Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η υποψ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Ρόδη Κράτσα
25 Μαρτίου 2019 / 07:36

«Η επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι διπλή γιορτή, της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

Είναι ημέρα κατάνυξης και απόδοσης τιμής σε όλους τους Έλληνες, από την υποδουλωμένη Ελλάδα αλλά και την Επτάνησο που στήριξαν με ισχυρά οικονομικά μέσα και προσωπικές θυσίες, την ανάταση του ελληνικού  λαού προς την ελευθερία.
Οι Επτανήσιοι γνωστοί και άγνωστοι ήρωες, στήριξαν τον Αγώνα του Έθνους και με τη δράση τους έγραψαν  λαμπρές σελίδες  της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης.
 Οι Ζακυνθινοί, “αγκάλιασαν”, από την πρώτη στιγμή, τις ιδέες της Φιλικής Εταιρείας, που ίδρυσε τον πυρήνα της στη Ζάκυνθο τη 1η Δεκεμβρίου του 1818. Βαρυσήμαντη ήταν και  η πολυετής  παρουσία στο νησί, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αλλά και η παρουσία του Νικηταρά, των  Πετιμεζάδων, του Γρηγορίου  Δικαίου,  γνωστό σε όλους Παπαφλέσσα, του Γρίβα και πολλών άλλων αγωνιστών.
Στη Λευκάδα έγινε η πρώτη κοινή συνάντηση των οπλαρχηγών του Έθνους το 1807 . Οι αποφάσεις πάρθηκαν, στο Μαγεμένο της Λευκάδας, με την παρουσία και του  Ιωάννη Καποδίστρια .Οι Λευκαδίτες συνέβαλαν ουσιαστικά και στη χρηματοδότηση του Αγώνα.
Κεφαλλονίτες και Θιάκες της διασποράς, συμμετείχαν στην επανάσταση στη Μολδοβλαχία, στις μάχες της Πελοποννήσου και κυρίως στην περιοχή του Λάλα, ενώ ο Κεφαλλονίτης πλοίαρχος και μέλος της Φιλικής Εταιρείας ο Ανδρέας Σφαέλος, μαζί με τους συμπατριώτες του, κατατρόπωσαν δύο φορές τα τουρκικά καράβια στον Προύθο. 
Απόδημοι Κερκυραίοι συμμετείχαν στις μάχες της Επανάστασης του 1821, της σκλαβωμένης Ελλάδας, ενώ επιφανείς Κερκυραίοι που ζούσαν στο νησί υπό των έλεγχο και την κυριαρχία των Βρετανών, βοήθησαν οικονομικά στην προετοιμασία της ένδοξης ελληνικής Επανάστασης.
Λαμπρό παράδειγμα η αμέριστη βοήθεια, του μετέπειτα Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, του Κερκυραίου,  Ιωάννη Καποδίστρια, έναν από τους κορυφαίους ιδρυτές της “Φιλικής Εταιρείας”, που συνέβαλλε καθοριστικά στην απελευθέρωση του ελληνικού έθνους.
 Το πατριωτικό συναίσθημα των Επτανησίων αποτυπώθηκε και στον ένδοξο Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας, στον Ύμνο για την Ελευθερία, του Εθνικού μας ποιητή , Διονυσίου Σολωμού, που γεννήθηκε στη Ζάκυνθο και πέθανε στην Κέρκυρα. Τα Επτάνησα, εντάχθηκαν επισήμως στην Ελλάδα, στις  21 Μαΐου του 1864.
Σήμερα έχουμε χρέος απέναντι σε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για τα μεγάλα ιδανικά της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας  και με αυταπάρνηση αγωνίστηκαν για την ελευθερία, να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας για το παρόν και το μέλλον του Έθνους μας. Να θέσουμε υψηλούς στόχους ανάπτυξης,  για μία κοινωνία ευκαιριών και αλληλεγγύης, να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας στην διεθνή κοινότητα και να “οπλίσουμε” τις νέες και τους νέους μας με πίστη στην Ελλάδα και προοπτικές για το μέλλον».