Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βιωματικό Θεατρικό σεμινάριο από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Βιωματικό εργαστήριο
26 Μαρτίου 2019 / 14:40

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση - Γραφείο Κέρκυρας και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.),

στο πλαίσιο του προγράμματός τους «Κι αν ήσουν εσύ;» ,και σε συνεργασία με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας.), πραγματοποιούν βιωματικό θεατρικό σεμινάριο διάρκειας 8 ωρών με τίτλο: «Τεχνικές θεάτρου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων: Θέατρο Ντοκουμέντο - ο εαυτός μου ως ντοκουμέντο»

Ώρες: Παρασκευή 29/3/2019, 5:00 μμ – 9:00 μμ και Σάββατο 30/3/2019, 10.00μμ-2:00 μμ

Τόπος: Στούντιο Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας

Επιμορφώτρια: Τζωρτζίνα Κακουδάκη, σκηνοθέτις, θεατροπαιδαγωγός

Σύντομη περιγραφή εργαστηρίου

Βιωματικό εργαστήριο με στόχο να ανασύρει μνήμες ατομικές, οικογενειακές και συλλογικές, της τοπικής, εθνικής και παγκόσμιας ιστορίας. Οι συμμετέχοντες γίνονται "τα βιβλία του εαυτού" τους, ένα κύριο υλικό της προφορικής ιστορίας. Oι ιστορίες τους γίνονται τα ντοκουμέντα της ιστορίας. Αυτές οι ιστορίες, "εμείς", αποτελούν τον σκελετό για μια εμπειρία σκηνικής σύνθεσης μέσα στην πόλη, μια εμπειρία που έχει στόχο να επανασηματοδοτήσει την σχέση μας με το παρελθόν, το παρόν και τον "χώρο" των ανθρώπινων πράξεων. Οι τεχνικές του Θεάτρου Ντοκουμέντο είναι πολύ χρήσιμες στην σύνδεση ετερόκλητου και ποικίλου υλικού και ένα καλό σκηνοθετικό εργαλείο για τους συμμετέχοντες.

Απευθύνεται σε: εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές νεανικών ομάδων, φοιτητές. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα .

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση μέχρι Τρίτη 26/3/2019 και θα ειδοποιηθούν μέχρι την Πέμπτη 28/3/2019 .

Φόρμα αίτησης ΕΔΩ

Tο σεμινάριο διοργανώνουν το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.), στο πλαίσιο του προγράμματός τους "Κι αν ήσουν εσύ; - ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος”, σε συνεργασία με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας.) και με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας.

Το πρόγραμμα "Κι αν ήσουν εσύ;» είναι εγκεκριμένο από το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).

Προσοχή: Το σεμινάριο είναι βιωματικό, έχει τη μορφή θεατρικού εργαστηρίου, περιλαμβάνει ασκήσεις, παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων και άλλες δραστηριότητες, και χτίζεται βήμα-βήμα. Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο:

να παρακολουθήσουν το σύνολο του σεμιναρίου,

να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στο χώρο

να φέρουν μαζί τους … κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας.

Συντονισμός: Ευγενία Ζάγουρα Τοπική Συνεργάτης Κέρκυρας (6937087685)

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / [email protected] / www.TheatroEdu.gr

Σύντομο Βιογραφικό επιμορφώτριας

Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι θεατρολόγος και σκηνοθέτης. Από το 2009 σκηνοθετεί παραστάσεις για νέους. Έχει συνεργαστεί ως δραματουργός σε πάνω από 30 παραστάσεις θεάτρου και χορού. Έχει διδάξει σε πλήθος δημόσιων οργανισμών εκπαίδευσης ενηλίκων και σε διεθνή προγράμματα παιδαγωγικής μέσω του θεάτρου και του κινηματογράφου. Έχει διδάξει αισθητική και δραματουργία κινηματογράφου στο ΙΕΚ Ακμή (2006-2011) και έχει συντάξει τους Οδηγούς Σπουδών των Καλλιτεχνικών Σχολείων για τα μαθήματα Σκηνοθεσία Θεάτρου και Αισθητική/Σκηνοθεσία Κινηματογράφου του ΙΕΠ (2015). Υπήρξε υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου του Εθνικού Θεάτρου (1997- 2004).και συν-συγγραφέας του Βιβλίου «Θέατρο- Θεατρική Αγωγή» (ΙΔΕΚΕ 2007) και «Διαδρομές Βιωματικής Μάθησης» (εκδ. Κέδρος, 2011). Έχει διοργανώσει πλήθος φεστιβάλ Νέων Δημιουργών σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς και θέατρα. Από τον Απρίλιο 2016 είναι υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.