Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαμαρτυρία μαθητών στην Κέρκυρα για το «νέο Λύκειο» (video)

ΕΛΜΕ
18 Μαρτίου 2019 / 09:50

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πορεία διαμαρτυρίας έκαναν το πρωί της Δευτέρας οι μαθητές, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων

για τις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί αντιδρούν στο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο, που, όπως λένε, κάνει το σχολείο «ακόμα πιο εξοντωτικό». Παράλληλα, αντιδράσεις υπάρχουν και για το ζήτημα της διαθεσιμότητας.



Το πρωί (11.00-14.00), ΕΛΜΕ Κέρκυρας κι Ένωση Γονέων.πραγματοποιούν τρίωρη στάση εργασίας, στα Γενικά Λύκεια,Υπό το… σύνθημα «Σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει, διαδηλώνουμε μαζί με τους μαθητές μας και τα παιδιά μας».  Αφορμή, η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις αλλαγές στο Λύκειο. Κι αίτημα, η μη κατάθεσή του… Στο σχετικό κείμενο σημειώνεται σειρά «επίμαχων» σημείων:
· Το Λύκειο μετατρέπεται σε ένα ακόμα πιο εξετασιοκεντρικό «σχολείο», με διπλά εξεταστικά φίλτρα στην Γ’ Λυκείου, για την κατοχή του απολυτηρίου και άρα, για την εισαγωγή στις σχολές «χαμηλής  ζήτησης»... και για την εισαγωγή στις σχολές «υψηλής ζήτησης»…
· Οι ενδοσχολικές εξετάσεις παίρνουν μορφή κεντρικών εξετάσεων, με ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ.
· Προσανατολισμός στην πρόωρη ειδίκευση με εξάωρα μαθήματα. Καταργήσεις και αλλαγές στα μαθήματα χωρίς καμιά συζήτηση. Εξοβελισμός της Γενικής Παιδείας.
· Δημιουργούνται μαθητές τριών, τουλάχιστον, ταχυτήτων μέσα στην ίδια τάξη: αυτοί που δεν θα πάρουν το απολυτήριο, αυτοί που θα πάρουν το απολυτήριο (πράσινες σχολές), αυτοί που θα δώσουν πανελλαδικές( κόκκινες σχολές).
· Δημιουργούνται Πανεπιστημιακές σχολές δύο ταχυτήτων (καλές - κακές) σχολές.
· Περιορίζονται δραστικά οι επιλογές των σχολών.
Επίσης σημειώνεται η μη αναφορά στον όγκο - ύλη των εξεταζομένων μαθημάτων («σύμφωνα με την πρόταση του ΙΕΠ είναι δυσανάλογα μεγάλη για τις ώρες διδασκαλίας, οι οποίες αυξήθηκαν / μεγαλύτερη στροφή στα φροντιστήρια»). Η κλήση των φετινών μαθητών της Β’ Λυκείου, σε λιγότερο από 4 μήνες, να επιλέξουν ποια σχολή προτιμούν και μάλιστα με μόλις 10 επιλογές κι ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις για αυτή τη χρονιά. Η, αντίστοιχα, για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, ύπαρξη μιας και μοναδικής επιλογής φοίτησης σε ΤΕΙ: στην περιφέρεια, με απαγορευτικό κόστος διαβίωσης. «Αυτή η αλλαγή περιορίζει τον αριθμό των μαθητών από τα ΕΠΑΛ για εισαγωγή, αφού το ποσοστό των θέσεων στα ΑΕΙ προβλέπεται στο 5%, ενώ το ποσοστό των θέσεων για τα ΤΕΙ ήταν 20%» διαβάζουμε. 
Ενώ, παράλληλα, «οι εξαγγελίες δεν αφήνουν στο απυρόβλητο ούτε τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών». Εκτιμώντας πως η μείωση των ωρών των μαθημάτων στη Γ’ Λυκείου «θα οδηγήσει σε εργασιακή κινητικότητα και αβεβαιότητα τους συναδέλφους», καθώς μόνο από τη μείωση του ωρολογίου (αν επιβεβαιωθεί, από 32 σε 29 ώρες) «θα χαθούν τουλάχιστον 10.000 ώρες ή 500 θέσεις καθηγητών». Εν κατακλείδι; «Να μην επιτρέψουμε τη μετατροπή του σχολείου σε φροντιστήριο - “αρένα”!»