Εκδήλωση του Επιμελητηρίου και της Ένωσης Ξενοδόχων για τις ενεργειακές επενδύσεις

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Επιμελητήριο Κέρκυρας σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας και το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σας προσκαλεί στην ανοικτή ενημερωτική

22
Μαρτίου / 2019

εκδήλωση με θέμα: «Ενεργειακές επενδύσεις και βιώσιμος τουρισμός Ευρωπαϊκή εμπειρία, παραδείγματα και χρηματοδοτικά εργαλεία», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 και ώρα 18:00 στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κέρκυρας «Σπύρος Δένδιας»  2ος όροφος, Αριστοτέλους 2.
Η εκδήλωση απευθύνεται κυρίως σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του τομέα των υπηρεσιών, ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο για θέματα ενεργειακής απόδοσης, βιώσιμης κινητικότητας και βιώσιμου τουρισμού, χρηματοδότησης έργων και βιώσιμης τοπικής επιχειρηματικότητας.

Τα θέματα που θα παρουσιαστούν αφορούν:
Ενεργειακές κοινότητες, ένας νέος θεσμός για τη χώρα μας, που στόχο έχει την αξιοποίηση του τοπικού δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας από συνεταιρισμούς επιχειρήσεων, ιδιωτών και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, δίνοντάς τους δικαίωμα στην αυτοπαραγωγή ενέργειας και ενισχύοντας έτσι την τοπική επιχειρηματικότητα και την ενεργειακή δικαιοσύνη. Θα παρουσιαστούν η εμπειρία της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας REScoop+ (Horizon2020) και καλές πρακτικές από Ενεργειακούς Συνεταιρισμούς στην Ευρώπη.
Βιώσιμος τουρισμός και κινητικότητα, δύο πυλώνες βιώσιμης ανάπτυξης για τα νησιά που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Η εποχικότητα του τουρισμού στα νησιά δημιουργεί πιέσεις τόσο στο ενεργειακό σύστημα, όσο και στα συστήματα μεταφορών. Ωστόσο, η  ενεργειακή ανακαίνιση των τουριστικών μονάδων και η βιώσιμη κινητικότητα, με καλύτερες / συνδυασμένες υπηρεσίες, ορθό σχεδιασμό συστημάτων μεταφορών, την χρήση καθαρών καυσίμων και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, μπορούν να συνεισφέρουν θετικά στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των νησιωτικών επιχειρήσεων. Θα συζητηθούν πρότυπα πιλοτικά έργα στην Ελλάδα και Ευρώπη από τις Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες Horizon 2020 CIVITAS DESTINATIONS και nearlyZero Energy Hotels (neZEH).
Χρηματοδότηση επενδύσεων για έργα ενεργειακής απόδοσης σε ξενοδοχεία και κτίρια του τριτογενούς τομέα, μέσω καινοτόμων μηχανισμών, όπως είναι οι Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης, που αντιμετωπίζουν πολλά από τα εμπόδια στην υλοποίηση έργων ενεργειακής απόδοσης από τις επιχειρήσεις, όπως η έλλειψη κεφαλαίου, ο προσεκτικός σχεδιασμός, η υλοποίηση του έργου και η επαλήθευση της εξοικονόμησης. Θα παρουσιαστούν εργαλεία αξιολόγησης και τυποποίησης επενδύσεων και παραδείγματα έργων από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Ηorizon 2020 TRUST EPC South.
Ενεργειακή μετάβαση στην νέα εποχή χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την Ευρώπη προς το 2030 και το 2050 με έμφαση στις ενεργειακές κοινότητες. Θα παρουσιαστεί η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία «ΚαθαρήΕνέργεια στα Ευρωπαϊκά νησιά», της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  και το πλαίσιο που θα υποστηρίξει τις νησιωτικές κοινότητες στη μετάβαση προς βιώσιμη, καθαρή, χαμηλού κόστους ενέργεια για μεγαλύτερη αυτάρκεια, ευημερία και βιωσιμότητα.
Κεντρικοί ομιλητέςτης εκδήλωσης θα είναι ο Καθ. Θεοχάρης Τσούτσος, η κα  Σταυρούλα Τουρνάκη, από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων ΕνεργειακώνΣυστημάτων και η καΑντωνία Πρόκα, Εκπρόσωπος της Γραμματείας Καθαρή Ενέργεια στα Νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις Βρυξέλλες.
Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν πάνω στα θέματα που θα παρουσιαστούν και να θέσουν ερωτήσεις στους ομιλητές.
Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Γεώργιος Ασωνίτης, Ειδικός Επιστήμων, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, Μέλος Τεχνικής Επιτροπής INSULEUR.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ώρα έναρξης 18.00 Προσέλευση - Εγγραφή - Καφέ
18.10-18.30 Χαιρετισμοί Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κέρκυρας
Μπάμπης Βούλγαρης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Joseph Borg, Πρόεδρος INSULEUR, Πρόεδρος Επιμελητηρίου του Gozo, Μάλτα, Giuseppe Sciacca, Executive Secretary of Islands Commission, Conference of Peripheral, Maritime Regions (CPMR tbc)
18.30 - 18.45 Ενεργειακές Κοινότητες, Καλές πρακτικές των Ενεργειακών Συνεταιρισμών της
Ευρώπης - REScoop+, Horizon2020 project, Καθ. Θεοχάρης Τσούτσος, Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, Πολυτεχνείο Κρήτης
18.45 -19.00 Βιώσιμος τουρισμός και κινητικότητα - Πρότυπα πιλοτικά έργα στην Ελλάδα και Ευρώπη από τις Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες H2020 CIVITAS DESTINATIONS και nearly
ZERO ENERGY HOTELS (neZEH) Σταυρούλα Τουρνάκη, Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, Πολυτεχνείο Κρήτης
19.00-19.15 Εργαλεία για τη χρηματοδότηση επενδύσεων για έργα ενεργειακής απόδοσης σε ξενοδοχεία και κτήρια του τριτογενή τομέα, Ηorizon 2020 TRUST EPC South
Καθ. Θεοχάρης Τσούτσος, Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών
Συστημάτων, Πολυτεχνείο Κρήτης
19.15-19.30 Ενεργειακή μετάβαση των Νησιωτικών Κοινοτήτων - Ο ρόλος της Γραμματείας
"Καθαρή Ενέργεια στα Νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης" Αντωνία Πρόκα, Εκπρόσωπος της Γραμματείας Καθαρή Ενέργεια στα Νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Transition Expert, Clean Energy for EU Islands Initiative (Brussels) 19.30 Ερωτήσεις/απαντήσεις/τοποθετήσεις
Συντονιστής: Γιώργος Ασωνίτης, Ειδικός επιστήμονας ΚΕΕΕ, Μέλος Τεχνικής Επιτροπής INSULEUR

Ελένη Κορωνάκη