλύψαμε κάποιο μυστικό. Επισημάναμε προβληματικές συμπεριφορές  ήδη  γνωστές, ζητώντας να τηρηθούν όσα προβλέπει η δημοσιοϋπαλληλική δεοντολογία και η κοινή αντίληψη για την αξιοπιστία της δημόσιας διοίκησης.      
 
Με βάση τα παραπάνω, προκαλούν  ερωτηματικά ο λόγος και τα βαθύτερα αίτια της  διαρροής  του εγγράφου στον Τύπο και αναρωτιόμαστε ποιο σκοπό η διαρροή αυτή εξυπηρετεί. Και τίνος τα επιχειρήματα ενισχύει.  
 
Το γεγονός πως ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Τεμπλονίου έχει δώσει αγώνες για την πολύπαθη περιοχή του Τεμπλονίου δεν του  αφαιρεί την ιδιότητα και τη  νομική υπόσταση του «Συλλόγου», επομένως ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου.    Εξάλλου,  δεν πρόκειται για ιδιότητα υποτιμητική. Αντιθέτως, πολλοί σύλλογοι  έχουν μεγαλουργήσει όταν αγωνίζονται επ’ ωφελεία των μελών τους,   λαμβάνοντας –ταυτοχρόνως  -  υπόψη το γενικότερο καλό και  τις αντικειμενικές συνθήκες.
 
Τέλος, όσον αφορά, τις υπόλοιπες αιτιάσεις του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Τεμπλονίου, δε θα σχολιάσω οτιδήποτε. Θεωρώ τις ανακρίβειες και τις υπερβολές που γράφτηκαν ως αποτέλεσμα του μεγέθους του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων και της διαχρονικής επιβάρυνσης του Τεμπλονίου. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο  και τα δυο προβλήματα που,  δυστυχώς,  έρχονται από μακριά  …»