Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σχετικά με τη λογοκρισία τοπικού καναλιού σε ντοκιμαντέρ για τους Εβραίους της Κέρκυρας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ
20 Μαρτίου 2019 / 07:37
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανακοίνωση εξέδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σχετικά με την "εξαφάνιση", από τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, μέρους ενός ντοκιμαντέρ που αφορούσε τους Εβραίους της Κέρκυρας και τη σχέση

 τους με το ΕΑΜ. Αναλυτικά:
«Πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο, μέσω της επιστολής συμπολίτισσάς μας πως, από τη συνέντευξή της σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, «εξαφανίστηκε» ένα μέρος (και μόνο αυτό) που αφορούσε τη σχέση των Εβραίων συμπολιτών μας κατά την κατοχή με την οργάνωση του Ε.Α.Μ.  Δεν είναι η πρώτη φορά που η ιστορία των Κερκυραίων Εβραίων (που το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους άφησε την τελευταία του πνοή στο Άουσβιτς), «εξαφανίζεται», εξ ολοκλήρου ή μέρος της. Δεν είναι δυνατόν κανείς να λησμονεί την απαγόρευση από το Δήμο Κέρκυρας, παλιότερα, της παρουσίασης του λογοτεχνικού βιβλίου «Η συκοφαντία του αίματος» που αναφερόταν στο διωγμό των Κερκυραίων Εβραίων.
Δεν είναι η πρώτη φορά, επίσης, που «εξαφανίζεται» η αντιστασιακή δράση του Ε.Α.Μ., στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αντικομμουνιστικής προπαγάνδας (που εκπορεύεται και από την ίδια την Ε.Ε.). Στην Κέρκυρα μάλιστα, η δράση του Ε.Α.Μ. αποκρύπτεται συστηματικά, στο πλαίσιο μιας μυθολογίας που θέλει τον Κερκυραίο πρόθυμο και συνεργάσιμο απέναντι σε κάθε εξουσία, γηγενή ή ξένη.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλιστα, «εξαφανίστηκε» το εξής: το Ε.Α.Μ. Κέρκυρας είχε σχέδιο φυγάδευσης για τους Εβραίους του νησιού, αυτό που δεν διέθεταν οι τοπικές εξουσίες της εποχής. Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίστηκε ότι «δεν υπήρξε άλλη λύση» εκτός από τη σιωπηρή αποδοχή της μεταφοράς των Κερκυραίων Εβραίων στην κόλαση του Άουσβιτς.
Η συγκεκριμένη στάση συνιστά ασέβεια για τους ανθρώπους στους οποίους αναφερόταν η εκπομπή. Και είναι κάτι που υπέπεσε στην αντίληψη πολλών, λόγω της ύπαρξης αντίδρασης. Πολλές άλλες  «εξαφανίσεις» δεν μαθαίνονται ποτέ, καθώς υπάρχουν Μέσα που λειτουργούν «ως κράτος εν κράτει» ή δημοσιογράφοι που αρνούνται να λειτουργήσουν με βάση τον αυτονόητο, υποτίθεται, κώδικα της αντικειμενικότητας και της πολυφωνίας».

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.