Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Είμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος των σκουπιδιών (φωτο)

ξενοδόχοι
26 Μαρτίου 2019 / 18:33
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αν αφήνει κάτι η παρατεταμένη κρίση των σκουπιδιών, εκτός του προφανούς άγχους για τις επιπτώσεις, είναι η εγρήγορση τινών εκ των κοινωνικών φορέων.

Οι τουριστικοί επιχειρηματίες εκτός της υγειονομικής εκδοχής του προβλήματος αντικρύζουν κατά πρόσωπο και την οικονομική, πρώτοι, πριν αυτή διαχυθεί στην υπόλοιπη οικονομία, ιδιωτική και δημόσια, τοπική. Έτσι ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες καταλυμάτων, αφού διερεύνησαν και συνεχίζουν να το κάνουν, τους τρόπους αναστροφής του δυσφημιστικού κλίματος, περνούν και στην ίδια την ουσία του θέματος. Ο Χ. Βούλγαρης (Ένωση Ξενοδοχείων) και ο Π. Κατσαρός (Ομοσπονδία καταλυμάτων) υπογράμμισαν όσο πιο εμφατικά μπορούσαν ότι «δεν είμαστε μέρος του προβλήματος αλλά της λύσης του»! Στην αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου, οργάνωσαν από κοινού ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης, που αντικειμενικά τους βαρύνει ως κλάδο «μεγάλων παραγωγών».



Με την αρωγή του καθηγητή του ΕΜΠ, Κ. Αραβώση, άλλων ειδικών επιστημόνων και εκπροσώπων προμηθευτών συστημάτων αποδόμησης βιοαπορριμμάτων, στοχεύουν στην κατά το δυνατόν μεγαλύτερη προσέγγιση των στόχων ελαχιστοποίησης των υπολειμμάτων που προορίζονται για ταφή. Στην προσδοκία τους αυτή συναινούν εκτός της κοινής λογικής, τόσο οι ευρωπαϊκές οδηγίες όσο και οι στόχοι του εθνικού σχεδιασμού, που αλίμονο όμως, παραμένουν καθηλωμένοι σε απελπιστικά χαμηλά ποσοστά. Σαν ειδησεογραφικό κερασάκι, η αναφορά του εισηγητή στη γερμανική εμπειρία, που κλείνει φέτος και τον τελευταίο ΧΥΤΥ σ' ολόκληρη την Επικράτεια. Όμως η Γερμανία στατιστικά, είναι το παράδειγμα και 'μεις το προς αποφυγήν, μέχρι ώρας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.